hamburger-icon

Kliker.info

A svi imaju šansu : 10 razloga zašto nikad nećete biti bogati

A svi imaju šansu : 10 razloga zašto nikad nećete biti bogati

30 Aprila
08:04 2014

teglaDa biste dobro stajali na financijskom polju, ne morate dobiti na lutriji ili biti poput Billa Gatesa. Financijski stručnjaci kažu da je potrebno dovoljno samodiscipline i rada te svatko može biti u plusu na svom bankovnom računu.Prema nekim stručnjacima, postoji mnogo potencijalnih milijunaša, ali da bi se taj san realizirao, potrebno je riješiti se nekih loših navika. Financijski stručnjaci naveli su za Yahoo koje pogreške radimo i zašto su nam džepovi uvijek prazni.

Pretjerano trošenje
Volite li trošiti i stalno kupovati, niste jedini. Prema jednom novom istraživanju, 52 posto ljudi troši iz navike, a mnogi zbog toga troše i teško stečenu ušteđevinu. Potrošite li svaki mjesec sav novac, teško ćete postati mlijunaš jer nemate što staviti sa strane. Analizirajte troškove kako biste vidjeli gdje uzalud bacate novac.
Premalo štedite
Štednja mora biti prioritet ako se mislite obogatiti. Osim toga, sav ušteđeni novac uvijek će dobro doći ako se pojave problemi poput gubitka posla ili ozbiljnijih bolesti. U idealnoj situaciji bilo bi najbolje uvijek imati tri plaće ušteđevine u slučaju bilo kakvih nedaća.

Dugovi
Postoje različiti tipova dugova. Ukoliko se radi o dugovima za novu nekretninu, to se smatra nekom vrstom ulaganja koje će se jednog dana isplatiti. No klasični dugovi na tekućim računima i kreditnim karticama vrte nas u začaranom krugu.

Nemate plan
Bez jasno definiranog plana ne možete postati bogati. Možda vam to zvuči pretenciozno, ali lako se možete naviknuti na tu ideju i započeti sa svojim ostvarenjem. Važno je da ste realni te krenete u ostvarivanje postavljenih ciljeva.

Fond za hitne slučajeve
Stručnjaci tvrde da morate imati fond za hitne slučajeve u koji ste stavljali novac barem zadnjih šest mjeseci. Život je nepredvidiv, to znate i sami, pa je dobro imati fond za male katastrofe bez obzira radi li se o popravku krova ili primjerice o prometnoj nesreći s totalnom štetom na automobilu.

Kasno ste se sjetili
Vrijeme brzo prolazi. Baš kao i kod vježbanja, najteže je započeti. Čak i ako imate dugove, mala primanja i mnogo troškova, s vremenom možete bar nešto uštedjeti. Nikada nije kasno da napravite plan izvlačenja iz dugova. Potražite pomoć financijskih savjetnika koji će vam dati dobar omjer onoga što je potrebno za život i otplate dugova.

Preuzmite odgovornost
Kukanje vas neće nikamo odvesti. Preuzmite odgovornost za sadašnju situaciju i dobro razmislite koji su prvi koraci koje možete napraviti. Pozitivna moć razmišljanja vrlo je jaka.

Živite za danas i ne brinete o sutra
U današnja vremena nije zabavno razmišljati o dalekoj budućnosti ili, još gore, mirovini, ali jednom ćete se morati suočiti s time. Ne primjenjujte princip ‘kupi sada, a brini poslije’, već radije razmišljajte na način da štedite sada kako biste poslije imali dovoljno.

Ulažete u samo jednu stvar
Možete imati sreće ako uložite sve u jednu stvar. Ali to je isto kao i dobitak na lutriji i nije uspješna strategija. Ulaganje novca u samo jednu stvar ne preporučuje se zbog velikog rizika.

Ostavljate male dugove

Zašto se niste ispisali iz fitnes-kluba ako već mjesecima ne idete na vježbanje? Ako malo bolje razmislite, sigurno postoji još nekoliko crnih rupa u koje beznadno bacate novac. Napravite popis i križajte jednu po jednu stvar s njega kada ju riješite. (Kliker.ingo-TP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku