hamburger-icon

Kliker.info

“Critica Sociale” : Tito je planirao invaziju na Italiju u aprilu 1948. godine

“Critica Sociale” : Tito je planirao invaziju na Italiju u aprilu 1948. godine

19 Aprila
11:37 2008
Titova vojska trebala je upasti u Italiju, a naoružani talijanskikomunisti trebali su preuzeti vlast poslije izbora za prvi talijanski parlament 18. aprila 1948. To tvrdi talijanski povjesničar Salvatore Sechi u najnovijem broju revije “Critica Sociale”.Služio se, kaže, neobjavljenim dokumentima američkog državnog tajništva za obranu. Klima uoči parlamentarnih izbora 1948. bila je tipično hladnoratovska, a dvije najjače stranke, Demkršćanska i Demokratska narodna fronta, koju su činile Talijanska komunistička partija (PCI) Palmira Togliattija i Socijalistička stranka (PSI) Pietra Nennija, u predizbornoj kampanji nisu štedjele riječi.
Komunisti i socijalisti
Pobijedila je Demokršćanska stranka Alcide De Gasperija osvojivši 48 posto glasova, a komunisti i socijalisti su zajedničkom frontom, koja se polije izbora raspala, dobili 31 posto glasova.U savezničkim vojnim arhivima ima dokumenata u kojima se izražava, kaže Sechi, velika zabrinutost Amerikanaca i Britanaca za sudbinu Italije, posebno poslije izbora. Najveća opasnost prijetila je od komunista koji, pretpostavljalo se, neće priznati rezultate izbora te krenuti u oružanu borbu za preuzimanje vlasti.
FNRJ jača od Italije
U tom scenariju predviđala se i vojna intervencija Titove Jugoslavije. “Titove bi snage bez problema porazile talijansku vojsku i zauzele strateške lokacije kao bi se Italija prepolovila”, piše Sechi i iznosi kako bi Titova vojska zauzela gradove Rimini, Anconu te zračnu bazu u Foggiai, kao i Trst. Istodobno, talijanski bi se komunisti pobunili u regijama u kojima su bili najjači. Komunistička partija, tvrdi Sechi, u regiji Emiliji imala je 20.950 naoružanih ljudi, u Lombardiji 13.000, u Campaniji 6500, u Piemonteu 5500, u Marchama 5000, u Umbriji 5000 te u Venetu 5000 naoružanih partijaca. Talijanska vojska imala je tada 50 hiljada ljudi, a “komunistička vojska” više od 75 hiljada naoružanih članova.Upravo zbog opasnosti od komunističkog vojnog udara Alcide De Gasperi je ujesen 1947., u suglasju sa Savezničkom kontrolnom komisijom i američkim veleposlanikom J. C. Dunnom, donio odluku o odgađanju, do poslije izbora 18. aprila 1948., povlačenje angloameričkih snaga iz Italije.Talijanski povjesničar tvrdi da su komunisti imali minobacače, teške strojnice, protutenkovsko oružje… Postojala je, tvrdi Sechi, opasnost da PCI i nakon eventualne pobjede na izborima upotrijebi oružje za uvođenje diktature i raspuštanje ostalih stranaka. (Kliker.info-VL)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku