hamburger-icon

Kliker.info

Washington : Obama danas započinje mijenjanje Amerike i svijeta

Washington : Obama danas započinje mijenjanje Amerike i svijeta

20 Januara
14:22 2009

Čak je i Dick Cheney pozdravio dolazak na vlast Baracka Obame. U zadnjem izdanju Wolf Blitzerova političkog talk-showa “Late Edition” Bushov ozloglašeni potpredsjednik kazao je otprilike sljedeće: “Naravno, ja sam republikanac, i ja sam glasovao za Johna McCaina. Međutim, golemo je dostignuće što je Afroamerikanac postao američki predsjednik. Kada sam prije četrdeset godina došao u Washington, te 1968. ubijeni su Martin Luther King i Bobby Kennedy, a u velikim su gradovima bjesnili rasni sukobi. A sada je Barack Obama predsjednik”.Cheney je ovom izjavom podcrtao ultimativni, povijesni značaj današnjeg dana, kada prvi crni predsjednik ulazi u Bijelu kuću. I to s najvećim očekivanjima što su ih Amerika i svijet imali od bilo kojeg predsjednika unatrag 48 godina, dakle od predsjedničke prisege Johna Kennedyja. Od Baracka Obame očekuje se da promijeni svijet.Riječ promjena, kao glavni moto njegove kampanje, u ovom slučaju ima neusporedivo sveobuhvatnije značenje od bilo koje specifične promjene. Od Baracka Obame očekuje se da Sjedinjene Države i svijet učini boljim; njegov glavni zadatak, u željama stotina milijuna ljudi širom globusa koji ga podupiru, jest da uspostavi paradigmu  obnovljene Amerike.arack Obama bi, dakle, morao Ameriku učiniti jednako jakom, poželjnom i popularnom kao što je bila prije osmogodišnjeg mandata Georgea W. Busha. Očigledni je problem, međutim, u tome što je Barack Obama postao predsjednik u najgorim zamislivim okolnostima.

Vijeme Velike depresije
Th
e Economist, koji se zbog svog prirodnog konzervativizma načelno kloni preteških ocjena, u aktualnom je uvodniku posvećenom Obami i obnovljenoj Americi konstatirao kako se Sjedinjene Države i svijet nalaze u najgoroj krizi unatrag osamdeset godina. Economist je prvi put usporedio sadašnju krizu s Velikom depresijom iz tridesetih.Osim ekonomske krize, novi se američki predsjednik suočava s naizgled nerješivim stanjem na Bliskom istoku (koje s vremena na vrijeme eskalira u neki lokalni masakr, ovoga puta u Gazi), sa strateškom, dugoročnom promjenom svjetske geopolitičke slike pod utjecajem jačanja Kine i Indije, te s novim ruskim imperijalisitičkim ambicijama. Svemu tome treba dodati stanje u Iraku, koje se smiruje, ali je još uvijek daleko od definitivnog rješenja, te rastuću krizu u Afganistanu, koja već sada zahtijeva veći i odlučniji američki vojni angažman, što je prirodno nepopularno.Barack Obama od danas se, dakle, suočava s nizom zamalo nerješivih pitanja. On na svojoj strani ima javnost: ne samo javnost Sjedinjenih Država, nego javnost cijeloga svijeta. Zbog takve, plebiscitarne svjetske potpore, Obamine poruke imaju veću prohodnu moć od poruka bilo kojeg drugog protagonista svjetske politike. Obama sasvim sigurno može iskoristiti svoju popularnost i neoobično povoljno ozračje koje se oko njega stvorilo da bi ubrzao određene političke procese.Nadalje, Obama će, to je posve jasno, obnoviti urušeni američki imidž u svijetu. Još od njegova izbora Amerika više nije predmet ismijavanja u javnosti drugih zapadnih zemalja, niti sinonim neprijatelja u pojedinim arapskim zemljama. Utrka s rokom trajanja masovnog optimizma mogla bi se pokazati ključnim elementom u prvoj godini Obamina mandata. Ako njegova nedvojbena karizma, kao i njegove vrlo konkretne političke poruke i politički potezi proizvedu bilo kakav stvarni, materijalno vidljivi učinak, Obama bi možda uistinu mogao početi mijenjati svijet.
Najveća zvijezda politike          
K
ada govorimo o konkretnom učinku, mislimo i na trendove na Wall Streetu, i na druge rezultate američkog gospodarstva, ali i na stanje na Bliskom istoku, i u Iraku, kao i na rusko-američke odnose. Obami, dakle, treba brzi, vidljivi rezultat, u barem nekom od važnih sektora, kako bi potvrdio svoju karizmu, i dokazao da iza karizme stoji realni politički autoritet.Četrdeset i četvrti predsjednik Sjedinjenih Američkih Država najveća je i najpopularnija svjetska politička zvijezda poslije Johna F. Kennedyja i pape Ivana Pavla II. Kada bi Obama u idućih godinu dana ispunio samo dio golemih očekivanja, moglo bi se, uistinu, govoriti o obnovljenoj Americi. A obnovljena, velika, moćna, ali pravedna i slobodna Amerika itekako je potrebna današnjem svijetu.    (Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku