hamburger-icon

Kliker.info

Tajlandski spasioci nastavljaju akciju spašavanja djece iz pećine

Tajlandski spasioci nastavljaju akciju spašavanja djece iz pećine

05 Jula
10:10 2018

Uz najavu novih kiša, spasioci se utrkuju s vremenom kako bi ispunpali vodu iz poplavljene pećine prije nego što budu u stanju da izvuku 12 dječaka i njihovog nogometnog trenera uz minimum rizika, saopćili su danas zvaničnici.

Vatrogasac koji je radio na ispumpavanju vode izjavio je da je ronjenje jedini način izlaska iz pećine jer su prolazi do glavne prostorije pećine još poplavljeni i deset dana nakon nestanka dječaka.

– Vrijeme je ono što nas najviše zabrinjava. Ne možemo riskirati da pećina ponovo poplavi – izjavio je novinarima načelnik oblasti Chiang Rai, Narongsak Osatanakorn.

Kazao je da spasilački tim tajlandske mornarice razmatra kakvom će riziku biti izložena djeca tokom planirane akcije spašavanja i “koliko smo sada spremni da donesemo takvu odluku”.

Kazao je kako je moguće da svih 13 osoba ne budu izvučeni istovremeno, u zavisnosti od njihovog stanja. Ranije je izjavio da su dječaci obučavani kako da nose maske za ronjenje i kako ne vjeruje da je bilo ko od njih vježbao ronjenje.

– Jutros sam zatražio da 13 setova opreme za ronjenje bude dostupno i provjereno kako bismo dječake izveli na mjesto u pećini s koga bi mogli biti izvučeni s manje od 100 posto vjerovatnoće – kazao je.

Zvaničnici tvrde kako spasioci žele da izvuku dječake iz pećine što je ranije moguće jer se nove obilne kiše očekuju u subotu, koje bi ponovo podigle nivo vode u pećini, otežavajući prolaz kroz neke njene djelove, ako ne i čineći ga nemogućim.

Dječaci u dobi od 11 do 16 godina i njihov 25-godišnji trener nestali su nakon što su krenuli u obilazak pećine u sjevernoj pokrajini Tham Luang Nang Non nakon nogometne utakmice odigrane 23. juna.

Vlasti su saopćile da za dječacima, koji izgledaju prilično mršavi ali dobrog zdravlja na nekoliko snimaka koje je objavila tajlandska mornarica, traga sedam pripadnika elitne mornaričke jedinice SEAL, koji su ostali s njima u pećini. Oni su uglavnom u stabilnom stanju i dobili su proteinska pića, prenosi agencija AP

Oznake
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku