hamburger-icon

Kliker.info

Ahmić: Brammertz mora hitno zatražiti reviziju slučaja Perišić

Ahmić: Brammertz mora hitno zatražiti reviziju slučaja Perišić

25 Januara
17:45 2014

15116363184e5b5dd7e9dc6103854168_368x481Piše: Faruk Vele (Anadolija)

Bošnjački oficir za vezu sa Haškim tribunalom Amir Ahmić izjavio je za Anadolu Agnecy (AA) kako glavni haški tužilac Serge Brammertz do 28. februara mora zatražiti reviziju presude u slučaju bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića, inače kuma zapovjednika Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića kojemu se sudi za genocid, a nakon što je, presuđujući konačno u slučaju bivših srpskih političkih, vojnih i policijskih zvančnika Nebojše Pavkovića i drugih, konstatirano da je presuda kojom je Perišić oslobođen odgovornosti za zločine zasnovana na pogrešnom pravnom standardu.

Ahmić više puta ponavlja kao se ”nešto mora uraditi”, te da je ”slučaj Perišić” jedan od najvažnijih u ukupnoj povijesti Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Posljednjom presudom u potpunosti je, podsjetimo, odbačen zaključak vijeća predsjednika Haškog tribunala, sudije Theodora Merona iz presude Momčilu Perišiću o “konkretnoj usmjerenosti” kao neophodnom uvjetu za osudu za pomaganje i podržavanje zločina.

Žalbeno vijeće je smatralo da taj zaključak iz konačne presude kojom je Meron oslobodilo Perišića odgovornosti za zločine u BiH u ”protivrječnosti sudskoj praksi Tribunala”, odnosno nije u skladu sa presudama Šljivančaninu i Mrkšiću za zločine u Vukovaru, kao i Milanu i Sredoju Lukiću za monstruozna ubistva u Višegradu, te zato što je taj nalaz “u neposrednom i bitnom protivrječju sa prevladavajućom jurisprudencijom i međunarodnim običajnim pravom”.

”Brammertz mora pravno da vidi da li je posljednji slučaj presuda koja faktički poništava ranije pravne nalaze, te da li to može biti osnov za reviziju presude. Po Statutu i Pravilniku Tribunala za reviziju su potrebni novi dokazi i činjenice. Da li je novi pravni standard ujedno i novi dokaz i činjenica, to se ne zna, jer niko nije planirao da se može desiti da jedan te isti sud zauzme dva različita stava na ovakvim pitanjima. Ali, Brammertz treba da uradi nešto. To je u interesu pravde i pravičnosti”, kazao je Ahmić za AA.

Podsjeća da je Brammertzov ured već zauzeo poziciju koju je sada prihvatilo vijeće, dakle, da je oslobađanje Perišića zapravo povreda međunarodnog prava, da to ne odražava sudsku praksu Tribunala i da je u ”slučaju Perišić” u osnovi napravljena greška.

”Mislim da će Haško tužilaštvo morati napraviti akciju oko toga, iako je Statut vrlo restriktivan kad je u pitanju ova stvar, jer nije planirao da se ova stvar može desiti. Ured tužioca može uraditi niz drugih poteza nakon okolnosti koje su sada nastupile. Istovremeno, imamo žrtve koje traže pravdu. Mi ćemo tražiti pravdu. A pravda se može ostvariti samo ako se ispravi nešto što je pogrešno, a pogrešna je presuda za Perišića. Da li će do toga doći, ja se nadam da hoće”, ocijenio je Ahmić.

Ahmić podsjeća da je rok za reviziju 28. februar 2014. kada se navršava godina dana od oslobađajuće presude Perišiću.

”Da li će iskoristiti tu mogućnost ili neku drugu, ostaje da vidimo, vjerujem da hoće. Može tužilac može iskorisiti i druge pravne akcije ako ne bude prilike za reviziju, pošto Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda kao osnivač ima određene mjere. Sve je to dosta komplicirano, dosta teško i neizvjesno. Ja smatram da, ako se ništa ne uradi i ako ostane ovakva presuda Perišiću, to će biti definitivni poraz Tribunala, definitivni poraz međunarodne pravde i definitivni poraz onih koji su podržavali Tribunal i onih koji su osnovali Tribunal”, rekao je Ahmić, te zaključio:

”Puno je skandala bilo… Ukoliko tužilac Brammertz ništa ne poduzme to je kraj, pečat tom. Brammertz mora da traži nove dokaze, treba da traži mogućnost da pokrene sve mehanizme, ne samo revizione. Vjerujem da će nešto uraditi”.

– Brammertz: Sudska praksa se vratila na pravi put –

U međuvremenu ohranrenje činjenica da Brammertz shvata značaj zaključka Žalbenog vijeća u predmetu “Kosovske četvorke” da “konkretna usmjerenost” na činjenje zločina nije element krivičnog dijela pomaganja i podržavanja.

“Zadovoljni smo da se sudska praksa vratila na pravi put”, rekao je Brammertz jučer za SENSE.

– Slučaj  Charlesa Taylora –

U septembru prošle godine ”slučaj Perišić” je poljuljala Odluka Apelacionog vijeća Specijalnog suda za Sierra Leone koje je potvrdilo presudu po kojoj je bivši predsjednik Liberije Charles Taylor pomagao pobunjenicima u Sierra Leoneu tokom 11-godišnjeg građanskog rata, u zamjenu za stalni dotok “krvavih dijamanata”, te ga pravomoćno osudilo na 50 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti. Zaključeno je da je Taylor omogućio ”ključnu pomoć” pobunjenicima u Sierra Leoneu tokom građanskog rata.

Apelaciono vijeće Haškog tribunala je 28. februara poništilo presudu kojom je Perišić proglašen krivim za pomaganje i podržavanje zločina počinjenih u Sarajevu i Srebrenici, te je, praktično, i Srbija izuzeta od bilo kakve odgovornosti za agresiju na susjednu Bosnu i Hercegovinu.

Presuda Tayloru suprotna je odluci Apelacionog vijeća (ICTY) prema kojoj je srbijanski general Momčilo Perišić oslobođen od tačke optužnice za pomaganje i poticanje ratnih zločina. Podsjetimo, Meronovo vijeće je zaključilo da Perišić nije “znatno doprinio pomaganju i poticanju zločina”.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku