hamburger-icon

Kliker.info

Zašto Lajčak čuva leđa Dodiku?

Zašto Lajčak čuva leđa Dodiku?

25 Februara
12:51 2008

Visoki predstavnik Miroslav Lajčak zaprepastio je javnost u BiH subotnjim sastankom sa Miloradom Dodikom, premijerom RS. Njih dvojica dugo su razgovarali iza zatvorenih vrata u Vladičanskom dvoru na Crkvini iznad Trebinja. U razgovoru je učestvovao i episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije što je dodatno otvorilo brojna pitanja.

Otvorena pitanja   Jedno od prvih i najvažnijih je da li Lajčak zapravo čuva leđa i štiti Dodika koji ne odustaje od otcjepljenja RS od BiH. To je uostalom jasno rečeno i u rezoluciji Narodne skupštine RS koja je naišla na oštru osudu ambasadora država članica EU u BiH. Sudeći po zvaničnom saopćenju sa  sastanka u episkopovom dvoru, Lajčak nije osudio rezoluciju, ali jeste stav Sulejmana Tihića, predsjednika SDA koji ne prihvata predloženu reformu policije. Lajčak je kazao da se s Tihićem ne slaže i da njegov stav smatra štetnim po BiH. Treba reći da je SDA odbacio prijedlog zakona o reformi policije pošto on u suštini ništa ne mijenja u odnosu na postojeće stanje nego definitivno cementira entitetske i lokalne policije, pa od jedinstvene policije u državi nema ništa. Dodik je prije dva dana kazao da mu je dosta priče stranih ambasadora, a zvanični Beograd je odmah pozdravio i podržao rezoluciju Narodne skupštine RS s naglaskom da se radi o veoma važnom dokumentu i da Srbi u BiH imaju pravo na otcjepljenje. U subotu se Lajčak koristo frazom da je evropska budućnost u rukama BiH. Postavlja se, međutim, pitanje zašto visoki predstavnik nije, koristeći svoje ovlasti, poništio rezoluciju iz Banjaluke s obzirom da je ona i antidejtonska i antiustavna i nezakonita? Njegova tvrdnja da je zabrinut ništa ne znači.- Zabrinjavajuće je ponašanje međunarodne zajednice, pogotovo visokog predstavnika koji Dodikove izjave o otcjepljenju toleriše već godinu dana, ne poduzimajući nikakve mjere. Umjesto toga, Miroslav Lajčak nazdravlja po kafanama RS u društvu kreatora takve politike Milorada Dodika i episkopa Grigorija – kaže se u jučerašnjem saopćenju SDA i naglašava da je spoljna politika u isključivoj nadležnosti države BiH, a ne entiteta.- Srpski predstavnici zaboravljaju da je propao i tzv. plebiscit srpskog naroda 1991. kada su u BiH imali sedam korpusa JNA, podršku Slobodana Miloševića i svu logistiku bivše SFRJ. Danas su bh. snage monogo jače i nikakav referendum ili odluka NS RS ne može otcijepiti ili pripojiti drugoj državi nijedan dio BiH… Pozivamo bh. Srbe koji podržavaju ovakvu politiku da se okanu priča o referendumima o otcjepljenju, a visokog predstavnika da napokon počne raditi posao za koji je dobro plaćen i da sankcionira antidejtonske izjave i akte – ističu iz SDA.

– Oni kojima smeta država BiH ili je ne smatraju svojom domovinom, mogu otići gdje god žele, ali nigdje ne mogu odnijeti nijedan djelić teritorije BiH – jasan je stav SDA.Prema onome što „San" saznaje, antidejtonsku i antiustavnu rezoluciju Narodne skupštine RS lično su napisali  Rajko Kuzmanović, predsjednik RS, Igor Radojičić, predsjednik Skupštine RS, Milorad Dodik, premijer RS i episkop Grigorije. Poslanici su samo dali svoj glas.  (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku