hamburger-icon

Kliker.info

Zeleno svijetlo : Komisija dala preporuku za imenovanje Zorana Tegeltije

Zeleno svijetlo : Komisija dala preporuku za imenovanje Zorana Tegeltije

26 Novembra
15:08 2019

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara Bosne i Hercegovine razmotrila je u utorak podobnosti te podržala kandidaturu i dat će preporuku za potvrđivanje imenovanja Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Za davanje preporuke za njegovo imenovanje glasalo je osam članova Komisije, dok je šest članova bilo protiv.

Suzdržanih nije bilo.

Prioriteti novog premijera

Agencija navodi da je prije glasanja Tegeltija odgovarao na pitanja koja su mu postavljali članovi Komisije, koja su se, između ostalog, odnosila na njegove prioritete u radu, mišljenje o “Programu reformi Bosne i Hercegovine”, budžetu bh. institucija, migrantskoj krizi, namjeri Hrvatske da gradi odlagalište nuklearnog otpada u blizini granice s Bosnom i Hercegovinom…

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na sjednici 19. novembra donijelo odluku o imenovanju Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Dokument Godišnji nacionalni plan reformi (ANP) razlog je da Bosna i Hercegovina više od godinu dana nakon općih izbora u oktobru 2018. godine nije bila dobila državnu i vlast u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika nastojao je blokirati slanje ANP-a u NATO i tako spriječiti dalje približavanje Bosne i Hercegovine članstvu u Alijansi kroz aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP).

Kamen spoticanja za uspostavu vlasti

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je 19. novembra donijelo odluku da će u sjedište NATO-a u Briselu dostaviti dokument “Program reformi Bosne i Hercegovine” u roku od jednog dana nakon što Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine potvrdi imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, što je odblokiralo formiranje državne vlasti.

Premda dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović “Programu reformi Bosne i Hercegovine” poistovjećuju s ANP-om, treći član bh. Predsjedništva Milorad Dodik i dalje tvrdi da se Bosna i Hercegovina neće nastaviti približavati NATO savezu.

Glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu izjavila je u subotu za Al Jazeeru da NATO još nije dobio “Program reformi Bosne i Hercegovine” te da zbog toga u Briselu ne mogu ni govoriti o njemu.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *