hamburger-icon

Kliker.info

Zagreb : Asim Kurjak oslobođen svih optužbi

Zagreb : Asim Kurjak oslobođen svih optužbi

26 Januara
15:05 2009

 Sutkinja Općinskog suda u Zagrebu Sandra Bramberger Ostojić, donijela je danas oslobađajuću presudu u slučaju nedopuštenog presađivanja jajnih stanica za što bili optuženi 66-godišnji Asim Kurjak, njegova supruga 65-godišnja Biserka Funduk Kurjak te liječnici Sanja Kupešić i Ernest Suchaneku. Riječ je nepravomoćnoj presudi.Odvjetnik dr. Kurjaka, Silvije Degen, rekao nam je da je odluka za njega sasvim očekivana i da je nečuveno da se u 21. stoljeću u Hrvatskoj može nekome suditi za nešto što je još u srednjem vijeku znanstveno objašnjeno.Sud je prihvatio stav obrane da jajne stanice nisu organi i da dr. Kurjak nije uzimao nikakve organe i ilegalno ih presađivao pacijenticama, kazao je Degen. Dodao je da je čitavi slučaj nanio veliku štetu hrvatskoj medicini i znanstvenoj zajednici te pitao hoće li se sutra možda isto dogoditi doktorima Radmanu, Đikiću i drugima.Degen je rekao da je njegov klijent čitavo vrijeme bio predmetom javnog linča te istakao da je u svemu tome najviše izgubila Hrvatska odnosno pacijentice koje su se liječile kod dr. Kurjaka.Degen se oko 13.50 sati još nije čuo s Kurjakom kako bi mu priopćio vijesti iz Zagreba, ali je rekao da će mu vrlo brzo javiti nepravomoćno dobivanje parnice, ali i najavu tužiteljstva koje će "žalbu svakako uložiti".

Tužiteljstvo tražilo četiri godine i osam mjeseci zatvora            Kurjak i liječnici teretili su se da su u razdoblju od 2000. do 2002. godine izvantjelesno oplodili pet pacijentica jajnim stanicama drugih žena, a da one to nisu znale.Tužiteljstvo je tražilo od suda da se Asimu Kurjaku dosudi zatvorska kazna od četiri godine i osam mjeseci. Za Kurjakovu je suprugu tužiteljstvo predlagalo zatvorsku kaznu od dvije godine, za Sanju Kupešić dvije godine i četiri mjeseca, a za Ernesta Suchaneka četiri godine i šest mjeseci.Kurjak je već osuđivan i to na osam mjeseci zatvora zbog smrti rodilje Dragice Ivankić, no nije završio iza rešetaka jer je nastupila zastara. Pretpostavlja se da Kurjak danas neće biti nazočan izricanju presude, jer se nalazi u Kataru, gdje živi u posljednje vrijeme.

Hrvatski jal                    Kurjak je nakon tri godine nedavno prekinuo medijsku šutnju te u razgovoru za sarajevski Dnevni Avaz komentirao suđenje. Naime, za optužbe kojim ga se tereti je rekao da je riječ o hrvatskom jalu. "Dobro je da vas osporavaju, vi se, onda, potvrđujete. U nauci je to dobro i stimulativno. Ono što meni nitko ne može oduzeti jest da sam već devet godina najčitaniji liječnik iz Hrvatske u svijetu, doveo sam tri europska i svjetska kongresa u Zagreb. To nijedna druga osoba u hrvatskoj medicini nije uspjela. Jasno je da je to moralo ponukati one koji su ljubomorni pa čak i političko podzemlje, da nešto učine ne bi li se taj prodor zaustavio", kazao je tada Kurjak.  (Kliker.info-Index)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku