hamburger-icon

Kliker.info

Vjekoslav Bevanda : Neodgovorno je da se zatvorimo u neku enklavu iz koje ne možemo izaći

Vjekoslav Bevanda : Neodgovorno je da se zatvorimo u neku enklavu iz koje ne možemo izaći

29 Oktobra
05:42 2012

Iako Vijeće ministara BiH može raditi i donositi odluke i nakon smjene dva ministra iz SDA, s obzirom na to da će tu dužnost obavljati zamjenici, potrebno je što prije imenovati nove ministre, izjavio je za "Dnevni avaz" Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.- Sve je definirano zakonom. Zamjenik ministra obnaša dužnost do imenovanja novoga. S obzirom na to da u Ministarstvu odbrane postoje dva zamjenika, ja sam Mirka Okolića imenovao da obnaša dužnost minista do imenovanje novoga. Da sam imenovao Marinu Pendeš, bila bi to ružna situacija, odnosno neko bi odmah rekao da ima pet Hrvata – kaže Bevanda.

Zakonska procedura           Kada je u pitanju imenovanje novih ministara, Bevanda kaže da će on, kao predsjedavajući Vijeća ministara, nakon dogovora lidera pokrenuti proceduru propisanu zakonom. Dodaje i da je to potrebno učiniti što prije, jer je, kako kaže, normalno da pojedini zamjenici imaju "malo zazora" pri donošenju odluka. Ipak, dok ne budu imenovani novi ministri, Vijeće ministara, tvrdi Bevanda, radit će, što će biti vidljivo već danas na tematskoj sjednici, kada će se odlučivati o "higijenskom paketu" i vijeću za državnu pomoć.Što se tiče negativnog Izvještaja Evropske komisije o napretku BiH na putu u članstvo u Evropskoj uniji, Bevanda kaže da je to očekivao te da je to realna situacija. S druge strane, on pojašnjava da je Vijeće ministara već poduzelo određene korake i da su dobili pohvale iz Brisela. Jedan od primjera je "higijenski paket", koji na usvajanje čeka već četiri i po godine, ili, pak, koordinacioni mehanizam u procesu evropskih integracija, koji bi uskoro mogao, također, biti završen, s obzirom na to da je na jednoj od prethodnih sjednica donesena odluka o formiranju tima za izradu tog dokumenta.

Bezvizni režim                        Bevanda kaže i da su netačne informacije da je potrebno ispuniti još neke uvjete da bi BiH dobila 100 miliona eura od Evropske komisije. Ta sredstva, pojašnjava, deblokirana su i neupitna. Kada su u pitanje sve češće najave da bi zemlje EU mogle ukinuti bezvizni režim za zemlje zapadnog Balkana, Bevanda upozorava da su vize "odgovornost svih nas". – Sasvim je normalno da smo mi pod strašnim monitoringom. Jednostavno, treba odrađivati ono što je pred nas postavljeno, pokazati da smo kredibilni i onda nećemo pričati o uvođenju viza. Neodgovorno je da se zatvorimo u neku enklavu iz koje ne možemo izaći. Ukidanja bezviznog režima trebaju se bojati oni koji vuku poteze koji bi mogli ugroziti bilo šta. Ne treba ponižavati građane i onemogućavati im da koriste ono što svi u Evropi mogu. Pa, nismo mi ni gluplji ni ružniji od njih – kaže Bevanda.(Kliker.info-Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku