hamburger-icon

Kliker.info

Damir Pilić : NATO čačka medu !?

Damir Pilić : NATO čačka medu !?

04 Septembra
07:20 2014

Putmedo8Putin je rekao da će zauzeti Kijev u dvije sedmice . Putin je pokušaj ukrajinske vojske da oslobodi Donjeck i Lugansk usporedio s nacističkom opsadom Staljingrada. Putin je kazao da je Rusija najveća nuklearna sila. Ukratko: Putin je fašist koji Europi i Zapadu prijeti strašnim krvoprolićem, baš u doba kad svijet obilježava 100. godišnjicu početka Prvog svjetskog rata i 75. godišnjicu početka Drugog. Ako uskoro počne i Treći, glavni krivac bit će Vladimir Vladimirovič. Zato moramo zbiti redove i oduprijeti se zlom „ruskom medvjedu“.

Tako izgleda dominantan zapadni diskurs o ukrajinskoj krizi, kojem su, nažalost, podlegli i hrvatski mediji, kao i hrvatska politika. Kažemo „nažalost“, jer stvari naprosto nisu takve.

Nevjerojatna je količina licemjerja kojim Zapad nastoji šefa Rusije prikazati kao novog Hitlera. Uzmimo samo tu rečenicu o „dva tjedna do Kijeva“, kojom se pokušava dokazati imperijalna ambicija Rusije, iako je mnogo logičnija ova interpretacija: „Da je Rusija zaista umiješana u ukrajinsku krizu koliko vi sa Zapada tvrdite, rat bi završio u dvije sedmice , a ne bi trajao ovako dugo, s promjenjivom i neizvjesnom ratnom srećom.“

Nije nam namjera biti Putinov advokat. Govorimo o čovjeku i režimu upitne demokratičnosti: u Rusiji još uvijek stradavaju oporbeni političari, nezavisni novinari, homoseksualci i članovi nevladinih udruga. Prijeteći sraz NATO-a i Rusije nije sukob „lošeg“ i „dobrog“ momka: ovdje Dobro i Zlo nisu tako jasno raspoređeni kao uoči Drugog svjetskog rata, pa da čovjek izborom za antifašizam znade da je postupio ispravno. Putin je daleko od rosnog cvijeća, ali „američki momak“ još je dalje.

Gdje god je SAD intervenirao zadnjih godina, tobože kako bi smijenio diktatore i donio prosvjetiteljsku luč demokracije i ljudskih prava, stanje na terenu je drastično gore nego prije tog upliva. Uzmimo Irak. Uzmimo Libiju. Uzmimo Siriju.

Kakvi god bili Saddam Hussein, Muammar al-Gadaffi i Bashar al-Assad, sva trojica bijahu čuvari sekularnog multi-kulti društva: njihovim žigosanjem SAD je u sva tri slučaja na vlast doveo vjerske i etničke fanatike i fundamentaliste: i iračko i libijsko i sirijsko društvo danas se raspadaju u sektaškim ratovima, a to se upravo događa i ukrajinskom društvu, zahvaljujući onima koji su financirali i organizirali Majdan, dovevši na vlast ljude čija je prva odluka bila ukidanje ruskog jezika kao službenog u Ukrajini, usprkos golemoj ruskoj manjini. Jest da medvjed dugo spava zimski san, ali jednog dana se probudi: koliko glup i lud moraš biti da ga dražiš?

Damir Pilić (Slobodna Dalmacija)

Podijeli

Jedan komentar

  1. slowa
    slowa 04 Septembra, 08:49

    Aferim za komentar. Ovo je prvi komentar koji Ukrajinsku krizu prokazuje u pravom svjetlu.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku