hamburger-icon

Kliker.info

Aleksandar Vučić: Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine

Aleksandar Vučić: Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine

01 Aprila
18:27 2014

vUCIC1Budući premijer Srbije, Aleksandar Vučić u intervjuu za Dojče vele govori o odnosu Srbije prema BiH, pitanju Republike Srpske, te „krimskom scenariju“ kao eventualnoj prijetnji za region Zapadnog Balkana.

DW: Gospodine Vučiću, nekoliko puta ste pomenuli Hrvatsku, ali i Bosnu i Hercegovinu. U Hagu se odvija proces po tužbi Hrvatske i protivtužbi Srbije za genocid tokom rata devedestih. Mislite li da je to besmisleno da se istovremeno vode dva postupka ili očekujete neku presudu?

Aleksandar Vučić: Mi smo bili spremni da povučemo tu tužbu, ali ako me pitate čiji su argumenti jači, onda mislim da su srpski argumenti jači. Dovoljno je da pogledate konačan ishod i rezultat svega što se desilo i biće potpuno jasno da su naši argumenti neuporedivo jači. Ali, da li to znači da će naša kontratužba proći, to je na sudu u Hagu.

Hrvatska strana ima drugačiju argumentaciju…

Pošto sam pravnik i pošto sam slušao kakve su argumentacije, iako ne želim nikoga da potcjenjujem, mislim da ta njihova argumentacija nije snažna. To je sve što o tome mogu da kažem.

Kako će uopšte da utiče ta presuda na buduće odnose Srbije i Hrvatske?

Pa tako što mi moramo pragmatično i racionalno da gledamo u budućnost. Što je bilo, bilo je. U redu je da se podvuče crta, da se vidi šta o tome kaže najrelevantniji organ u svijetu po tom pitanju. Da li će poslije toga biti više ljubavi? Neće, nema nikakve sumnje. Ali, moramo da razmišljamo o budućnosti na racionalan i pragmatičan način i da se tako ponašamo. Kao što mi tražimo od Hrvata da poštuju prava izbjeglih lica, da im vrate imovinu, da im vrate stanarska prava, da im ne otuđuje zemljište, tako i oni traže od nas više stvari o nestalim licima. Mi nemamo problem sa tim, dakle čim nešto saznamo, mi ćemo to i da javimo. Nadam se da će to učiniti i oni, tako da te probleme moramo da riješimo.

Mnogo veći problem je trenutno zapravo Bosna i Hercegovina, zbog položaja Srba tamo. Da li Vi podržavate u potpunosti Dejtonski sporazum?

Mi podržavamo Dejtonski sporazum i mi tražimo samo dogovor sva tri naroda u BiH. A ako me pitate za stanje tamo, ni u razgovorima sa evropskim zvaničnicima nisam pokazivao previše optimizma po pitanju stanja u Bosni i Hercegovini, iako mislim da narod u BiH zaslužuje mnogo bolje i mnogo više.

Kako to mislite, niste pretjerani optimista?

Govorim iz političkog ugla, jer Srbija poštuje u potpunosti teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. I to nedvosmisleno govorim na svakom mjestu. Ali, mislim da je politička situacija tamo vrlo, vrlo teška.

Da li mislite da će Republika Srpska u jednom trenutku da organizuje referendum o nezavisnosti i otcjepljenju od Bosne i Hercegovine?

Ja mislim da Republika Srpska čuje šta govori Srbija. Srbija voli Republiku Srpsku, Srbija štiti entitetski identitet Republike Srpske u skladu sa Dejtonskim sporazumom, ali Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Ja bih volio da Republika Srpska ima to u vidu.

Jedno od najvećih svjetskih pitanja jeste trenutno odnos između Rusije i Ukrajine, odnosno anektiranje Krima od strane Rusije. Kako Vi gledate na to i da li podržavate tu politiku Rusije prema Ukrajini ili ste na strani Ukrajine koja pokušava da zaštiti svoj teritorijalni integritet?

Mi nismo na stranama, mi imamo svoju zemlju i vodimo računa o svojoj zemlji. To za nas nije nimalo jednostavno pitanje, jer oni koji danas štite teritorijalni integritet Ukrajine, zgazili su teritorijalni integritet Srbije. A sa druge strane, Srbija će poštovati međunarodno-pravne norme. Srbija će poštovati teritorijalni integritet svih članica Ujedinjenih nacija. Ali, što je uostalom rekla i kancelarka Njemačke Angela Merkel, Srbija ne može da uvede sankcije Ruskoj Federaciji.

Kada smo kod sankcija, ovih dana sam čitao u novinama da Zapad zahtjeva od Srbije da podrži sankcije prema Rusiji i da uvede sankcije koje su uvele i druge države?

Ja ne komentarišem pisanje novina.

Da li je bilo takvih zahtjeva od strane Evropske unije?

Zvaničnih ne.

Dakle bilo je nezvaničnih?

Kažem nije bilo zvaničnih, a nezvanične ne komentarišem.

Dobro, kako biste onda opisali trenutne odnose između Srbije i Rusije?

Posto ste Vi živjeli i radili dugo godina u Beogradu, mislim da odlično razumijete situaciju Srbije. Mislim da imamo jasan stav, iako mnogi govore da je tu nešto nejasno. Srbija se nalazi na evropskom putu, Srbija će biti dio Evropske unije i neće biti dio Evroazijske unije. Srbija će biti dio EU i poštuje svoje obaveze. Ali, Srbija želi da ima dobre i prijateljske odnose i sa Rusijom, sa kojom ne želi da ima neprijateljske odnose. Mislim da je to vrlo precizna i vrlo jasna pozicija Srbije.

Mislite da je moguća ta vrsta politike nesvrstanosti?

Nije to politika nesvrstanosti. Ja sam jasno rekao: mi idemo u Evropu, evropski put je naš put. Ali, ne želimo neprijateljstvo sa Rusijom. Mislim da to nije nesvrstanost i mislim da bi zapadne sile trebale to i da poštuju. A Vi znate zbog čega treba to da poštuju. Zbog istorijskog iskustva, zbog stava Rusije 1999, i povodom nekih drugih ranijih kriza, zna se kako i sa koje smo strane imali podršku. Tu su i neke druge stvari iz istorije. Pa zato, izvinite, Srbija nije na strani Rusije ili nekog drugog. Srbija se prosto ponaša odgovorno u međunarodnim okvirima. Njen put je evropski put. Srbija ima samo jednu želju i jednu molbu za evropske saveznike: ne tjerajte nas da budemo ruski neprijatelji. Mislim da je to veoma fer i veoma pošten pristup Srbije.

Kada sam pitao za Krim, taj isti Krim bi mogao da se ponovi i na Kosovu, u Srbiji u Makedoniji, Bosni i Hercegovinu. Da li očekujete da će referendum na Krimu imati posljedice po naš region?

 

Pa očigledno da je ono što se dešavalo na Kosovu imalo posljedica po cio svijet. Ali, ja nisam čovjek koji sebi pridaje preveliku važnost da bih se bavio najvećim geostrateškim i geopolitičkim pitanjima. Moj posao je da vidim kako i na koji način da Srbija živi u miru, da ekonomski napreduje i da se izvuče ono što je najbolje za našu zemlju. Te velike igre i te velike priče, mi ostavljamo velikima. Oni su ključni igrači, a ne mi.

Put Srbije jeste Evropska unija, a šta je sa NATO?

Put Srbije jeste Evropa. Teške su i bolne rane za Srbiju iz 1999. godine. Mi kroz program „Partnerstvo za mir“ imamo odlične odnose sa NATO. Razvijamo te odnose, sarađujemo po brojnim pitanjima, ali mislim da je prerano da takvo pitanje postavite bilo kome u Srbiji.

Recite mi za kraj: Srbija je ostavila za sobom vreme ratovanja i sukoba sa susjedima, ako sam dobro razumio?

Apsolutno ste dobro razumjeli. Srbija će čuvati mir, svoju stabilnost, ali je Srbija zainteresovana i za stabilnost cijelog regiona. Zato smo, što ste i sami vidjeli, odmah ponudili pomoć kada su izbili nemiri u BiH. Ne želimo nemire niti u Makedoniji. Želimo političku i ekonomsku stabilnost cijelog regiona. Samo nedovoljno ozbiljni i nedovoljno odgovorni ljudi misle da, kada se nešto dogodi u nekoj drugoj, u nekoj od okolnih zemalja, da se to neće preliti i kod njih. Ako se bilo šta bilo gdje u regionu desi, investitori će izbjegavati cio region. Nama je potrebna puna stabilnost, zajednički izlazak na međunarodna tržista, zajedničko privlačenje investitora. To će biti naša politika. Politika stvaranja normalne, pristojne, stabilne Srbije koja ne samo da neće ugrožavati tuđu stabilnost, već će pokušati da bude stabilizujući faktor u cijelom regionu. (Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku