hamburger-icon

Kliker.info

Miro Lazović : “Clinton je ubijedio Izetbegovića da odustane od Banjaluke”!

Miro Lazović : “Clinton je ubijedio Izetbegovića da odustane od Banjaluke”!

21 Novembra
16:09 2014

MiroL1Danas se navršava 19. godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma a jedan od neposrednih učesnika mirovnih pregovora, Miro Lazović, za Patriu kaže da se BiH i dalje nalazi u jednom nedefinisanom stanju”BiH je razapeta između Brisela i nepovoljnih Dejtonskih ustavnih rješenja. Djetonski mirovni sporazum davno je trebao biti predmet revizije, jer je i sam njegov naziv mirvni sporazum završen onog trenutka kada je stabiliziran mir na prostorima BiH, a tim njegova revizija je trebala biti tim prije što je Dejtonski mirovni sporazum više afirmira etničke i svake druge podjele nego što integriše državu”, kaže Lazović.

On napominje da je svaki bh. građanin diskriminisan samo na različitim dijelovima BiH i takav Ustav kompromitira naše društvo i suprotan je Konvencijama o ljudskim pravima i u tom kontekstu sigurno da je već davno trebao biti promijenjen prije svega Aneks 4 koji definira Ustav BiH.”Očekujem da će nakon pisma Njemačke i Velike Britanije i preporuka koje su bile u Briselu izvršiti pritisak na novu vlast na način da se brže krene ka evropskim integracijama i da se prihvate evropski principi, kao da se i dosadašnjim kočničarima integrisanja bh. društva i reforni konačno stavi rampa, jer još uvijek poostoje Bonske ovlasti koje bi Valentin Incko trebao da povuče prema njima”, dodao je Lazović.

Vraćajući svoja sjećanja na taj 19. novembar prije 19 godina Lazović kaže da je u tom tenutku 1995. godine BiH trebao prekid rata, ali da je bh. delegacija bila svjesna da taj Dejtonski ustav nije dobar za BiH i to smo rekli Ričardu Holbruku (Richard Holbrooke).”Jasno smo kazali da se s tim Ustavom ne može praviti prosperitet, jer su kreatori rata ugrađeni kao budući graditelji mira, što je nemoguće. Međutim, Holbruk je sam rekao da ćemo morati živjeti s tim Ustavom najmanje 15 godina, a da će poslije toga doći vrijeme da se mijenja. Evo prošlo je 19 godina, a on se još nije promijenio. Holbruk je umro i to na dan kada je ratificiran sporazum u Parizu 14. decembra. Sa njegovom smrću trebalo je sahraniti i Ustav BiH i donijeti neki novi koji bi bio u funkciji demokratizacije i stabilizacije BiH”, dodao je Lazović.

To su bili dani u kojima je Holbruk posebnim metodama i prijetnjama vršio pritisak na našu Delegaciju, kaže Lazović, dodajući kako je jasno rečeno da ukoliko dođe do prekida mirovnog sporazuma da će SAD dići ruke od BiH da ona vojno neće moći zaustaviti Miloševićevu armadu, i da ćemo se morati sami snalaziti.”Međutim, mi smo uspjeli tih dana dobiti arbitražu za Brčko, jer je Slobodan Milošević tražio da Brčko pripadne RS-u. U tom trenutku nismo mogli postići više, a podsjećam vas da su Amerikanci gledali svoje interese, jer je Bilu Klintonu, tadašnjem predsjedniku SAD-a trebao mir, jer je išao ka izborima i nakon čega je i dobio drugi mandat”, dodao je Lazović.

Priče o prijetnjama su opće poznate, ali Lazović kaže da se one nisu dešavale na plenarnim sjednciama, nego iza zatvorenih vrata kada su se dešavali pregovori u četiri oka.”Bio sam prisutan na sjednici Predsjedništva BiH gdje su bili i Amerikanci, a kada je Armija RiH bila na vratima Banja Luke i koja je bila spremna da se iseli i Holbruk je doslovno rekao predsjedniku Izetbegoviću „Predsjedniče, Clinton misli da Banja Luka ne smije pasti“ i to je bila dovoljna rečenica da je trebalo biti zaustavljeno dokle se došlo. Postigli su se teritorijalni procenti i Armija je stala pred Banja Lukom”, pojasnio je Lazović. (Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku