hamburger-icon

Kliker.info

Vojska SAD pomaže epicentru epidemije : U New York stigla ploveća bolnica s 1.000 kreveta

Vojska SAD pomaže epicentru epidemije : U New York stigla ploveća bolnica s 1.000 kreveta

30 Marta
20:17 2020

Ploveća vojna bolnica s 1.000 kreveta, USNS Comfort, stigla je u New York, gdje će olakšati pritisak na bolnice zbog priljeva oboljelih od korona virusa, javlja AFP.

Brod s 1.200 ljekara i članova ostalog medicinskog osoblja te 12 operacijskih sala primat će na intenzivnu njegu bolesnike koji nisu zahvaćeni virusom kako bi omogućio bolnicama da se koncentriraju na COVID-19.

Gradonačelnik Bill de Blasio pozdravio je dolazak broda.

“Činjenica da je mornarica ovdje i da je vojska ovdje da pomogne New Yorku u trenutku kada to treba našem gradu vrlo je važna”, izjavio je za CNN dok je brod uplovljavao u luku na Manhattanu.

Epicentar epidemije

“Stanovnicima, koji su mnogo toga proživjeli posljednjih sedmica, to podiže moral. Sve nas je ganulo, treba nam pomoć”, dodao je gradonačelnik.

New York, epicentar epidemije u Sjedinjenim Američkim Državama s više od 33.000 oboljelih i 776 umrlih, prema posljednjim podacima Univerziteta “Johns Hopkins”, također treba otvoriti hitnu bolnicu u konferencijskom centru Javits Center s kapacitetom 2.900 kreveta.

Još četiri medicinska centra u gradu dobila su dozvolu za primanje bolesnika kako bi rasteretili bolnice, koje su posljednjih dana prepune.

SAD je zemlja s najviše potvrđenih slučajeva, više od 143.000, te 2.500 umrlih, pokazuju podaci Univerziteta “Johns Hopkins”.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku