hamburger-icon

Kliker.info

Washington razmatra odgovor na krizu u BiH: SAD spremaju sankcije protiv Dodika

Washington razmatra odgovor na krizu u BiH: SAD spremaju sankcije protiv Dodika

11 Maja
05:14 2011

Sjedinjene Američke Države (SAD) razmatraju svoje mjere kojima će odgovoriti na krizu koju u Bosni i Hercegovini izazivaju Milorad Dodik i vlasti Republike Srpske, saznaje "Dnevni avaz". Između ostalog, zvanični Vašington spreman je predsjednika RS i njegove saradnike staviti na svoju crnu listu koja podrazumijeva zamrzavanje pokretne i nepokretne imovine te ukidanje i zabranu izdavanja viza, "ali i druge mjere koje se mogu razmatrati".
Govor na VS-u             
Koje su to "druge mjere", nije precizirano. Rozmari di Karlo (Rosemary Di Carlo), zamjenica stalnog predstavnika SAD pri Ujedinjenim narodima (UN) u Njujorku, prije dva dana je na sjednici Vijeća sigurnosti (VS) kazala da njena zemlja u potpunosti podržava visokog predstavnika Valentina Incka (Inzko) u aktivnostima kojima će odgovoriti na rastuću krizu u BiH. – Incko ima našu punu podršku u koracima koje će poduzeti kako bi osigurao poštivanje Dejtonskog sporazuma, ali i branio i očuvao suverenitet i teritorijalni integritet BiH.Sjedinjene Države su u procesu razmatranja vlastitih mjera kako bismo podržali Dejton i institucije države BiH, ako to bude potrebno – kazala je Di Karlo tokom sjednice VS-a. Prema jednom zapadnom izvoru, američke aktivnosti ne bi bitnije odstupale od mehanizama koje na raspolaganju ima Evropska unija.

Bliskost sa EU 

Kao i SAD, i EU može Dodiku i njegovim saradnicima zamrznuti pokretnu i nepokretnu imovinu koja se pronađe na području Unije te uskratiti posjetu. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku