hamburger-icon

Kliker.info

Zaev ne prihvata poraz : Građani poručili da se prihvati Dogovor sa Grčkom, nemam namjeru da podnesem ostavku

Zaev ne prihvata poraz : Građani poručili da se prihvati Dogovor sa Grčkom, nemam namjeru da podnesem ostavku

Oktobar 01
07:03 2018

Premijer Makedonije i lider SDSM Zoran Zaev izjavio je sinoć  da su građani na referendumu poručili da treba da se prihvati Dogovor sa Grčkom i da zemlja postane članica EU i NATO.Na konferenciji za novinare on je pozvao sve poslanike u makedonskom parlamentu, bez obzira kojoj stranci pripadaju, da nacionalne interese stave iznad partijskih i da podrže ustavne promjene.

Premijer Makedonije je rekao da zna da je za ustavnu promjenu imena države potrebna dvotrećinska većina od 80 poslanika i da ostavlja nekoliko dana da se vidi da li može da se postigne, a ako se ne uspije u tome odmah će biti raspisani vanredni parlamentarni izbori.

“Napravićemo uvid u parlamentu da se vidi da li ima dvotrćinske većine, a ako ima počinju ustavne izmjene. Ako nema ide se brzo na prijevremene izbore, najvjerovatnije krajem novembra. To je važno da bi se poštovali rokovi iz Dogovora sa Grčkom”, rekao je Zaev.

Referendumska koalicija oko vladajućih SDSM i DUI trenutno ima podršku od 71 poslanika.

Kako je istakao Zaev, evropska Makedonija dobila je više glasova za od bilo kojeg pobjednika na bilo kojim parlamentarnim izborima u samostalnoj Makedoniji.

“Na referendumu je glasalo više od 600.000 a od njih više od 90 odsto je glasalo za i poručili su da Makedonija treba da prihvati dogovor sa Grčkom i postane članica EU i NATO. Da je glasalo 1,1 milion građana, ovi glasovi za bili bi većina”, rekao je Zaev.

Prema riječima Zaeva, bolji dogovor o rješavanju spora sa Grčkom oko imena ne može se postići i to je svima jasno.

“Ne treba da se igramo, sudbina zemlje je u pitanju”, rekao je makedonski premijer u poruci politčkim protivnicima iz opozicionog VMRO DPMNE, čiji je lider Hristijan Mickoski ranije večeras ocijenio da je referendum propao i da su građani odbacili Dogovor sa Grčkom.

Na pitanje da li će podnijeti ostavku jer nije postignut propisani cenzus na referendumu od 903.000 birača, Zaev je rekao da nema namjeru da podnese ostavku, već i da ga broj građana koji su glasali obavezuje da nastavi da Makedonija postane članica EU i NATO.

Zaev je ranije večeras najavio mogućnost vanrednih parlamentarnih izbora, ako opoziciona VMRO DPMNE “ne posluša glas naroda dat na referendumu” i ne podrži ustavne izmjene za promjenu imena države.

“Volja onih koji su glasali na ovom konsultativnom referendumu treba da se pretvori u aktivnost u parlamentu. Očekujemo da poslanici VMRO DPMNE poštuju demokratsku odluku, a u suprotnom ćemo morati da upotrijebimo drugu demokratsku alatku – prijevremene parlamentarne izbore odmah”, rekao je Zaev na konferenciji za novinare.

Premijer Makedonije i lider SDSM je istakao da su građani i institucije sproveli miran referendumski dan i bez obzira na organizovan bojkot VMRO DPMNE očekuje da ogromna većina onih koji su izašli na referendum da glas za Dogovor sa Grčkom.

“Ako, kao što očekujemo, budemo imali većinu koja je glasala za, a to ćemo vidjeti kasnije večeras, tada je jasno opredjeljenje. Glas većine treba da se pretvori u odluku poslanika”, rekao je Zaev.

On je istakao da su građani na referendumu pokazali da Makedonija ide ka EU i NATO. “Ja ću nastaviti da vodim zemlju naprijed. Makedonija će biti članica NATO i EU”, rekao je Zaev.

(Kliker.info-Beta)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *