hamburger-icon

Kliker.info

Adnan Hadrović : Gala večera u Washingtonu okupit će Clintona, Silajdžića, Jenkins…

Adnan Hadrović : Gala večera u Washingtonu okupit će Clintona, Silajdžića, Jenkins…

04 Maja
07:36 2018
“Naša vidljivost i značaj u SAD mora biti stalno održavana, takve su prilike, takve su potrebe. Imajući u vidu da je bh. dijaspora u SAD najbrojnija, najobrazovanija i najimućnija, blistavost je pojam koji želim upotrijebiti ovom prilikom kada govorim o našoj Gali. Jačanje uloge Savjetodavnog vijeća na predstavljanju interesa bh. Amerikanci svakim danom dobija na značaju”, izjavio je za Fenu predsjednik Odbora direktora Savjetodavnog vijeća Adnan Hadrović.

Po njegovim riječima, dijaspora i naše zajednice širom svijeta imaju indirektnu, može se reći i nezamjenjivu ulogu neke vrste poluge u svim budućim rješenjima trenutno vrlo komplikovane situacije u Bosni i Hercegovini.

“Neumorno radimo kako bismo osigurali da Sjedinjene Države ostanu angažirane i informirane o pitanjima koja se tiču Bosne i Hercegovine. Radimo na poticanju bh. američke zajednice da se aktivno uključi u političke procese od kojeg će BiH, dugoročno, nedvojbeno imati svaku vrstu koristi”, kazao je on.

Savjetodavno vijeće blisko sarađuje s kreatorima politika u Washingtonu kako bi iznijelo svoje viđenje i unaprijedilo odnose između Sjedinjenih Država i BiH, a sve s ciljem integriranja BiH u NATO i Evropsku uniju. Ovi napori rezultirali su prepoznavanjem važnosti BiH u ključnim institucijama, prije svega američkom Kongresu. Mnogi članovi Vijeća bili su uključeni u proces izrade Rezolucije za Srebrenicu, a kongresni klub za BiH sada broji 22 člana. Također ističu izvanrednu saradnju sa Amasadom BiH u SAD.

“Gala je također dobra prilika da se još jednom zahvalimo SAD na svemu sto su učinile na zaustavljanju agresije na BiH. Vijeće želi da izrazi svoju zahvalnost kreatorima američke politike s obje strane (demokratama i republikancima) koji su pokazali veliku hrabrost i koji su se borili za pravdu tokom agresije u BiH. Vijeće, također, Gala večerom želi obilježiti 75 godina državnosti BiH i 11. godišnjicu osnivanja Savjetodavnog vijeća za BiH”,- kaže Hadrović

Bivši predsjednik Bill Clinton bit će specijalni gost na Gala večeri, koju priređuje Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu. Predsjednik Clinton će tom prilikom dobiti nagradu za životno dostignuće, koju je Vijeće prošle godine dodjelio i bivšem američkom potpredsjedniku Joeu Bidenu i senatoru Bobu Doleu.

“Pažljivo vodimo računa da pravimo ravnotežu i pozivamo ključne predstavnike i republikanaca i demokrata”, naglasio je Hadrović.

Ove godine posebno priznanje bit će dodjeljeno Harisu Silajdžiću, bivšem članu Predsjedništva BiH, te generalima s četiri generalske zvjezdice Gordonu Sullivanu i Wesleyu Clarku, bivšem glavnom zapovjedniku NATO za Evropu.

Priznanja će biti uručena Saneli Dijani Jenkins, poslovnoj ženi i filantropu, te predstavniku neprofitne fondacije Hastor, za pomoć djeci i mladima iz BiH. Među dobitnicima priznanja ove godine su američki režiser dokumentarnih filmova i pisac Bill Carter, inače počasni građanin Sarajeva, te kapetan u američkoj vojsci Ermin Mujezinović.

Cilj priznanja je da se Vijeće, uime bh. Amerikanaca, zahvali uglednim zvanicama na svemu što su u oblasti svoga djelovanja učinili ili i dalje čine za BiH i njene građane, i stremljenjima bh. društva ka prosperitetnoj budućnost u EU i NATO.

Hadrović kaže da Gala večera dolazi u trenutku dok bh. javnost propituje i očekuje snazniji angažman SAD-a na području BiH, a poglavito zbog sve agresivnije ruske politike prema BiH.

“Ono što mogu u ovom trenutku sa sigurnošću reći je da će poruke biti nedvojbeno snažne te da će gala biti još jedan iznimno uspješan događaj u organizaciji Vijeća koji će doprinijeti ponovnom snažnijem angažmanu SAD u BiH. Mišljenja sam da su ovakvi i slični skupovi na najvišem nivou od iznimne važnosti za promoviranju interese bh. Amerikanaca i BiH uopće. Vidljivost je ključni pojam, mi smo ovdje da pojačamo vidljivost – i naših interesa, naše kulture i naših političkih potreba”, zaključio je Hadrović u razgovoru za Fenu.

(Kliker.info-Fena)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku