hamburger-icon

Kliker.info

Agresivno do daske : Ukinut imunitet, Amerikanci ušli u zgradu ruske trgovinske misije u Washingtonu !?

Agresivno do daske : Ukinut imunitet, Amerikanci ušli u zgradu ruske trgovinske misije u Washingtonu !?

03 Septembra
08:11 2017

Vlasti SAD-a preuzele su kontrolu nad zgradom ruske trgovinske misije u Washingtonu, javlja agencija Tass i dodaje da su američki stražari poslani u zgradu…

Šef ruske trgovinske misije u prijestolnici SAD-a Aleksandar Stadnik potvrdio je ovoj agenciji da je, prema riječima američkih vlasti, zgradi misije ukinut diplomatski imunitet juče u 14 sati po lokalnom vremenu (21h po našem).

“Naše osoblje je napustilo teritoriju trgovinske misije. Zvaničnici SAD su i dalje tamo. Nemamo pojma šta rade. Rečeno je da će tamo načiniti video snimak. Tehnički, pretres će sprovesti State Department”, rekao je portparol ruske ambasade u SAD-u.

Tass je ranije javio da se Amerikanci pripremaju da izvrše pretres ruske trgovinske misije u Washingtonu i da je savjetniku američke ambasade u Moskvi Anthonyju Godfreyju u vezi s tim uručena protestna nota.

“U noti se ističe da planirani nelegitimni pretres diplomatskih prostorija Rusije bez prisustva ruskih zvaničnika i prijetnju da će prednja vrata biti obijena smatramo nečuvenom, agresivnom akcijom koju bi američke obaveštajne agencije mogle da iskoriste i za organizovanje antiruske provokacije pomoću podmetnutih kompromitovanih predmeta”, naglašava Ministarstvo vanjskih poslova Rusije.

Ministarstvo dodaje da Moskva zadržava pravo na uzvratne mjere na osnovu reciprociteta, prenosi Sputnjik.

“Vlasti Sjedinjenih Američkih Država treba da zaustave najgrublju povredu međunarodnog prava i odustanu od napada na imunitet ruskih diplomatskih institucija. U suprotnom, zadržavamo pravo da odgovorimo na osnovu reciprociteta”, navodi se u saopštenju.

Ranije je rusko Ministarstvo vanjskih poslova izjavilo da specijalne službe SAD-a namjeravaju da 2. septembra izvrše pretres ruskog konzulata u San Franciscu, koji je takođe zatvoren na zahtjev američkih vlasti, kao i stanove ruskih diplomatskih predstavnika.

Iznad konzulata je primjećen dim, a špekuliše se da su “Rusi spaljivali papire”. State Department je odbio da komentariše ove informacije.

(Kliker.info-Tanjug)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku