hamburger-icon

Kliker.info

Žestok odgovor SDP BiH : “Tvrdnja Izetbegovića da ‘želi dobre odnose i sa Beogradom i sa Banjom Lukom’ je šokantna i besmislena”

Žestok odgovor SDP BiH : “Tvrdnja Izetbegovića da ‘želi dobre odnose i sa Beogradom i sa Banjom Lukom’ je šokantna i besmislena”

11 Juna
15:45 2021

Iz SDP-a su se oglasili povodom posljednjeg medijskog istupa Bakira Izetbegovića, za kojeg kažu da je “potpuno ogolio destruktivnu prirodu politike SDA”.

“Tvrdnja Izetbegovića da ‘želi dobre odnose i sa Beogradom i sa Banjom Lukom’ je šokantna koliko je i besmislena. Stavljajući u istu ravan Banju Luku, grad u Bosni i Hercegovini, sa Beogradom, glavnim gradom susjedne države, Izetbegović je najjasnije predočio antidržavnički mentalni sklop i način djelovanja SDA”, poručili su iz SDP-a.

Kakve bilateralne odnose želi graditi sa Banjom Lukom, dodaju, praktično je suvišno pitati. Odgovor je Izetbegović ponudio pojašnjenjem da želi graditi “bolje odnose i sa Srbima i sa Srbijom”.

“Pozivamo Izetbegovića da prestane stavljati znak jednakosti između jedne etničke skupine i susjedne države, čime doprinosi podrivanju suvereniteta Bosne i Hercegovine. Građani Bosne i Hercegovine srpske narodnosti nisu nikakva izdvojena, autonomna administrativna jedinica ili pleme. Jednako tako, Izetbegović je državni dužnosnik i vodeći čovjek jedne političke partije, a ne plemenski poglavica Bošnjaka”, ističu u reakciji.

Nažalost, napominju, “Izetbegović se ponaša upravo tako pa šalje privatne ili plemenske emisare na razgovore sa drugim pretpostavljenim plemenskim vođama, u ovom slučaju Aleksandrom Vučićem”.

Dalje navode da su “politički mazohizam Bakira Izetbegovića i SDA, kao i njihova tradicionalna spremnost na truhle i jeftine kompromise, do sada nebrojeno puta nepopravljivo koštali državu Bosnu i Hercegovinu i prouzrokovale direktnu štetu građanima naše zemlje”.

“Još jedan u nizu tih tzv. kompromisa je aktuelni slučaj pokušaja izmjena Izbornog zakona BiH kojim bi se samo i isključivo izašlo ususret nacionalističkim ultimatumima i ucjenama Dragana Čovića i HDZ-a. Krajnje je vrijeme da Izetbegović, Dodik i Čović, ali i Vučić, Milanović i Plenković, prihvate činjenicu da je Bosna i Hercegovina država njenih građana čiji interesi i prava se artikulišu kroz državne organe i institucije, a ne kroz parasistemske, privatizovane kanale umišljenih poglavica naroda”, zaključuju iz SDP-a.

(Kliker.info-SB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku