hamburger-icon

Kliker.info

Zagrijavanje pred ključne izbore : Gotovo 800.000 demonstranata na ulicama Barcelone, tražilo slobodu za katalonske dužnosnike

Zagrijavanje pred ključne izbore : Gotovo 800.000 demonstranata na ulicama Barcelone, tražilo slobodu za katalonske dužnosnike

Novembar 12
03:23 2017

Oko 750.000 demonstranata  izašlo je u subotu na ulice Barcelone tražeći od Madrida puštanje na slobodu katalonskih dužnosnika optuženih za pobunu protiv Španije.

“Sloboda političkim zatvorenicima. Mi smo Republika”, pisalo je na velikom transparentu kojeg su hiljade nosile ulicama glavnog grada Katalonije. Nošeni emocijama građani ondje ne odustaju od nezavisnosti izglasane u katalonskom parlamentu prije dvije sedmice.

“Pogledajte sve ove ljude ovdje. Izađu li 21. decembra  na izbore …nezavisnost će pobijediti”, rekao je penzioner  Pep Morales.

Španska vlada je za 21. decembra  najavila prijevremene izbore u Kataloniji raspustivši katalonsku vladu. Osam smijenjenih članova vlade nalazi se u pritvoru  pored Madrida kao i dvojica čelnika organizacija Nacionalna skupština Katalonije (ANC) i Omnium Cultural koje su organizirale okupljanje.

Barcelonska policija je rekla da je oko 750.00 ljudi bilo na protestima , mnogi od njih iz svih dijelova Katalonije.

Španija  traži od Belgije izručenje smijenjenog predsjednika katalonske vlade arlesa Puigdemonta  i četverice njegovih dužnosnika nakon što se nisu pojavili na sudu u Madridu.

Više od 20 osoba je optuženo za pobunu, neposluh, korištenje javnog novca za organiziranje referenduma o nezavisnosti ili ometanja policajaca prilikom intervencije na biračkim mjestima i protestima  dok je bivši šef katalonske policije optužen za pasivnost na dan referenduma.

“Sloboda, sloboda!”, vikali su demonstranti  noseći katalonske zastave.

“Sve se odvija kako treba. Idemo kako i trebamo ići, malo po malo bez nasilja”, rekla je 58-godišnja  Gloria Arraz noseći natpis “Sloboda političkim zatvorenicima”.

Puigdemont je poslao iz Belgije podršku demonstrantima .

Želimo vas čuti. Siguran sam da ćemo čuti vašu buku mi ovdje u Belgiji kao i oni u zatvoru. Puno vam hvala”, naveo je Puigdemont u snimljenoj video poruci objavljenoj na kraju okupljanja.

“U španskoj  državi više se ne može ovako nastaviti. Europska zajednico, prestani gledati u stranu”, istaknuo je Puigdemont. Smijenjena ministrica poljoprivrede, Meritxell Serret, koja se nalazi s Puigdemontom u Belgiji pozvala je okupljene na masovni izlazak na izbore.

“Izađimo svi zajedno po slobodu ove zemlje i naših političkih zatvorenika”, istaknula je.

“Sloboda, sloboda!”, vikala je nepregledna masa. Stotine autobusa i automobila pristiglo je u subotu u Barcelonu iz svih dijelova Katalonije, na sjeveroistoku Španije .

Na izbore je pozvano 5,5 milijuna birača s pravom glasa a ovih dana se slažu liste i koalicije. Mnogi  na protestu  žele jednu zajedničku listu za nezavisnost.

Španska  vladajuća Narodna stranka zatražila je od katalonske javne televizije TVE3 da ne prenosi protest  zagovornika nezavisnosti no to je odbijeno, izvijestile su novine La Vanguardia i El Mundo.

U protestu je bila gradonačelnica Barcelone Ada Colau koja ne podržava jednostrano proglašenje nezavisnosti ali podržava referendum te se protivi pritvaranju dužnosnika. Ondje pak nije došla predsjednica katalonskog parlamenta Carmen Forcadell koja je u petak izašla iz pritvora pored Madrida nakon što je za nju uplaćena jamčevina od 150.000 eura.

Ona je optužena za omogućavanje i sudjelovanje u izglasavanju nezavisnosti. Sudac joj je zabranio sve aktivnosti koje podupiru izglasanu nezavisnost a advokat  joj je savjetovao da ne sudjeluje u subotu navečer.

Pritvoreni dužnosnici porukama preko društvenih mreža zahvalili su demonstrantima .

U subotu su u Valenciji, susjednog regiji Katalonije, hiljade  izašle na ulicu podupirući jedinstvo Španije . Dužnosnici triju španskih  unionističkih stranaka, Narodne stranke desnog centra, lijevog centra PSOE i stranke centra Građani – istaknuli kako demonstranti  i čelnici u Barceloni nastavljaju dijeliti društvo.

Izbori za četrdeset dana označeni su kao izjašnjavanje “za” ili “protiv” nezavisnosti Katalonije a ankete pokazuju da će rezultat biti neizvjestan.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *