hamburger-icon

Kliker.info

Adnan Ćatić otkriva planove : Bosancima i Hercegovcima priredit ću veliku feštu u Sarajevu !

Adnan Ćatić otkriva planove : Bosancima i Hercegovcima priredit ću veliku feštu u Sarajevu !

23 Februara
07:12 2016

Caticcudinov3Znao sam šta me čeka protiv Rusa Fjodora Čudinova. Znao sam njegovu snagu, ali i da će pred mojim Bosancima i Hercegovcima u Njemačkoj pokušati doći do 15. pobjede u karijeri. No, znao sam i svoju snagu. Obećao sam da ću ga poraziti i to sam uspio ostvariti. Još sam uspio i da ga ponizim, jer mu je poraz teško pao.

To je jučer na početku ekskluzivnog razgovora za „Dnevni avaz“ kazao bh. bokser s njemačkim pasošem Adnan Ćatić alijas Feliks Šturm (Felix Sturm, 37), koji je u njemačkom Oberhauzenu pred 12.000 navijača, uglavnom Bosanaca i Hercegovaca, uspio peti put postati svjetski prvak, nakon što je u meču od 12 rundi na poene odlukom sudija pobijedio ruskog predstavnika Fjodora Čudinova (21).

Velika podrška

Ćatić i Čudinov su se borili za WBA supertitulu u srednjoj kategoriji. Rus je prošle godine u maju slavio pobjedu, ali je meč poništen. Svjetska bokserska federacija donijela je odluku da se meč ponovi, a u Oberhauzenu Ćatić je u nekom svom novom zanosu došao do 40. pobjede u karijeri.

Adnane, kada ste zaspali nakon meča?

– Bio sam budan do 10.30 sati. Onda sam otišao odspavati dva-tri sata. To je kod mene normalno kad imam mečeve. Adrenalin me drži budnim, a inače vrlo malo spavam. Ustao sam malo prije našeg dogovora za intervju – kaže Ćatić.

Bosanci i Hercegovci su slavili Vašu pobjedu do ranih jutarnjih sati… Društvene mreže bile su zatrpane pohvalama i čestitkama…

– Hvala svima koji su mi dali podršku. Znam da se moja pobjeda slavila i u domovima u Mostaru, Sarajevu, Srebrenici… Znam koliko svima znači kada će čuje glas o domovini, bilo da je to pobjeda neke od reprezentacija, Adnana Ćatića ili reditelja Danisa Tanovića… Malo nas je uspješnih u svijetu, ali dovoljno nas opet ima da se čuje glas o Bosni i Hercegovini.

Jeste li prije meča znali da je Danis Tanović baš u Njemačkoj, u Berlinu, osvojio ”Srebrenog medvjeda”?

– Dok sam se pripremao u svlačionici, čuo sam tu informaciju od nekoga iz mog tima. Bio sam presretan. Znate kada pred neki važan meč čujete takvu vijest, onda i vi dobijete neku snagu, dodatni motiv. Čestitam Tanoviću na uspjehu, bit će prilike i da se vidimo.

Pozivi prijatelja

Supruga Jasmina bila je pored ringa, vidjeli smo i sina Mahira… Ko je još od Vaših prijatelja nogometaša bio u dvorani?

– Jasmina je bila tu sve vrijeme. Mahir je meč posmatrao iz kabine, da bi kasnije, nakon proglašenja, došao do mene u ring. Od igrača bio je tu Dženis Burnić, nada njemačkog Dortmunda. Ostali nisu mogli doći zbog obaveza, ali su mi redom poslali poruke ili su se javili telefonom – Edin Džeko, Miralem Pjanić, Vedad Ibišević, Emir Spahić, Sejad Salihović, Ermin Bičakčić, Lukas Podolski… Hvala svima!

Gdje ste proslavili pobjedu?

– After partija nije bilo. Malo sam sjeo sa svojim timom, suprugom i prijateljima. Glavna fešta bit će u Sarajevu. U martu ili aprilu, vidjet ćemo. Imam u planu ovu pobjedu nad Čudinovom proslaviti u glavnom gradu Bosne i Hercegovine s rodbinom, rajom, prijateljima…

 

Nakon meča Sarajevo ste spomenuli kao grad u kojem ćete se oprostiti od boksa. Kada bi se to moglo desiti?

– Jedina motivacija mi je da boksam u Sarajevu… Ljeti, inače, nisam u ringu, najviše zbog ramazana. Kako sada stvari stoje, taj meč bi se mogao organizirati u oktobru ili novembru. Moj rođak Mirsad Ćatić polako slaže mozaik u vezi s organizacijom tog meča i želim napraviti spektakl. Bosancima i Hercegovcima priredit ću veliku feštu u Sarajevu.

Kakve su reakcije nakon meča, jeste li dobili neku ponudu?

– Reakcije su odlične. Odmah poslije meča dobio sam tri ponude, dvije iz Amerike i jednu iz Engleske. Sve je to primamljivo, finansijski savršeno, ali možda je došlo vrijeme da kažem dosta. Oborio sam dva rekorda u Njemačkoj koja će teško biti ikad nadmašena.

Odlazi i Kličko

Nakon Vas na njemačkoj bokserskoj sceni mogla bi ostati velika praznina. I Vladimir Kličko, koji se, također, bori u Njemačkoj, poput Vas je na zalasku karijere…

– Iskreno, kada Kličko i ja prestanemo boksati, na njemačkoj sceni nastat će praznina. Veoma je malo boraca koji mogu napuniti dvoranu i od dvije-tri hiljade gledalaca, a ne 10.000 ili 15.000, kako smo to znali Kličko i ja. Sada se bokserska scena u Evropi seli u Britaniju, a Amerika ostaje ono što je bila – vrh.

Adnan u narednim danima, sedmicama… Kakvi su planovi?

– U utorak idem u Berlin, gost sam u nekom TV šouu na SAT1. Ujutro (danas, op. a.) šalju specijalnog vozača po mene, a ekipa SAT1 će tokom puta od Klena do Berlina snimati emisiju. Bit će zanimljivo. Ostatak dana… ne znam. Malo ću se odmoriti s porodicom i onda pravac Bosna i Hercegovina. Lijepo je boraviti u Njemačkoj, ali je najljepše u domovini.

Rus je igrao prljavo

Rus Vam je uspio jednim udarcem glavom razbiti arkadu. Stekli smo dojam da mu je to bio dio taktike…

– Čudinov je baš igrao prljavo. I više nego što sam očekivao. U više navrata sam dobio i nezgodne udarce u leđa. Znao sam šta može pružiti, ali da će se služiti sitnim folovima – nisam. Nema veze, bitno je da sam pobijedio – kaže Ćatić.

Slomio sam ga u 11. i 12. rundi

U razgovoru za „Avaz“ prije meča kazali ste da će gledaoci vidjeti novog Ćatića. Zaista je tako i bilo…

– Proteklih šest mjeseci sam se pakleno pripremao. Znao sam šta me čeka, ali sam i sam sebe razočarao u maju prošle godine, kada sam bio totalno izvan meča. Sada sam želio postaviti svoju taktiku i uspio sam. Slomio sam ga u 11. i 12. rundi. Imao je on udaraca, ali su to bili udarci u prazno. Moji su bili dosta konkretniji, što su, na kraju, i sudije prepoznale – ističe Ćatić.

A. Sokolović (Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku