hamburger-icon

Kliker.info

Katar domaćin Međunarodnog sajma hortikulture EXPO 2023.

Katar domaćin Međunarodnog sajma hortikulture EXPO 2023.

20 Septembra
13:23 2023

Država Katar od narednog mjeseca bit će domaćin velikog Međunarodnog sajma hortikulture EXPO 2023. Ovo je prvi ovakav sajam kojem je domaćin jedna država Bliskog istoka i sjevera Afrike.

Najavljeno je učešće 80 zemlja, uz međunarodne organizacije i gradove, a cijeli događaj će trajati 179 dana, od 2. oktobra 2023. do 28. marta 2024.

Zanimljivo je da će se EXPO 2023. održati na površini od 1,7 miliona metara kvadratnih u živopisnom parku Al Bidda, u srcu Dohe, a prema očekivanjima organizatora tokom šest mjeseci trajanja Međunarodnog sajma zemlju Zaljeva će posjetiti više od tri miliona ljudi.

Planirana tematika EXPO-a 2023. bit će „Zelena pustinja, bolje okruženje“, a izložba će imati i četiri podteme: moderna poljoprivreda, tehnologija i inovacije, svijest o životnoj sredini i održivost.

Cilj Katara zapravo je okupiti lidere u ovoj oblasti i inovatore kako bi se pokrenuo novi i održivi načini ozelenjivanja pustinje. Dodatno, namjera je da se potaknu inovacije u području hortikulture osvjetljavajući pritom i probleme okoliša, posebno u zemljama s pustinjskom klimom, uz predstavljanje inovativnih rješenja u toj oblasti.

Kako navode organizatori, ovo je izvrsna prilika za stručnjake da saznaju više o najnovijim metodama održive poljoprivrede, kao i inovacijama koje će „olakšati razvoj poljoprivrede i promijeniti način života“.

Katar, naime, prepoznaje poljoprivredu kao održivo rješenje za globalna pitanja vode, energije i sve izraženije nestašice hrane. Klima, voda i tlo neophodni su resursi, te će ovaj globalni događaj promovirati pionirske korake u podršci zelenijoj životnoj sredini.

Na EXPO-u Doha 2023. „ideje se spajaju s vještinama za doprinos izgradnji održive budućnosti kroz plodonosnu međunarodnu saradnju“, poručeno je.

Generalni sekretar EXPO-a 2023. u Dohi, Mohammed al-Khoury, ranije je pozvao cijeli svijet da se okupi u Dohi, „dok pokušavamo da nađemo nove načine za saradnju i izgradnju boljeg i zelenijeg sutra“.

Prema organizatorima i domaćinima, ovaj događaj pruža jedinstvenu priliku da angažiramo različite sektore, uključujući vladine i poluvladine subjekte, nevladine organizacije, ekologe, preduzeća i porodice iz čitavog svijeta.

„Očekuje se da će izložba imati veliki utjecaj i da će ostaviti trajno naslijeđe Kataru, široj regiji i svijetu u cjelini, jer stavlja naglasak na širok dijapazon tema, uključujući ekonomiju, održive stilove života, obrazovanje, zabavu i inovacije“, rekao je ranije generalni sekretar Al-Khoury.

Ciljevi EXPO-a  Doha 2023. slijede nacionalnu viziju Katara 2030, putokaz za budući razvoj koji ima cilj da ovu zemlju transformira i učini sposobnom da održi svoj razvoj i osigura visok životni standard za svoje stanovništvo i buduće generacije. Otud je ovo samo jedan od nekoliko progresivnih događaja razvojne prekretnice Katara. Nacionalna vizija 2030. naglašava održivost unutar četiri razvojna stuba: ekonomski, društveni, ljudski i okolišni.

Sada već poznata Hayya kartica omogućit će posjetiteljima prošlog Svjetskog prvenstva u nogometu u Kataru, jednog od najuspješnijih ikada, da posjete i EXPO 2023. Ova aktivnost implementirat će se u saradnji s Qatar Tourismom tokom šest mjeseci trajanja sajma.

Hayya platforma pokrenuta je tokom FIFA Svjetskog prvenstva u nogometu u Kataru 2022. kao navijački ID koji je vlasnicima ove kartice omogućavao ulazak u Katar i na stadione, ali i učinio dostupnim besplatan pristup uslugama podzemne željeznice i autobusa. Ministarstvo unutrašnjih poslova produžilo je validnost kartice Hayya, čime je njezinim vlasnicima izvan Katara omogućen ulazak u tu zemlju do 24. januara 2024. godine.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku