hamburger-icon

Kliker.info

Vrhovni sud Hrvatske odlučio : Ivan Bender konačno mora u zatvor!

Vrhovni sud Hrvatske odlučio : Ivan Bender konačno mora u zatvor!

09 Februara
07:44 2011

Vijeće Vrhovnog suda Hrvatske, kojim je predsjedavao sudija Dražen Tripalo, odbio je kao neosnovanu žalbu jednog od osnivača takozvane HR Herceg-Bosne, bivšeg dopredsjednika HDZ-a BiH i direktora Federalnog zavoda PIO/MIO Ivana Bendera na presudu Županijskog suda Zagreb kojom je osuđen na četiri i po godine zatvora, saznaje "Dnevni avaz".

Otimačina hotela                To znači da će Bender nakon višegodišnjeg skrivanja od bh. zakona biti prva "velika riba" koja će završiti u nekom od hrvatskih zatvora, najvjerovatnije u onom u Glini! Alternativa je da nekadašnji vođa tvrde struje u HDZ-u BiH, koja se snažno opirala bilo kakvoj vezi s državom BiH i Bošnjacima, dođe u BiH i kaznu izdržava u Zenici. Podsjetimo, Zagrebački sud 4. oktobra prošle godine potvrdio je raniju presudu Kantonalnog suda Mostar iz juna 2003. i Vrhovnog suda Federacije BiH iz marta 2005., kojima je Bender pravomoćno osuđen upravo na kaznu od četiri i po godine zatvora zbog pronevjere i zloupotrebe službenog položaja i ovlasti u vezi s otimačinom mostarskog hotela "Ero" putem famoznog preduzeća "Tuh-Invest". Tu presudu krajem 2008. je potvrdio i Ustavni sud BiH.U obrazloženju presude sudija Tripalo naveo je da je Hrvatska izvršenje presude iz naše zemlje preuzela na osnovu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima (ZOMPO) i Sporazuma vlada Hrvatske, BiH i Federacije BiH o međusobnom izvršenju sudskih odluka uz 1996. godine.

Ustavna žalba                         Nadalje, Tripalo ističe da u presudi zagrebačkog suda nisu utvrđene povrede zakona.Tripalo je za "Avaz" potvrdio da je presuda proslijeđena Županijskom sudu Zagreb, koji Bendera treba pozvati na izdržavanje kazne. Bender više nama redovnih pravnih lijekova, osim podnošenja ustavne tužbe. Eventualna žalba Ustavnom sudu Hrvatske, kaže Tripalo, ne odgađa izvršenje. Istina, Ustavni sud može odlučiti da se odgodi izvršenje kazne, ali malo je vjerovatno da će se to dogoditi.

Kada će Jelavić iza rešetaka?

Osim osuđenog Bendera, u Hrvatskoj se i dalje krije bivši član Predsjedništva BiH Ante Jelavić. Nije poznato kada će on iza rešetaka, jer njegova presuda u BiH nije postala pravomoćna. U "lijepu našu" svojevremeno su bježali i bivši radnik Federalnog ministarstva odbrane Ivan Azinović i general Ivan Medić, osumnjičeni u aferi "Hercegovačka banka". Nakon što je protiv njega počeo proces u Kantonalnom sudu u Mostaru, u susjednu zemlju sklonio se i upravnik zloglasnog koncentracionog logora Gabela Boško Boko Previšić, kao i osuđeni za ratne zločine u Mostaru Romeo Blažević. U Splitu se sve donedavno krio i Miroslav Anić zvani Firga, osumnjičen za ratne zločine nad Bošnjacima u Stupnom Dolu.

Bender tvrdi da se radi o "političkoj presudi"

Bender je u žalbi naveo da se u njegovom slučaju radi o "političkoj presudi" te predložio da se ne preuzme njeno izvršenje. Nadalje, kako se navodi u presudi, polemizirao je sa činjeničnim stanjem utvrđenim u postupku koji se vodio pred sudom u BiH, čime se hrvatski sud nije bavio. Inače,282 osobe pobjegle su iz BiH nakon izricanja pravosnažne presude. Od tog broja,110 ih se nalazi u Hrvatskoj, 100 u Srbiji a 13 u Crnoj Gori. Za 56 osuđenih – nema podataka gdje se nalaze .F.Vele (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku