hamburger-icon

Kliker.info

Vladom će se baviti i policija : Budimir od Lukača zatražio istragu o ucjenama u Vladi

Vladom će se baviti i policija : Budimir od Lukača zatražio istragu o ucjenama u Vladi

26 Juna
04:14 2012

Predsjednik Federacije Živko Budimir zatražio je od ravnatelja Federalne uprave policije Dragana Lukača da istraži posljednja događanja u Vladi Federacije vezana uz slučaj ministra Desnice Radivojevića, doznaje Dnevni list u HSP-u. Budimir je, kako doznajemo, Lukaču kazao “kako postoje ozbiljne indicije da je jedan od ministara u Vladi FBiH ucjenjivan kao i da su mu ponuđena određena materijalna dobra kako bi sudjelovao u nečasnim radnjama, te da su u tome sudjelovali i neki članovi Vlade” te od Lukača zatražio da to policija žurno ispita.Pojedini internet portali jučer su objavili kako je ministar Radivojević navodno uzeo novac da bi prešao iz SDA u SDP.Budimir jučer nije htio davati izjave o ovom kazavši da će više kazati danas u 11 sati kada će zajedno s potpredsjednikom Federacije Mirsadom Kebom i osam ministara koji su napustili sjednicu Vlade u petak održati konferenciju za novinare.

Danas novo tumačenje                Podsjetimo kako je Budimir u petak potpisao ostavku ministra Radivojevića odmah nakon što je on glasovao kao i ministri SDP-a za uvrštavanje na dnevni red Vlade točke o smjenama nadzornih odbora u šest javnih poduzeća, što je bilo u suprotnosti s napucima vrha SDA. Tada je šef SDA aktivirao ostavku svoga ministra koju je imao u ladici i poslao je Budimiru. Premijer Nermin Nikšić i ministar Radivojević tvrde kako ostavka nije valjana, a tada osam ministara iz SDA, HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak napušta sjednicu. Ministri iz SDP-a i Radivojević usvajaju odluke o smjenama u javnim poduzećima i nastavljaju s normalnim radom. Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija pozvao je “izišle” ministre da podnesu ostavke i kako bi Nikšić mogao, u konzultacijama s liderima nove parlamentarne većine, sastaviti novu Vladu. S druge strane, pozvao ih je i da normalno rade dok nova Vlada ne bude imenovana.

Hoće li ministar Radivojević, koji je prevaga da SDP ima kvorum za održavanje sjednica bez ostalih, ali i donošenje svih odluka ukoliko ostali budu sudjelovali na sjednica, ostati u Vladi, sada je ključno pitanje. Ured za zakonodavstvo će vjerojatno danas dati tumačenje može li Radivojević biti nazočan na sjednicama i je li njegov glas valjan. Direktor Ureda za zakonodavstvo Željko Siladži u petak kada se na Vladi “zakuhalo” je jednostavno nestao, a na sjednici je ostala njegova zamjenica koja je dala mišljenje da je Budimirova odluka o smjeni Radivojevića obvezujuća dok je ne poništi Ustavni sud. Istovremeno je ministar pravosuđa Zoran Mikulić dao tumačenje kako se ostavka podnosi na osobni zahtjev, a kako to Radivojević nije uradio te tako ta odluka nije valjana.

Protuudari?                                        SDP je, navodno, odluke o smjenama u javnim poduzećima pokrenuo na zahtjev novih koalicijskih partnera. Budući da je teško doći do 66 ruku u federalnom Parlamentu koje su potrebne da bi se smijenilo predsjednika i potpredsjednika Federacije i pokrenula rekonstrukcija federalne Vlade, HDZ-ovi i SBB su tražili da SDP za početak riješi situaciju u javnim poduzećima. Nakon ovoga sljedeći korak trebao bi biti smjena ministara SDA u Vijeću ministara koju bi trebao pokrenuti Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH). Potom bi po planu nove koalicije trebale uslijediti i smjene rukovodstava u oba doma federalnog Parlamenta. No, tko će ostati, a tko otići, još je nejasno. Postoje informacije kako SDA lobira kod Narodne stranke Radom za boljitak da kao protuudarac naprave novu smjenu vlasti u dvije županije, Tuzlanskoj i Zeničko-dobojskoj. Do toga bi eventualno moglo doći ako dođe do smjene predsjedateljice Doma naroda Parlamenta BiH Karoline Pavlović iz “Boljitka”. Danas bi trebao biti održan i kolegij na kojem će se pripremati sjednica Vlade koja bi eventualno bila održana u utorak te će vjerojatno biti više informacija o tome hoće li Vlada nastaviti s normalnim radom.

Ministar ne zna za istragu            Zna li išta o Budimirovom zahtjevu za istragu u Vladi, pitali smo ministra MUP-a Predraga Kurteša koji nam je kazao kako se ne želi miješati u operativne stvari policije. – Ja ne znam ništa o tome, pitajte Lukača, kratko je kazao ministar Kurteš. (Kliker.info-Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku