hamburger-icon

Kliker.info

Alijansa za zdravlje i životnu sredinu :Ovo su najveći zagađivači Evrope, osam ih je na Zapadnom Balkanu

Alijansa za zdravlje i životnu sredinu :Ovo su najveći zagađivači Evrope, osam ih je na Zapadnom Balkanu

22 Januara
16:39 2020

Stručnjaci godinama upozoravaju na problem u vezi sa termoelektranama na Zapadnom Balkanu, a ove godine posljedica je da smo imali najzagađeniji vazduh na svijetu.

Ostaje pitanje na koje sve načine će ovo zagađenje uticati na zdravlje građana sa ovih prostora.

Alijansa za zdravlje i životnu sredinu – HEAL u okviru kampanje “Evropa bez uglja” u februaru 2019. objavila je izvještaj o uticaju termoelektrana na javno zdravlje.

U ovom izvještaju se navodi da je, prema podacima iz 2016. godine, Termoelektrana “Kostolac B” najveći zagađivač u Evropi kada je riječ o sumpor-dioksidu. Prema ovom izvještaju, na Zapadnom Balkanu postoji 16 zastarjelih elektrana na ugalj koje ugrožavaju javno zdravlje i stvaraju ogromne količine materija koje zagađuju vazduh.

Posljedice ovih zagađenja su, piše u izveštaju, 3.000 preuranjenih smrti godišnje, 8.000 slučajeva bronhitisa kod djece i druge hronične bolesti “koje zdravstvene sisteme i privrede koštaju ukupno 6,1–11,5 milijardi evra”.

Termolektrane na ugalj u zemljama Zapadnog Balkana: Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedonija, Crnoj Gori, Kosovu i Srbiji, iako nisu članice Evropske unije, zagađuju vazduh u zemljama Unije emitujući zabrinjavajuće visoke nivoe zagađujućih materija.

U ovom izvještaju stoji da Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navodi da se nijedan nivo zagađenja vazduha ne može smatrati ‘bezbjednim’ i da je veza između zagađenja vazduha i respiratornih i kardiovaskularnih bolesti nesporna. Udisanje čestica, čak i na niskom nivou, može dovesti do fizioloških promjena u tijelu koje štete zdravlju.

Osam  od  deset  najvećih  zagađivača  među  termoelektranama  na  ugalj  u  EU  i  zemljama  kandidatima za člastvo u EU nalazi se na Zapadnom Balkanu.  

“Godine 2016., srpska termoelektrana Kostolac B nadmašila je Ugljevik iz Bosne i Hercegovine, postajući  najozloglašeniji  zagađivač sumpor dioksidom. Kostolac B i Ugljevik čine polovinu  ukupnog zagađenja SO2 iz  termoelektrana na ugalj u regionu Zapadnog Balkana. Samo ove dve termoelektrane odgovorne su za oko 25% ukupnih  emisija SO2 iz uglja u EU i na Balkanu zajedno”, ističe se u ovom izvještaju.

(Kliker.info-Buka)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku