hamburger-icon

Kliker.info

Visoka ljudska cijena bitke za Soledar : „Intenzitet borbi može se usporediti s Drugim svjetskim ratom“

Visoka ljudska cijena bitke za Soledar : „Intenzitet borbi može se usporediti s Drugim svjetskim ratom“

11 Januara
14:15 2023

Ukrajinska vojska odbacila je ruske tvrdnje o kontroli Soledara i usporedila intenzitet borbi za to područje s Drugim svjetskim ratom, a i zvanični  Kremlj pozvao je na oprez pošto je rano u srijedu paravojna grupa  Wagner ustvrdila da je osvojila taj grad poznat po rudnicima soli.

Serhij Čerevatji, glasnogovornik istočne vojne komande , za ukrajinsku televiziju rekao je da ukrajinske snage nisu dopustile ruskoj vojsci da probiju njihovu prvu liniju.

„Grad nije pod kontrolom Ruske Federacije. Traju žestoke borbe“, naglasio je.

„Situacija ondje komplicirana je“, dodao je Čerevatji i dodao da voojna komanda  sada radi na „stabilizaciji situacije s maksimalnim posljedicama za neprijatelja i minimalnim gubitcima za Ukrajinu“.

Ruska plaćenička skupina Wagner ranije je objavila da je zauzela Soledar, gradić poznat po proizvodnji soli sjeveroistočno od Bahmuta, grada u Donbasu koji Rusija mjesecima pokušava osvojiti, šaljući onamo velik broj svojih snaga.

„Intenzitet borbi kod Bahmuta može se usporediti s Drugim svjetskim ratom“, rekao je Čerevatji.

Visoka ljudska cijena bitke za Soledar 

Rusija je u srijedu objavila da napreduje na području Soledara te da ima pozitivan zamah, no priznala je velike gubitke.

Upitan o situaciji na terenu, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je: „Nemojmo žuriti, pričekajmo zvanične  objave. U toku je pozitivna dinamika“.

Peskov je priznao visoku cijenu operacije u pogledu života vojnika.

„Iako su taktički uspjesi isto veoma važni, oni dolaze s visokom cijenom, nauštrb fantastičnog herojstva naših boraca, pa je to još jedan razlog da budemo ponosni na naše momke na licu mjesta koji ne štede ni život ni zdravlje da nam pruže ove taktičke uspjehe“, rekao je glasnogovornik Kremlja.

Ponovio je ranije tvrdnje Kremlja da je predsjednik Vladimir Putin otvoren za pregovore o ratu u Ukrajini koji se sada približava 11. mjesecu te da Rusija preferira postići svoje ciljeve političkim i diplomatskim putem.

Ti razgovori se ne ostvaruju zbog stavova Ukrajine i zapada, tvrdi Peskov.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku