hamburger-icon

Kliker.info

Alija Balta, urednik strip-revije BOSONA: Povratak devete umjetnosti

Alija Balta, urednik strip-revije BOSONA: Povratak devete umjetnosti

31 Marta
05:49 2015

bosona11Novoosnovana Akademija stripa Sarajevo pokrenula je dvije potpuno nove revije stripa, od koje je jedna upravo ugledala svjetlo dana – njen urednik Alija Balta za Oslobođenje objašnjava o čemu se radi.

• Vi ste likovni umjetnik, odakle u svijetu stripa?
– Vrlo rano sam se susreo sa stripom. Bilo je to početkom 60-ih godina kada sam rastao uz legendarni Plavi vjesnik, najpopularniji list za mlade tog doba. Kako je bio prepun stripova i prelijepih ilustracija, moje opredjeljenje kao budućeg likovnjaka bilo je, u neku ruku, već tada određeno. Pratio sam sve moguće strip-revije i strip-publikacije koje su u to vrijeme izlazile i tako sve do gimnazijskih dana, a poslije je zanimanje reducirano i svelo se na povremeno praćenje. Stripu, mojoj prvoj ljubavi, vratio sam se poslije tri decenije – a intenzivno se družim s njim zadnjih osam do devet godina.

Regionalno, a naše

• Kako je pala odluka za pokretanje jedne nove strip-revije?
– Čisto iz ljubavi. Dugo sam je pripremao, a rezultat možemo vidjeti već u prvom broju koji je upravo izašao iz štampe. Želja mi je bila napraviti reviju vrlo zavidnog kvaliteta i da se pokušamo nametnuti kao lider regionalne strip-produkcije, kako je to bilo 70-ih i 80-ih godina. Vjerujem da ćemo uspjeti u tome. Istovremeno, želja mi je mladoj čitalačkoj publici predstaviti najkvalitetnija strip-ostvarenja, kako domaće (regionalne), tako i svjetske produkcije. Trenutno u regiji ima vrlo malo strip-revija, skoro da se mogu nabrojati na prste jedne ruke. Strip-revija BOSONA imala je trnovit put od ideje do realizacije. Ideja je začeta prije dvije godine, a, evo, njena implementacija se desila tek ovih dana.  I ovo je na neki način moj dug stripu.

• Šta nam to donosi BOSONA?
– BOSONA je bosanskohercegovački proizvod, ali je isto tako i revija regionalnog karaktera. Naši saradnici dolaze iz cijele regije: od Sarajeva do Rijeke i Ljubljane, preko Zagreba do Beograda i nazad do Sarajeva. Imamo saradnika i u dalekoj Kanadi. Naša revija namijenjena je stripovskim zaljubljenicima svih uzrasta i kolekcionarima, i mlađoj i starijoj čitalačkoj publici. Bit će to svojevrsna rekapitulacija domaćih i svjetskih klasika devete umjetnosti, ali i revija najnovijih ostvarenja iz svijeta stripa. Ovaj broj posvećen je velikanima stripa: Halu Fosteru, Andriji Mauroviću i Žarku Bekeru. Periodika BOSONE je kvartalna, dakle, svaka tri mjeseca, na 100 strana, u full coloru na najkvalitetnijem papiru, štampana najsavremenijim strojevima.

• Da li ste sami osmislili koncept revije i da li ste imali podršku od kolega iz svijeta stripa?
– Koncept BOSONE sam osmislio sam. S obzirom na to da imam značajno iskustvo i kao urednik izdanja i kao grafički dizajner, nadam se da sam uspješno odgovorio zadatku. Imao sam nesebičnu podršku kolega iz cijelog regiona. Glavni saradnici su Sergej Karov iz Rijeke i Ahmed Hrapović iz Sarajeva. Tu je i Branislav Perković, vrhunski ilustrator čija ilustracija krasi naslovnicu BOSONE, ali i strip-kritičari i publicisti Veljko Krulčić iz Zagreba i Vladimir Ćuk iz Beograda. Ekipa je mala ali odabrana.

Primaran je kvalitet

• Koje autore će u svom portfelju imati BOSONA?
– Preferiramo provjerena domaća i svjetska imena, već u prvom broju objavljujemo tri remek-djela: Fosterovog “Tarzana”, Maurovićevu “Kišovu zagonetku” i Bekerovova dva stripa “Zavišu”, kao i njegov briljantin u karikaturalnoj maniri “Mak Makić – vitez i četvrt”. Dakle, kao što u nadnaslovu naše revije stoji “Strip umjetnost – The Best of the Best”, objavljivaćemo samo najbolja ostvarenja iz svijeta stripa. I nećemo odstupiti od te koncepcije. Vrata su svima otvorena, ali je primaran kvalitet.

• U kakvom je stanju, po Vašem mišljenju, naša strip-scena?
– Domaća strip-scena dosta zaostaje u odnosu na regiju, ali vidimo da se ona ipak polako ali sigurno kreće naprijed. Mi imamo talentiranih strip-crtača koji do sada možda nisu ni imali priliku objavljivati u našoj zemlji, nego uglavnom tu i tamo u regionalnim strip-publikacijama i na strip-smotrama, no ima ih koji rade i za inostrana izdanja.

• BOSONU izdaje Akademija stripa Sarajevo, šta je to ustvari?
– Akademija stripa Sarajevo je izdavač BOSONE, čiji je potpisnik i osnivač Ahmed Hrapović, čovjek koji je cijeli život u stripu i koji je i prepoznao kvalitet ove revije. Pored izdavačkog karaktera, bit će to svojevrsna škola stripa za polaznike svih uzrasta koji žele da nauče crtati stripove, uz predavače iz regije, ali i svijeta.

Nisad Selimović (Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku