hamburger-icon

Kliker.info

Vlasti SAD uhapsile Rasemu Handanović zvanu “Zolja” zbog zločina u Trusini

Vlasti SAD uhapsile Rasemu Handanović zvanu “Zolja” zbog zločina u Trusini

14 Aprila
11:53 2011

 Pored Edina Džeke (39), juče je na sjeverozapadu SAD pod optužbama za ratne zločine počinjene nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini, uhapšena i Rasema Handanović (39), iz Beavertona u Oregonu.Edin Džeko (39), iz grada Everetta u saveznoj državi Washington i Rasema Handanović, iz Beavertona u Oregonu, pritvoreni su na temelju zahtjeva za izručenje BiH u akcijama agenata državne sigurnosti i saveznih šerifa, objavili su uredi saveznog tužitelja u Washingtonu i Oregonu, u posebnim priopćenjima.

Pripadnica jedinice "Zulfikar"             Džeko i Handanović su, kao pripadnici jedinice"Zulfikar", jedinice za posebne namjene glavnog štaba Armije BiH, 16. aprila 1993. pomogli voditi napad na selo Trusinu, u općini Konjic, gdje je 16 osoba ubijeno, a četiri civila, uključujući dvoje djece, teško je ranjeno, kaže se u zahtjevu za izručenje iz BiH.Džeko, koji je emigrirao u SAD 2001. i dobio državljanstvo 2006., navodno je prisilio jednog čovjeka da izađe iz kuće uz prijetnju vatrenim oružjem, gdje je drugi član Džekine postrojbe pucao u njega.Džeko je zatim ustrijelio drugog čovjeka s automatskom puškom, navodi se u zahtjevu za izručenje koje citira ured tužitelja.- Kada žena drugog čovjeka nije prestala oplakivati muževo mrtvo tijelo, Džeko je navodno i njoj pucao u glavu s automatskom puškom i ubio je, kaže se u saopštenju državnog tužilaštva države Washington u Seattleu.Također se navodi da je, prema zahtjevu za izručenje, Džeko bio pripadnik streljačkog voda koji je ubio određeni broj civila i vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koje su zarobile i razoružale bosanske snage.U istom incidentu, Rasema Handanović zvana "Zolja", koja je američko državljanstvo stekla 2002., navodno je ustrijelila i ubila jednu ženu i stariji par civila u dobi od 65 do 70 godina, koji su prethodno izvedeni iz "hrvatske kuće".

Streljački vod                                                Ona se također tereti za učesvovanje u "pogubljenju pred streljačkim vodom" nenaoružanih zarobljenih hrvatskih vojnika i civila u zaseoku Gaj, objavio je ured saveznog tužitelja Oregona u Portlandu. Nakon što su članovi streljačkog voda završili s pucanjem, Handanović je navodno prilazila pojedincima na tlu i iz blizine dodatno pucala u tijela onih koji su još pokazivali znake života, dodaje se u priopćenju.Advokat Edina Džeke, David Gehrke, rekao je da su vlasti možda pritvorile pogrešnog čovjeka, jer je u vrijeme incidenta Džeko imao 20 godina, a u zahtjevu za izručenje opisan je kao "viši pripadnik stožera" svoje jedinice. Gehrke je dodao da je prezime Džeko uobičajeno u BiH.- To je kao Smith ili Jones u našoj zemlji, kazao je Gehrke, kako prenosi The Los Angeles Times.Nije poznato ima li Handanović odvjetnika, dodaje list. Ako budu proglašeni krivima, za Džeku i Handanović prijeti kazna od najmanje 10 godina zatvora.Džeko je trebao biti izveden pred sud u Seattleu u srijedu u 14.30, a Handanović pred sud u Portlandu u četvrtak u 13.30 sati, po lokalnom vremenu. (Kiker.info-Onasa)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku