hamburger-icon

Kliker.info

Vjekoslav Bevanda: Vlada FBiH je neuspjeli abortus!

Vjekoslav Bevanda: Vlada FBiH je neuspjeli abortus!

04 Juna
04:43 2009

Vlada Federacije BiH preživjela je jučerašnje glasanje o povjerenju u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH koju je inicirao Klub poslanika SDP-a podržan poslanicima iz drugih opozicionih stranaka BPS-a, HSS-a, DNZ-a, Radom za boljitak te neovisnog Kluba SBiH. Protiv smjene Vlade FBiH glasali su poslanici SBiH i SDA, izuzev njihovih dvoje poslanika koji su bili suzdržani kao i zastupnici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

Teatar apsurda

Na ovaj način Vlada FBiH dobila je podršku većine parlamentaraca za svoj dosadašnji rad, iako tokom višesatne rasprave o njenoj smjeni doslovno niti jedan od njih nije iznio niti jednu pohvalu za ono što su ministri do sada radili! Da stvar bude još nevjerovatnija neposredno prije glasanja o smjeni, parlamentarci su ubjedljivom većinom glasova odbili izvještaj o radu Vlade FBiH u 2008. godini. Svojevrsni teatar apsurda svojim istupom zaključio je ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda, koji je jedini iz Vlade barem pokušao reći nešto u vezi zahtjeva za smjenu Vlade. Bevanda međutim nije odgovorio niti na jednu od iznijetih primjedbi, već je svoje izlaganje započeo rečenicom kako "stanje u Vladi FBiH nije normalno". Ministar je istaknuo da Vlada radi pod velikim pritiskom stalnih štrajkova i raznoraznih blokada, te da u takvim uvjetima donosi pojedine odluke. – Ambijent za rad Vlade ne postoji, ponekad se osjećam kako je Vlada neuspjeli abortus – poručio je Bevanda. Istaknuo je i kako priča o naslijeđenom suficitu u momentu dolaska ove Vlade, nije tačna te da je riječ o "virtualnom suficitu". Prema njegovim tvrdnjama Vlada je zapravo naslijedila deficit od čak milijardu maraka, a da on danas na nivou FBiH iznosi 1,2 milijarde maraka. Niti ovo međutim nije bio dovoljan razlog da se Vladi izglasa nepovjerenje.

Argumenti i „argumenti“

Predsjednik Kluba poslanika SDP-a Nermin Nikšić u obrazloženju zahtjeva za smjenu pored katastrofalnog deficita, istaknuo je da Vlada nije realizirala niti jedan od četiri strateška cilja koja je u svom ekspozeu naveo premijer Nedžad Branković. Ukazao je na potpuni kolaps socijalnog sektora, totalni zastoj privatizacije, neimenovanje direktora i članova Nadzornih i upravnih odbora gotovo svih državnih preduzeća i institucija. Nikšić je ukazao i na kriminalani rad Razvojne banke, brojne slučajeve u kojima Vlada krši zakone, odsutstvo bilo kakve ozbiljnije borbe protiv kriminala i korupcije… Ibro Omerbašić, poslanik BPS-a, predložio je da se osim smjene Vlade glasa i o smjeni predsjednice FBiH Borjane Krišto i njenih potpredsjednika Spomenke Mičić i Mirsada Kebe. Ovaj zahtjev podržao je i zastupnik HSS-a Ante Čolak koji smatra kako Vladu FBiH treba smjeniti jer je omogučila da zaživi javni kriminal.- Oni koji su nas doveli u glib, iz njega nas ne mogu izvući – rekao je Čolak. Zastupnik SDA Ismet Osmanović naglasio je kako bi bilo teško pobiti argumentaciju za smjenu Vlade koju je iznio Nikšić, ali je poručio da u ovom trenutku smjena Vlade ne bi imala pozitivne efekte. U odbranu Vlade nisu stali ni ostali poslanici koji su glasanjem ipak podržali njen rad. Predsjednik Kluba poslanika SBiH Zahid Mustajbegović nazvao je priču oko smjene Vlade "političkim igricama", dok je Ibrahim Nadarević, ispred Kluba SDA rekao kako bi se smjenom Vlade u ovom trenutku napravila velika šteta. 

Kredit MMF-a pod upitnikom

Vjekoslav Bevanda upozorio je kako nikakav aranžman sa MMF-om još nije sklopljen, te da FBiH neće dobiti niti marke kredita ukoliko se do kraja avgusta u Parlamentu ne usvoji rebalans budžeta, te interventni zakon koji se odnosi na smanjenje plaća i naknada u javnom sektoru. Poručio je da zadnju godinu pokušava ekonomski stabilizirati budžet, ali da nikakvu podršku nema, te da kad bi mu neko ponudio da to ponovo radi to ne bi nikada prihvatio.  

Branković prenio ovlasti

Predsjednik Vlade FBiH u ostavci Nedžad Branković ovlastio je svog zamjenika – ministra finansija Vjekoslava Bevandu, da ga zamjenjuje u poslovima koji se odnose na ostvarivanje ustavnih nadležnosti premijera.Brankovićevo ovlaštenje Bevandi dostavljeno je u pismenoj formi na klupe federalnih poslanika tokom jučerašnje sjednice Predstavnićkog doma FBiH u Sarajevu. Ovlaštenje Bevandi posebno se odnosi na sazivanje i vođenje sjednica Vlade, te na ”potpisivanje akata iz okvira nadležnosti koje su date ovim ovlaštenjem”.- Ovlaštenje se daje zbog odsutnosti premijera FBiH na period od 27. maja 2009. do imenovanja novog premijera – naveo je  Branković u punomoći za Bevandu.  (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku