hamburger-icon

Kliker.info

Zenica : Ljekari se bore za živote rudara stradalih u eksploziji metana

Zenica : Ljekari se bore za živote rudara stradalih u eksploziji metana

14 Marta
18:46 2009

U rudarskoj nesreći u jami Stranjani, Rudnika mrkog uglja Zenica, koja se dogodila oko 10.20 sati, poginuo je Almir Babić (1976.) iz Stranjana.Od ukupno 14 povrijeđenih, po život opasne povrede zadobio je Nusret Arnautović (1961.), i on je smješten na odjel Intenzivne njege zeničke bolnice.Teže opekotine po licu, rukama, vratu i dijelovima trupa zadobili su Mehmed Dizdarević, Naim Ridžić, Senad Ibrahimagić, Ejub Halilović i Naser Posavljak.Ostalih 8 rudara zadobilo je lakše opekotine i trenutno su na odjelu Urgentne medicine."Do nesreće u jami Stranjani je došlo usljed oksidacionog procesa, što je izazvalo eksploziju metana", izjavio je tehnički direktor Rudnika Merhun Arnaut.Zeničkim rudarima pomoć su ponudile kolege iz Rudnika Kakanj, čija je ekipa odmah upućena u Zenicu.Rudnik Stranjani i povrijeđene u zeničkoj bolnici posjetili su tokom dana  premijer ZDK Miralem Galijašević i zenički načelnik Husejin Smajlović, koji su obećali pomoć.Nekoliko teže povrijeđenih rudara već je dopremljeno u Kantonalnu bolnicu Zenica gdje se ljekari bore za njihove živote.Kako je izjavio dr. Kasim Spahić, načelnik urgentnog odjela KB Zenica, od 14 primljenih jedan rudar, Nusret Arnautović, nalazi se u životnoj opasnosti i trenutno je zbrinut na odjelu za intenzivnu njegu."Još pet rudara nalazi se na odjelu poluintenzivne njege. Oni su zadobili opekotine po licu, rukama, vratu, a neki i po tijelu. Njihovo stanje je stabilno. Ostalih osam pacijenata zadobilo je lakše tjelesne povrede i najvjerovatnije neće biti hospitalizovani", izjavio dr. Spahić. Teže povrijeđeni rudari su Nusret Arnautović, Mehmed Dizdarević, Naim Ridžić, Senad Ibrahimagić, Ejub Halilović i Naser Posavljak. Izvlačenja povrijeđenih završeno je u 12.10, kada je na lice mjesta stigla i kantonalna tužiteljica Vesna Kaknjo koja će zajedno s federalnim rudarskim inspektorima izvršiti uviđaj o ovoj nesreći.

Elektroprivreda BiH: Tragedija upozorenja                  Tragedija rudara u Rudniku Stranjani kod Zenice, u kojoj je jedan rudar poginuo a 14 zadobilo teže i lakše ozljede, još jedno je, nažalost tragično, upozorenje da je neophodno hitno poduzeti odgovarajuće mjere na modernizaciji rudnika u Federaciji BiH, koja je preduvjet za siguran rad rudara. U tom urgentnom poslu svoj značajan doprinos svakako će dati i JP Elektroprivreda BiH. Menadžment Elektroprivrede BiH će ubrzati realizaciju odluka o pripajanju rudnika ovoj kompaniji, čime će se stvoriti svi preduvjeti za modernizaciju rudnika, sigurnije uvjete rada, kao i poboljšanje socijalne situacije rudara. Kako je saopćeno, uposlenici JP EPBiH ovom prilikom izražavaju visok stepen solidarnosti s porodicama nastradalih rudara, rudarima, i spremni su im, i prije pripajanja JP EPBiH, pružiti pomoć u skladu s mogućnostima kompanije, stoji u saopćenju ove kompanije.

Jerlagić posjetio jamu Stranjani                 Generalni direktor JP Elektroprivreda Amer Jerlagić posjetio je Rudnik Zenica i jamu Stranjani, u kojoj je jutros od eksplozije i požara jedan rudar poginuo a 14 ih je lakše i teže povrijeđeno, saopštila je Elektroprivreda BiH.Kako se navodi, on je izrazio spremnost kompanije da pomogne rudarima, posebno naglasivši bolje perspektive rada pod jednim krovom, poboljšanje uslova i standarda rudara.   (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku