hamburger-icon

Kliker.info

Washington : Obama dopustio istraživanje matičnih stanica

Washington : Obama dopustio istraživanje matičnih stanica

10 Marta
06:10 2009

Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je potpisao izvršnu uredbu s kojom se ukidaju ograničenja za savezno financiranje istraživanja embrionalnih matičnih stanica, koja je uvela Busheva administracija, ispunjavajući kontroverzno predizborno obećanje.Također je potpisao predsjednički memorandum usmjeren na daljnje jačanje integriteta znanosti i zaštitu od pritisaka politike. "Posljednjih godina, kada se radi o istraživanju matičnih stanica, umjesto da promiče otkrića, naša vlada nas je prisilila da vjerujemo u lažnu dvojbu između zdrave znanosti i moralnih vrijednosti", rekao je Obama na svečanom potpisivanju tih dokumenata u Bijeloj kući, često prekidan pljeskom okupljenih zastupnika, znanstvenika i drugih pristaša tih istraživanja. Znanstvenici, po njegovim riječima, vjeruju da matične stanice kriju potencijal za liječenje niza bolesti, od paralize, do dijabetesa, raka, Parkinsonove bolesti, srčanih bolesti i drugih.

"Medicinska čuda se ne događaju slučajno. Ona su rezultat mukotrpnih i skupih istraživanja, koja ovise o godinama usamljenih pokusa i pogrešaka, kojih većina nikada ne donese ploda, i od vladine spremnosti da podrži taj rad", naglasio je Obama. Ograničenja za istraživanje matičnih stanica, koja je uveo predsjednik George W. Bush 9. oktobra 2001., omogućavala su financiranje istraživanja samo za mali broj nizova embrionalnih stanica stvorenih do tog datuma. Nacionalni institut za zdravlje (NHI) iz Bethesde, središnja medicinska ustanova u SAD-u, ostavljen bez financiranja tih studija, izuzev za 60 nizova matičnih stanica koji su do tada stvoreni.Busheva ograničenja snažno su podržavali pristaše zabrane pobačaja, koji osuđuju uništavanje ljudskih embrija kao moralno nedopustivo. Znanstvenici su nakon 9. oktobra 2001. stvorili stotine nizova embrionalnih matičnih stanica, no oni nisu mogli primati sredstva iz saveznog proračuna. Matične stanice imaju potencijal pretvoriti se u bilo koju vrstu stanica u ljudskom tijelu, što ih čini toliko obećavajućim za istraživanja. Pristaše tih istraživanja, od bivše prve dame Nancy Reagan koja je u ponedjeljak u posebnom priopćenju pozdravila odluku Baracka Obame, do pokojnog glumca Christophera Reevea, godianama su pozivali na ukidanje zabrane saveznog financiranja.

Istraživanja su iznimno kontroverzna jer se matične stanice dobijaju iz ljudskih embrija, koji se u tom postupku uništavaju. Većinom se koriste embriji iz klinika za umjetnu oplodnju, koji bi inače bili odbačeni. U laboratorijima se matične stanice dalje umnožavaju. I dok nova uredba omogućava istraživačima uporabu saveznih sredstava za rad s novim stanica, zakonska zabrana uporabe saveznog novca za stvaranje novih nizova matičnih stanica ostaje na snazi.Obama je najavio da će biti razvijene stroge smjernice za vođenje tih istraživanja, kao i da će biti zabranjena uporaba kloniranja za ljudsku reprodukciju. Američki je predsjednik kazao kako ne može jamčiti da će više istraživanja voditi do novih tretmana i lijekova, ali da je otvaranje novih istraživanja vrijedno kockanja kako bi se "nadoknadilo izgubljeno".Demokratska kongresnica Diana DeGette, iz Colorada, koja se od 2001. zalagala za ukidanje Busheve zabrane, izjavila je za MSNBC News kako je idući korak da Kongres donese zakon o saveznom financiranju istraživanja, kako ono ne bi postalo "ping pong loptica između različitih administracija", u pitanjima poput financiranja međunarodnog planiranja obitelji.Protivnici istraživanja embrionalnih matičnih stanica osudili su Obamin potez. Republikanski kongresnik Eric Cantor iz Virginije, rekao je za CNN da "savezno financiranje istraživanja matičnih stanica može dovesti do žetve embrija a možda i do ljudskog kloniranja"Obama je u ponedjeljak potpisao i memorandum kojim od voditelja Ureda za znanstvenu politiku u Bijeloj kući traži da "razvije strategiju za obnovu znanstvenog integriteta u odnosu na donošenje odluka vlade". Memorandum, po njegovim riječima, treba osigurati da se politike administracije temelje na "najzdravijoj znanosti", te da imenovanja znanstvenih savjetnika ovisi o njihovim kvalifikacijama i iskustvu, a ne njihovoj politici ili ideologiji. (Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku