hamburger-icon

Kliker.info

Željko Komšić: Ne vidim zašto se pravi gužva oko kandidature dr. Cerića

Željko Komšić: Ne vidim zašto se pravi gužva oko kandidature dr. Cerića

25 Juna
17:04 2014

Komsic123Za predstojeće Opće izbore koji će biti održani 12. oktobra  za sve nivoe vlasti prijavila se i stranka Željka Komšića Demokratska fronta (DF). Kandidat za Predsjedništvo BiH još uvijek nije poznat, a o tome će odlučiti Predsjedništvo DF iduće sedmice, potvrdio je Željko Komšić, predsjednik DF i hrvatski član Predsjedništva BiH za bh. novinsku agenciju Patria (NAP).

– Jedino što je do sada sigurno, jeste da je Slavko Matanović  kandidat DF-a za predsjednika-potpredsjednika RS-a – kazao je Komšić.

On je prokomentirao i kandidaturu dr. Mustafe Cerića za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, navodeći da na to ima pravo prema Ustavu BiH i Izbornom zakonu.

– Ne vidim uopće zašto se pravi tolika gužva oko te kandidature.  Građanin Mustafa Cerić ima to pravo jer mu ga daje Ustav BiH i Izborni zakon. Sa mnogim njegovim političkim stavovima koje je iznosio dok je bio reis, ja se lično ne slažem. Njegovo djelovanje kao religijskog lidera, ja jednostavno nemam pravo komentaristati. Oni su stvar ljudi koji su vjernici muslimani, a ne Željka Komšića. Kakve će stavove iznositi i zastupati u svojoj kampanji tek ostaje da se vidi – naveo je Komšić.

Demokratska fronta najoštrije je osudila brutalan fizički napad na profesora Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Slavu Kukića koji je u ponedjeljak zadobio povrede i zadržan je na bolničkom liječenju.

– Što god da istraga pokaže, bilo da je riječ o napadu pojedinca ili organizovanom napadu, činjenica jeste da slobodno možemo govoriti o političkim motivima. I sam počinilac je zapravo svojim priznanjem to potvrdio. Znajući u kakvoj zemlji i društvu živimo, počinilac ili počinioci, šalju poruku ne samo Slavi Kukiću, nego svima onima koji se usude misliti i govoriti suprotno od onoga što se sviđa ratnim i poratnim elitama svake vrste koje su uspjele kreirati jedan potpuno pogrešan sistem vrijednosti. Ako se to uopće može zvati „sistemom vrijednosti“.  Te „vrijednosti“ podrazumijevaju da su svi oni koji se tome suprostavljaju i još se usude o tome govoriti, odmah, javno ili čak prećutno, definisani kao neprijatelji kolektiva, grupe, naroda, „viših interesa“  i sl. a koje treba eliminisati svim sredstvima. U početku šakama i palicama, kasnije pištoljima, puškama i bombama, onda zatvaranjem na mjeste gdje „rad oslobađa“ i na kraju krematorijima. Zvuči poznato – pita Komšić,  dodajući da u „ovoj našoj zemlji nažalost na svim stranama, ima puno mjesta koja liče na „kabinet profesora Kukića“, a zamislite tek koliko ima „Kukića“ za koje nikada i ne čujemo“. (Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku