hamburger-icon

Kliker.info

Vuk Jeremić: Protjerali ste četvrt milijuna Srba!

Vuk Jeremić: Protjerali ste četvrt milijuna Srba!

28 Maja
13:34 2008
Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, koji je  gostovao u Zagrebu na ministarskom sastanku Jadransko-jonske inicijative, izazvao je buru svojom izjavom o “etničkom čišćenju više od četvrt milijuna Srba tijekom Oluje”. Jeremić je ustvrdio da bi Srbija i Hrvatska trebale zajedno predvoditi regiju prema članstvu u EU ostavljajući iza sebe tragedije poput razaranja Vukovara i, kako je rekao, etničkog čišćenja više od četvrt milijuna hrvatskih Srba u Oluji.
Jeremić je, također, izrazio žaljenje što je Hrvatska odlučila priznati Kosovo i time “dovela u pitanje sigurnost u regiji”.
Neprihvatljive ocjene
Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković ocijenio je takve izjave “neprihvatljivima” te je Jeremića upozorio da ministarska konferencija nije mjesto za takva pitanja. Tokom kasnijeg bilateralnog sastanka ministar Jandroković izrazio je oštar prosvjed zbog izrečenih stavova te ponovio dobro poznato stajalište RH o velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku i razlozima priznanja Republike Kosovo, priopćeno je iz MVPEI-ja. “Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić iznio je za nas neprihvatljive ocjene povijesnih događaja tokom velikosrpske agresije na Hrvatsku. Hrvatska je otvorena za suradnju, ali neće dopustiti ovakvo manipuliranje novijom hrvatskom poviješću”, kazao je Jandroković novinarima na konferenciji koju je sazvao tim povodom.Istaknuo je i da je Hrvatska Kosovo priznala kao čin političke realnosti, a ne akt neprijateljstva prema Srbiji. Uz sporno pitanje Kosova, do razmjene teških riječi vjerojatno je došlo i zbog rasprave koja se trenutačno u Haagu vodi u povodu hrvatske tužbe protiv Srbije za genocid počinjen od 1991. do 1995. godine.
Podjela krivnje
Tokom rasprave pred Međunarodnim sudom pravde u ponedjeljak srbijanski predstavnik Tibor Varadi također je podijelio krivnju za zločine. Uz priznanje srpskih zločina, naglasio je da egzodus 180 hiljada Srba u Oluji predstavlja “najveći pojedinačni egzodus na svijetu”. I tamo su srbijanski predstavnici apelirali na okretanje od prošlosti i gledanje u budućnost.U  odgovoru hrvatski su predstavnici istaknuli da bi stvari možda bile drukčije da je tijekom rada ICTY-ja prikazan pravi okvir agresije i stradanja u Hrvatskoj i BiH, odnosno da je izrečena primjerena kazna Slobodanu Miloševiću i njegovoj politici, ali to se nije dogodilo. Utvrđivanje činjenica i odgovornosti važan su temelj za izgradnju budućnosti – poručili su hrvatski predstavnici u Haagu (Kliker.info-VL)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku