hamburger-icon

Kliker.info

Za rubriku “Velahavle”: Kako je Večernjak izmislio Bin Ladenov pasoš?!

Za rubriku “Velahavle”: Kako je Večernjak izmislio Bin Ladenov pasoš?!

10 Februara
07:16 2011
Sarajevski DEPO PORTAL je istražio da li je takav članak objavljen u ovom uglednom listu i saznao da je autor Zdenko Jurilj svoju ‘šokantnu informaciju’ bazirao na postu objavljenom na forumu Wall Street Journal.

Nakon što su shvatili da je vijest objavljena na forumu, kontaktirali su dopisnika Večernjeg lista iz Mostara Zdenka Jurilja, kako bismo ga pitali za sporni tekst, kao i činjenicu da je objavljen na forumu Wall Street Journala, a ne u jednoj od rubrika.

Jurilj je na to odgovorio da se ‘nije upuštao u dužu analizu’, te da mu se čini da se o saznanjima da Bin Laden ima bosanskohercegovački pasoš u medijima pisalo još 2002. godine.

‘Ta priča je bila potencirana i ranije, čini mi se 2002. godine. Mislim da su o tome pisali Dani, a možda i Vreme’, rekao  je Jurilj.

Na pitanje namjerava li napisati demantij, sada kada smo mu predočili da je informacija objavljena na forumu – na kojem, logično, svako može bilo šta objaviti i to najčešće bez argumenata – kratko nam je odgovorio da ‘ne razmišlja o tome’.

Kako bi pokazali da svako ko se registruje može postaviti vijest u ‘rubrici’ u kojoj je objavljen ovaj tekst, novinari DEPO PORTALA su otvorili svoj račun i objavili istu lažnu vijest, osim što su napisali da je DEPO PORTAL, a ne Ambasada BiH u Beču, ove godine izdao pasoš jednom od najtraženijih terorista na svijetu.

Inače, Jurilj je poznat po sličnim "aferama". Prije nekoliko godina natjerao je čak i Haški tribunal da reagira nakon što je objavio navodne fotografje iz ćelije Ante Gotovine. No, ispostavilo se da se radilo o fotografijama sa zvanične internet stranice Tribunala!?

Tekst Zdenka Jurilja prenosimo u cjelosti:

– Najtraženiji terorist i vođa globalne terorističke mreže Al-Qaida, Osama bin Laden, 1993. godine postao je vlasnikom putovnice BiH, koje mu je izdalo bh. Veleposlanstvo. Prema pisanju uglednog američkog lista Wall Street Journala, osim Bin Ladena, bh. putovnicu je bošnjačka ratna vlada u Beču izdala i Meherezu Aoduiniju, jednom od najvećih Al-Qaidinih terorista kojeg su turske snage sigurnosti 9. rujna 1999. godine uhitile u Istanbulu.

Bin Laden već spominjan

Za cijelu aferu o kojoj se već godinama spekulira optužena je tadašnja bošnjačka vlast prevođena predsjednikom stranke SDA Alijom Izetbegovićem. Broj osumnjičenih terorista koji su s putovnicama BiH putovali po svijetu je velik, piše Wall Street Journal. Ovo nije prvi put da domaći i svjetski mediji nagađaju o putovnici koju je tijekom rata u BiH navodno dobio najtraženiji svjetski terorist i njegova šira teroristička družina. Sarajevski tjednik Dani svojedobno je podigao veliku prašinu tvrdnjom da je i samom Osami bin Ladenu izdana bosanskohercegovačka putovnica. Taj je list pisao o kriminalnim radnjama u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, posebno u mreži diplomatsko-konzularnih predstavništava koja su se godinama nalazila pod izravnim nadzorom Izetbegovićeve Stranke demokratske akcije.

Bez službenog demantija

Taj skandal potresao je diplomaciju, no još gora bila je tvrdnja da je Veleposlanstvo BiH u Beču izdalo 1993. godine putovnicu Republike BiH upravo Bin Ladenu!

Prema tada objavljenim informacijama, svi tragovi o izdavanju te putovnice su uništeni, a kao opravdanje je lansirana teza da Veleposlanstvo BiH u Beču 1993. godine nije moglo znati tko je zapravo Osama bin Laden među svim Arapima s kojima je upravo Veleposlanstvo u Beču stupalo u kontakte tražeći pomoć za obranu zemlje. Također se tvrdilo da Bin Laden bh. putovnicu nije podigao osobno te da ju nikada nije mogao efektivno ni iskoristiti, jer je već tada bio meta obavještajnih službi više zapadnih i arapskih zemalja.

(Depo.ba/Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku