hamburger-icon

Kliker.info

Vjerovali ili ne : Zajednička vojna jedinica BiH, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Slovenije… u Afganistanu

Vjerovali ili ne : Zajednička vojna jedinica BiH, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Slovenije… u Afganistanu

21 Januara
07:26 2011

Izgleda nevjerovatno, ali je vrlo moguće – Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, Albanija, a vjerovatno i Srbija i Slovenija formirat će zajedniku vojnu jedinicu koja će otići u Afganistan misiju snaga međunarodne sigurnosne pomoći (ISF) . Jedinica bi bila sastavljena od vojnih instruktora. Ovo je odmah u pojedinim krugovima izazvalo komentare da se radi o oživljavanju bivše JNA!?

Isključivo instruktori           Radi se zapravo o inicijativi koja je potekla od država potpisnica Jadranske povelje – BiH, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Albanije, predvođenih Sjedinjenim Američkim Državama. Prema nekim najavama, Jadranskoj povelji uskoro će se pridružiti i Srbija i Slovenija.Predsjedništvo BiH dobilo je i raspravilo informaciju o inicijativi o zajedničkom učešću pripadnika oružanih snaga članica Jadranske povelje u misiji u Afganistanu.Da bi inicijativa bila i realizovana svaka država mora dati saglasnost, a u BiH to su Predsjedništvo i Parlament. Hoće li ideja biti realizovana tokom ove godine, za sada je teško prognozirati.

Ono što je izvjesno jeste da će jedinica Oružanih snaga BiH nastaviti svoju misiju u Afganistanu. Trenutno se naši vojnici nalaze u afganistanskoj provinciji Helmand, koja se smatra jednom od najopasnijih, i pod komandom su Danske. Vojnici su solidno plaćeni – računajući plaću i dnevnice, oni mjesečno zarade između 5.000 i 8.000 maraka.Prema inicijativi Jadranske povelje, u zajedničkoj jedinici bili su isključivo vojni stručnjaci – instruktori i njihov zadatak bi bio da u Afganistanu obučavaju pripadnike tamošnje vojske koja uskoro treba da preuzme odgovornost od savezničkih snaga.

Ujedinjavanje regiona          Prema ideji Jadranske povelje, iz svake zemlje išlo bi pet ili dset instruktora. Sve zemlje ne bi slale stručnjake za sve oblasti nego samo one s kojima raspolažu, odnosno iz onih oblasti u kojoj imaju zavidne rezultate. Ako se cijeli ovaj posao završi, pripadnicima te zajedničke vojne jedinice komandovala bi Hrvatska koja je članica NATO saveza i koja u Afganistanu sada ima 350 svojih vojnika – objasnio je za medije Živko Marjanac, zamjenik ministra odbrane BiH.oš uvijek je otvoreno pitanje finansiranja te jedinice i u igri je nekoliko varijanti. Naime, još nije razriješeno da li bi svaka zemlja plaćala troškove za svoje vojnike ili bi se ukupni troškovi jedinice jednako podijelili na sve države.

Svakako da se cijeli ovaj plan ne može realizovati bez Sjedinjenih Američkih Država koje su spremne dati maksimalnu pomoć u svakom smislu.Vojni stručnjaci pozdravljaju cijelu ideju s objašnjenjem da bi to značilo „objedinjavanje sigurnosnih napora kao odgovora na svaremene izazove i prijetnje". Mnogi od njih smatraju da je cijela ideja potekla zapravo iz Vašingtona.- U ekonomskom smislu u velikoj mjeri dolazi do objedinjavanja država regiona, a u političkom smislu to ide preko članstva u Evropskoj uniji. Sada se pojavila i ideja o međusobnoj vojnoj saradnji država nastalih raspadom bivše Jugoslavije što je znakovito i što može ukazivati na put kojim će dalje ići države zapadnog Balkana – smtaraju politički analitičari iz regiona. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku