hamburger-icon

Kliker.info

Advokat Smailagić : Što sada čačkate, on je svakako mrtav

Advokat Smailagić : Što sada čačkate, on je svakako mrtav

17 Maja
06:12 2009

Odvjetnik iz Kaknja priznao je da je uzeo 5000 KM od klijenta koji ga je tajno snimio dok govori da je novac korišten kako bi podmitio suca. Adil Smailagić, sedamdesetogodišnji odvjetnik, rekao je novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) da je obmanuo svoga klijenta – dvadesetdvogodišnjeg Tarika Kunića iz Visokog kako bi ga naveo da mu plati njegov rad. Kaže da se ponio “nedopušteno”, ali ne i nezakonito jer se mito nikad nije ni dogodilo.
Ubijen u obračunu
U međuvremenu, Kunić je stradao, ubijen je u obračunu koji se dogodio 29. ožujka ove godine. Ubojstvo nije ni u kakvoj vezi s odvjetnikom. Iznos od 5000 KM dvostruko je više nego je Smailagić prvotno naplatio od obitelji. Kunić je tajno i nezakonito snimio njihov razgovor na svom mobilnom telefonu nakon što je, prema riječima članova njegove obitelji, izašao iz zatvora u siječnju 2008. godine.Na snimci, čija autentičnost nije potvrđena, a koju su članovi Kunićeve obitelji dali novinarima CIN-a, može se čuti kako odvjetnik kaže da je novac dao posredniku koji ga je predao sucu. Kunić, koji je odležao tromjesečnu zatvorsku kaznu u Kazneno-popravnom zavodu Sarajevo – odjel Igman, bio je uznemiren jer mu je, kako se čuje na snimci, odvjetnik obećao uvjetnu umjesto zatvorske kazne.Smailagić je novinarima CIN-a potvrdio da su razgovarali i da mu je Kunić rekao da ga je snimio. Sudac, čije se ime spominje na kaseti, Faik Spahić iz Županijskog suda u Zenici jedan je od trojice sudaca koji su vodili žalbeni postupak. Spahić je novinarima CIN-a rekao da nije primio novac i da mu se Smailagić nikad nije obratio. Dodao je da će razmisliti o mogućem podnošenju prijave protiv Smailagića, inače bivšeg kolege koji je do 2004. godine radio u istom sudu. Novinari CIN-a razgovarali su sa Smailagićem.Pustili su mu kasetu i upitali za komentar. Odvjetnik je rekao da je Kunić odbijao platiti i da je morao pribjeći obmani. – Teško je bilo od njega izvući novac…, kazao je Smailagić.Priče odvjetnika i obitelji Kunić poklapaju se u određenim dijelovima. Nakon što je Kunić uhićen zbog fizičkog napada na drugu osobu, Smailagić ga je posjetio u policijskoj postaji i to zastupanje na mjestu događaja je naplatio 800 KM. Kasnije su se dogovorili da će dodatna naknada iznositi 1700 KM. Prema Zakonu o odvjetništvu FBiH, naknada odvjetniku za jednu poduzetu pravnu radnju, u ovom slučaju odlazak u policiju nakon što mu je klijent uhićen, ne može prelaziti iznos prosječne neto-plaće u FBiH. U 2005. godini ona je iznosila između 541,97 i 582 KM. Smailagić je također mogao naplatiti isti taj iznos za drugostupanjski postupak koji je rezultirao umanjenjem kazne. Kunić je prvotno osuđen na šestomjesečnu zatvorsku kaznu, koju je žalbeno vijeće trojice sudaca, među kojima je bio i Spahić, smanjilo na tri mjeseca.
Naknada za rad
– Trebaju se pare vratiti, čuje se Kunić kako govori u snimljenom telefonskom razgovoru. “Obeć’o si da ćeš … završit mi uslov i vi ste obećali to završit za 5000 KM.” Odvjetnik mu je odgovorio da je novac proslijedio dalje i da ga ne može vratiti. Kaže mu da nema razloga žaliti se. “Kada uzmeš sve skupa… ti se raspitaj… ti u krajnjoj liniji nisi loše ni prošao. Jest da sam ja volio da je bilo čisto kako sam ja  zamislio, ali eto nije…” Na kraju razgovora, Kunić mu govori da je razgovor sniman. Novinarima CIN-a Smailagić je izjavio da je 5000 KM naknada za njegov rad. “Što on meni nije došao i rekao ‘ti si meni uzeo više’, ja bih mu sve vratio.” Zatim je novinare upitao zašto se zanimaju za slučaj. “Ako je on mrtav, ne znam što sada čačkamo.” No “čačkanje” možda nije gotovo.  (Kliker.info-Večernji
list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku