hamburger-icon

Kliker.info

Zeničani pokazali mišiće : Preživjeli smo rat. preživjećemo i vas !!!

Zeničani pokazali mišiće : Preživjeli smo rat. preživjećemo i vas !!!

22 Decembra
18:01 2012

„Hoćemo filtere“, „Nedajmo da nas truju“, „Ubice, ubice“, orilo se iz grla 10.000 Zeničana koji su se okupili ispred direkcije ArcelorMittala da izraze svoje nezadovoljstvo „bahatoj i neodgovornoj kompaniji, nesposobnoj vlasti i svima koji učestvuju u ovom zločinu protiv našeg zdravlja i zdravlja naše djece“.

Protestnim maršom kojeg je organizovao Eko forum Zenica od spomen obilježja „Kameni spavač" do zgrade Općine gdje su predati zahtjevi općinskim, kantonalnim i federalnim organima vlasti, a potom do direkcije ArcelorMittala gdje su zvižducima u pištaljke izrazili svoj revolt zbog aerozagađenja kojem su izloženi, Zeničani su položili test. I pored ovakve masovnosti kakva nije zabilježena do sada kada je u pitanju ekologija, sve je proteklo bez incidenata. Svoje zahtjeve zaljepili su na vrata Direkcije AMZ-a te ostavili transparente, plakate i fotografije, ali i nekoliko gas-maski koje ukazuju na zagađenje kojem su godinama izloženi. Reakcija iz Direkcije AMZ nije bilo, a jedini koga su okupljeni protestanti uspjeli vidjeti jeste bez razloga uplašeni portir. Uprava kompanije oglasila se naknadno i to novinarima preko saopštenja za javnost koje je poslao portparol AMZ-a.

Od ArcelorMittala zahtijeva se hitna realizaciju ekoloških projekata na koje „čekamo već 3.048 dana tj. od kako su postali većinski vlasnici zeničke željezare". Od ponovnog pokretanja integralne proizvodnje, stanje okoliša se neprestano pogoršava, i ozbiljno ugrožava zdravlje ljudi u Zenici. Zrak je ove godine za 50 posto zagađeniji nego prošle, broj oboljelih od raka rapidno raste, a nadležni ništa ne čine da nas zaštite, poručuju iz Eko foruma.„Hvala što ste pokazali da imate dostojanstva. Neka znaju svi koji su krivi za ovo da neće završiti na ovim protestima. Krivci za ovo loše stanje moraju odgovarati pred sudom. Pokazali smo da nas ima i da će nas biti više. Ovo su snimile kamere i obiće cijeli svijet. Protiv Mittala se bune Francuzi, protiv Mittala se bune i Zeničani. Pokazali smo ko smo i šta smo", kazao je okupljenima Samir Lemeš, predsjednik Eko foruma Zenica.

Eko forum i građani Zenice zahtjevaju od kompanije ArcelorMittal poštivanje ekoloških zakona, standarda i propisa FBiH, hitnu realizaciju ekoloških projekata iz Plana aktivnosti za smanjenje zagađenja iz 2008.godine, hitno osposobljavanje i maksimalno korištenje postojećih kapaciteta za prečišćavanje otpadnih voda i plinova, u danima nepovoljnih meteoroloških prilika korištenje alternativnih goriva i smanjenje proizvodnje na minimum, te investicije prema ugovoru o dokapitalizaciji iz 2004.godine. Od federalne Vlade se zahtjeva kontrola realizacije ugovornih obaveza iz Ugovora o dokapitalizaciji iz 2004. u vezi zaštite okoliša, od federalnog Ministarstva okoliša i turizma pritisak na sve, a posebno velike zagađivače, da poštuju zakone FBiH i standarde koji propisuju dozvoljeni nivo zagađenja iz postrojenja, kako bi građani Zenice imali život dostojan čovjeka u 20.vijeku, kao i javno objavljivanje rezultata monitoringa emisija zagađujućih materija iz postrojenja za koje su izdali okolišne dozvole, u skladu sa Arhuškom konvencijom i zakonima FBiH.

Od Federalne uprave za inspekcijske poslove su zatražene svakodnevne, nenajavljene kontrole rada postrojenja AMZ, tokom i izvan radnog vremena, posebno u danima nepovoljnih meteoroloških prilika i izricanje maksimalnih kazni za kršenje ekoloških propisa, a od općine Zenica hitno zakazivanje tematske sjednice Općinskog vijeća sa temom „Analiza stanja okoliša u Zenici", javno objavljivanje izvještaja o stanju okoliša u Zenici za 2011. i 2012.godinu, te hitnu nabavku i puštanje u rad sistema za monitoring kvalitete zraka u Zenici i izradu katastra zagađivača. Zeničani su danas izvojevali pobjedu, ali borba za čist zrak se nastavlja. Ukoliko se ne ispuni nijedan njihov zahtjev, Eko forum je najavio da će pravdu tražiti na sudu. (Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku