hamburger-icon

Kliker.info

Ivo Josipović u Mostaru: Bosna i Hercegovina je najvažniji hrvatski susjed

Ivo Josipović u Mostaru: Bosna i Hercegovina je najvažniji hrvatski susjed

08 Aprila
15:54 2014

IvoJ71Bosna i Hercegovina predstavlja značajnog trgovinskog partnera Republici Hrvatskoj, te je najvažniji hrvatski susjed, rekao je danas predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović na 17. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru.Obraćajući se na otvorenju 17. Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, Josipović je kazao kako Hrvatska želi sa BiH razvijati odnose u duhu evropskog partnerstva, sa željom da kvaliteta tih odnosa donese konkretnu korist građanima obje zemlje.

Dobre vijesti

“Posvećeni smo dobrobitima naših odnosa, posvećeni smo dobrim odnosima sa svim građankama i građanima BiH, sa svim narodima, a naravno da smo posebno posvećeni dobrobitu i razvoju odnosa sa hrvatskim narodom u BiH. Želja nam je da doprinesemo kulturnom, povijesnom i gospodarskom razvoju cijele BiH i cijelog hrvatskog naroda u BiH”, poručio je Josipović.Bosna i Hercegovina predstavlja značajnog trgovinskog partnera Hrvatske, nastavio je Josipović, istakavši kako je među državama regije, posebno u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, BiH najznačajnije izvozno tržište Hrvatske sa udjelom od oko 30 posto ukupnog izvoza hrvatskih proizvoda ove grane.

“Hrvatska je ujedno i jedno od najznačajnijih trgovinskih odredišta za BiH. U 2012. i najznačajnije. Rekao bih, općenito, BiH je najvažniji hrvatski susjed, naš veliki partner i naš veliki prijatelj”, naglasio je Josipović.Iz Mostara će tokom trajanja sajma biti poslane dobre vijesti i pozitivne poruke, istakao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović. On je dodao da ipak ne treba zaboraviti da se ovogodišnji sajam održava u sjeni protesta građana koji su u proteklih 60 dana potresli više gradova u BiH, pa i Mostar.”Pored iskazanog nezadovoljstva socio-ekonomskim stanjem u državi, nažalost, desilo se i nasilje, paljevina, rušilački pohodi i ugrožavanje života ljudi. Upravo zbog toga, i neki prijatelji ove zemlje, tradicionalni partneri i gosti ovog sajma, ove godine nisu sa nama”, rekao je Izetbegović.

Shvatiti poruku običnog čovjeka

Najodgovorniji ljudi koji vode BiH moraju shvatiti poruku običnog čovjeka, nastavio je Izetbegović, koji želi pravdu, posao i prosperitetniju budućnost za svoju djecu.”Iznova pozivam, prestanimo gubiti vrijeme na prepirke o nerealnim scenarijima. Prestanimo oživljavati stare strahove i manipulirati njima. Posvetimo se poslu koji će svima u ovoj zemlji donijeti viši standard života i vidljiv napredak”, poručio je Izetbegović.Iz godine u godinu mostarski sajam je rastao, a danas je vodeća manifestacija gospodarsko izložbenog karaktera, rekao je gradonačelnik Grada Mostara Ljubo Bešlić.

“Značajan je posebice za Grad Mostar, ali i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Unatoč političkim prilikama koje nam nisu sklone, jer Grad Mostar već godinu i po nema Gradsko vijeće, te negativnim dešavanjima od prije dva mjeseca u Mostaru i BiH, a nadam se da ovim putem šaljemo pozitivnu poruku iz Mostara investitorima i svima koji imaju poslovne ideje”, kazao je Bešlić.Prisutnima se obratila i direktorica sajma Delfine Bošnjak, koja je kazala kako će u sklopu pet sajamskih dana biti predstavljeno oko 700 izlagača iz regije i 20 zemalja svijeta. (Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku