hamburger-icon

Kliker.info

Zukorlić želi biti evropski muftija!

Zukorlić želi biti evropski muftija!

14 Januara
20:06 2014

Piše: Kliker.info

unnamedPrilikom ovosedmičnog boravka u Berlinu, a u povodu posjete Bundestagu, muftija sandžački Muamer-ef. Zukorlić sastao se sa predsjednikom Centralnog vijeća muslimana Njemačke, Ejmanom Mazjakom, potvrđeno je danas iz Medija centra Islamske zajednice u Srbiji.

Ključna tema ovog susreta bila je uspostava institucije evropskog muftije kao vrhovnog islamskog autoriteta muslimana Evrope.

”Po ovom pitanju sagovornici su izrazili potpunu saglasnost konstatujući da je uspostava evropskog muftije neophodnosti za islam i muslimane Evrope čija se realizacija ne bi smjela odlagati. Sagovornici su, također, razmijenili mišljenje o stanju vjerskih prava muslimana u Njemačkoj i Zapadnoj Evropi konstatujući da je potrebno pojačati aktivnosti na povezivanju muslimanske zajednice čemu će uspostava evropskog muftije dati značajan doprinos”, saopćeno je.

Prema neslužbenim informacijama, Zukorlić u posljednje vrijeme u Evropi snažno lobira za uspostavu institucije evropskog muftije. Na tu poziciju, prema saznanjima Kliker.info, zainteresiran je ne samo muftija Zukorlić, već i njegov blizak saradnik i prijatelj, bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić, koji je izvorno prije nekoliko godina i lansirao tu ideju.

Špekulira se da je upravo zbog ove pozicije muftija Zukorlić nedavno i odlučio da se neće kandidirati za funkciju predsjednika Mešihata IZ u Srbiji, ali je  na to mjesto postavio svojeg bliskog saradnika dr. Mevluda Dudića, tako da će i dalje kontrolirati IZ u Srbiji.

U skorijem periodu trebala bi biti otvorena šira rasprava o uspostavi institucije evropskog muftije. Islamska zajednica u BiH, znakovito, još se nije oglašavala po ovom pitanju, osim nekoliko tekstova glasilima Zajednice, a navodno čelnik IZBiH, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović,  ne gleda blagonaklono na ovu ideju.

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku