hamburger-icon

Kliker.info

Al Jazeera tvrdi : U optužnici protiv Nasera Kelmendija Radončić prvi na popisu saradnika (VIDEO)

Al Jazeera tvrdi : U optužnici protiv Nasera Kelmendija Radončić prvi na popisu saradnika (VIDEO)

21 Jula
19:18 2014

keljmendi11U optužnici Specijalnog tužiteljstva Kosova protiv Nasera Kelmendija, u koju je Al Jazeera imala ekskluzivan uvid, bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić prvi je na popisu Kelmendijevih suradnika za kaznena djela organizirani kriminal i teško ubojstvo.Radončić za optužnicu kaže da je politički konstruirana i da je riječ o prljavoj predizbornoj kampanji.Na dan kad se u Sarajevu kandidirao za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, u Prištini je svrstan među najbliže suradnike Nasera Kelmendija, optuženog za organizirani kriminal, šverc narkotika i teško ubojstvo.

„Optuženi Naser Kelmendi u suradnji sa Fahrudinom Radončićem, Ekremom Lekićem, Muhamed Ali Gashijem, Milovanom Jeremićem, Lubišom Buhom – Čumetom, Milanom Ostojićem – Sandokanom, Naserom Orićem, Senadom Šahinpašićem, Nebojšom Vukomanovićem, Rašetom Stranjan, Benjaminom Halimovićem, Edinom Ahmetšahićem i ostalim organizirao je, formirao, nadzirao, vodio i usmjeravao organiziranu i strukturiranu kriminalnu skupinu“, potvrdio je tužitelj Andrew Hughes.

Organizirani kriminal i teško ubojstvo

U optužnici u koju je Al Jazeera imala uvid, Fahrudin Radončić spominje se u dvije od ukupno devet točaka, a koje se odnose na organizirani kriminal i teško ubojstvo.Tužitelji na Kosovu svrstali su ga u kriminalnu skupinu koja je 2006. održala niz sastanaka u Sarajevu, gde je isplanirala ubojstvo, kako se navodi, rivala i glavnog gangstera Ramiza Delalića – Ćele.„U Tužilaštvu BiH navode da protiv bivšeg ministra sigurnosti Fahrudina Radončića ne vode nikakvu istragu. Činjenica da se njegovo ime našlo u optužnici protiv Nasera Kelmendija na Kosovu i to kao jednog od članova grupe koja je organizovala ubistvo Ramiza Delalića u Sarajevu, njima, kažu, ne menja stvari“, javlja Al Jazeerina reporterka Nataša Krstin.Bh. tužiteljstvo je i samo istraživalo Delalićevo ubojstvo, ali ovo je, kažu, predmet kosovskih vlasti.U kontekstu Kelmendijevog suradnika, Radončića je spominjala Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u svom izvještaju Interpolu, no umjesto odgovora na pitanja, Al Jazeeru su uputili na Tužiteljstvo.

Suradnja Radončića i Kelmendija

„Sto posto sam siguran da dokumenti i dokazi koje ima Tužilaštvo na Kosovu zapravo potiču iz Tužilaštva BiH“, uvjeren je Azhar Kalamujić iz Centra za istraživačko novinarstvo u Sarajevu.Taj je centar prije pet godina istraživao Nasera Kelmendija.„Pronašli smo da su Naser Kelmendi i Fahrudin Radončić – odnosno on će reći: ‘Nisam ja, nego Avaz’ – razmjenjivali nekretnine. Naser Kelmendi je Avazu ustupio poslovni prostor od 120 kvadrata u Zenici. Zauzvrat je dobio veliku vilu u Aleji na Ilidži“, dodaje Kalamujić.Avaz je od Keljmendija kupio i jedan blindirani džip u vrijeme kad je Fahrudin Radončić bio vlasnik tih novina, što je i sâm potvrdio.

Za optužnicu na Kosovu kaže da je politički fabricirana, a da je tužitelj na Kosovu samo spiker bh. Tužiteljstva.Ipak, od glavnog tužitelja BiH dobio je potvrdu da ovdje nije na listi osumnjičenih.„Znači, radi se o prljavoj predizbornoj kampanji, a nadležne institucije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i u BiH, i na Kosovu će utvrditi zašto se moje ime pročitalo baš dan nakon što sam objavio kandidaturu za člana Predsjedništva BiH“, poručuje Radončić.Naser Kelmendi ima pravo žalbe na optužnicu, kažu u EULEX-u, što znači da bi njen tekst u konačnici mogao izgledati drugačije. (Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku