hamburger-icon

Kliker.info

Afera Aluminij: Gadžić bivši, Pandža vršilac dužnosti direktora

Afera Aluminij: Gadžić bivši, Pandža vršilac dužnosti direktora

25 Juna
15:48 2018

Nadzorni odbor mostarskog Aluminija na današnjoj sjednici razriješio je dužnosti dosadašnjeg direktora Maria Gadžića, te na njegovu poziciju imenovao Dražena Pandžu, koji će tokom šest mjeseci imati ulogu vršioca dužnosti na ovoj funkciji.

Predsjednik Nadzornog odbora Dalibor Miloš nakon sjednice izjavio je da ovo tijelo već pola godine nije bilo zadovoljno rezultatima i radom dosadašnje Uprave na čelu s Gadžićem, napominjući da se izvjesno vrijeme nastojao pronaći put ka stabilizaciji i, kako je rekao, uplovljavanju Aluminija u mirnije vode. Posljednjih mjeseci su se, kazao je, osim rezultata rada, pogoršali i odnosi unutar Uprave, Gadžićev odnos prema Nadzornom odboru, te atmosfera u radnoj zajednici, što je vjerno oslikalo nezadovoljstvo radnika i nedavni štrajk upozorenja. Kad je riječ o navodnoj iznudi s ciljem zapolenja nepoznatih lica u preduzeće, a za što postoji dokaz u vidu audio snimka, Miloš je rekao da je sve što je Nadzornom odboru dostavljeno, dalje proslijeđeno MUP-u HNK-a, koji treba da uradi svoj dio posla. Odluka o smjeni Uprave bila je jednoglasna.

– U posljednjih godinu dana, Društvo je napravilo dodatnih 43 miliona KM gubitaka. Istina, s pravom se može konstatirati da je dio gubitaka prouzrokovan tržišnom situacijom u svijetu, ali smo istovremeno sigurni da upravljanje Društvom nije bilo dobro, konstatovao je Miloš, posebno se čudeći Gadžićevoj odluci da u petak u popodnevnim satima sazove konferenciju za medije.

Podsjetimo, na istoj je dosadašnji direktor najavio da će u ponedjeljak biti razriješen dužnosti, tvrdeći da nema nikakve veze sa snimkom na kojem je navodno predsjednik Sindikata Romeo Biokšić od nepoz7nate osobe tražio 8. 500 eura,  pritom spominjući i Gadžića. Biokšić je kasnije tvrdio da je riječ o mobingu i osveti Gadžića, koji mu je, kako je kazao, ranije “nudio mito i pokušavao ga ucijeniti”.

image
MARIO GADŽIĆ

– Tim postupkom, Gadžić je nanio veliku reputacijsku štetu Aluminiju, dodao je Miloš, uz tvrdnje da je dosadašnji direktor uputio preko 900 mailova svim zaposlenim, ali i dobavljačima i kupcima, čime je “Društvo stavljeno u još težu poziciju”.

Predstavnik malih dioničara Samir Anić rekao je da su u posljednje vrijeme od inih osoba pristizale pritužbe na račun Gadžića, koji je prema njegovim riječima na ključne pozicije u preduzeću imenovao sebi bliske osobe, pokušavajući tako potpuno ovladati Aluminijem. Naveo je i da je Gadžić tokom mandata zaposlio strica, koji je radni odnos ostvario u 60. godini života.

– U više navrata mu je poručeno da prestane s takvom praksom šefovanja, na što se svaki put oglušio. Pokušao je ovladati i unutarnjim službama, te se nametnuti kao šef i samom Nadzornom odboru. Dobili smo informacije i da je, prilikom privatnih ručaka i večera, Aluminijevom karticom plaćao sve i svašta. Na zamolbu da nam se dostave troškovi kartice i upit o neproduženju ugovora s Elektroprivredom BiH, gospodin Gadžić mi je mailom odgovorio da svi članovi Nadzornog odbora to mogu dobiti, s izuzetkom moje malenkosti, tvrdi Anić.

Podsjetio je i da su mali dioničari i ranije namjeravali pokrenuti proces izglasavanja nepovjerenja Gadžiću. Miloš je ipak, navodi, nastojao popraviti stvari bez “skidanja glava”, što se nije ispostavilo ispravnim putem.

– Nakon silnih popuštanja uvidjeli smo da nam se sve obija o glavu i da je davno bilo vrijeme za promjene. Šteta i gubici povećali su se u međuvremenu, ali i ovako mogu kazati da smo zadovoljni i da nećemo dozvoliti da se mimo zakona, svojevoljno upravlja i radi protiv nas i naše imovine, dodao je.

Mali dioničari kao suvlasnici, prema Anićevim riječima, nikad nisu dobili valjan izvještaj o njihovim dionicama, pa je “smjena Uprave samo slijed događaja u preduzeću u kojem se nije poštovala vlasnička struktura, u kojem su odnosi unutar Društva bili narušeni, kao i odnosi Uprave s Nadzornim odborom i Sindikatom”…

– Sve navedeno u najvećoj mjeri zasluga je Maria Gadžića i osobno vjerujem da je došlo vrijeme za poboljšanja i bolje dane u Aluminiju, rekao je Anić.

image
DALIBOR MILOŠ

Pred novinare je pola sata nakon konferencije Nadzornog odbora ponovo izašao i Gadžić, koji o prvim koracima po razrješenju ni sam nije mogao detaljnije govoriti.

– Moja daljnja prava i njihovo definiranje, nisu poznata. Jasno je tek da će se prijedlog uputiti na Vijeće uposlenika. Svjedoci ste inkriminirajućih informacija u koje su upleteni sindikati s kraja prošlog tjedna, a moja sudbina od danas na neki način je u rukama tih ljudi, izjavio je Gadžić, odbacujući navode članova Nadzornog odbora koji su otkrili da ukupan dug Društva iznosi oko 350 miliona maraka.

– Dug nije toliki! Ukupne obveze koje su dospjele iznose 182 miliona KM prema Elektroprivredi, odnosno ukupno oko 196 miliona maraka. Našim dolaskom, smanjen je dug. Prošle godine smo smanjili stare obveze za 17,8 miliona KM. U ovoj godini vraćamo 28 miliona starih obveza. Uredno izmirujemo sirovine i isporučujemo metal svojim kupcima. Tekuća obveza nije gubitak, tvrdio je dosadašnji direktor.

Napomenuo je i da je po dolasku dosadašnje Uprave došlo do poremećaja na tržištu i nemogućnosti da Društvo dođe do dodatnog kapitala i instrumenata osiguranja ili garancije da može ugovarati struju na duže vremenske rokove.

– Zbog toga smo se obraćali strateškim vlasnicima i investitorima. Vlada nam je pomogla u dvije stvari, a i treća je bila na pomolu. U prošlom tjednu s Vladom sam bio dogovorio garanciju da nam se osigura ugovaranje struje koja se danas nabavlja na kratke rokove… Znate da je burza nemilosrdna i da cijene skaču i po 20 eura za mjesec, što može proizvesti mjesečni trošak veći za pet milijuna, rekao je.

Do odobe koja je navodno žrtva iznude došao je privatnim vezama, a sam snimak prije petka nije bio dostupan MUP-u HNK-a ili nekoj drugoj instituciji. Kazao je i kako sebi nije mogao dozvoliti da stavlja potpis na ugovore, koji su sklopljeni nakon nečasnih radnji, te da je reagovao odmah po saznanju da su se pojedinci služili takvim radnjama. Na kraju je prokomentarisao tvrdnje iz Nadzornog odbora, “da je dosad znatno naštetio ugledu Aluminija”:

– Ako je netko naštetio ugledu Društva, onda su to članovi Nadzornog odbora, koji su meni kao direktoru protivno zakonu onemogućili prisustvo na posljednje četiri sjednice, rekao je.

(Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku