hamburger-icon

Kliker.info

Vinko Puljić: Valentin Incko pjeva pjesmu koju su drugi komponovali

Vinko Puljić: Valentin Incko pjeva pjesmu koju su drugi komponovali

05 Aprila
04:12 2011

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko pjeva pjesmu koju su drugi komponovali. Njegov Nalog za suspenziju odluka CIK-a, iako poniženje, nije nas iznenadio. Odranije nam je poznato da međunarodna zajednica svojim stavovima ide protiv principa jednakih prava za sve, iako se kune da proklamuje ta ista prava. Rekao je ovo u intervjuu "Glasu Srpske" kardinal Vinko Puljić i istakao da neće ćutati na nepravdu.

GLAS: Konstituisanje vlasti u FBiH izazvalo je lavinu reakcija stranaka i organizacija koje zastupaju Hrvate u BiH. Kako Vi ocjenjujete trenutni položaj Hrvata u BiH?

 PULjIĆ: Početak neravnopravnog položaja Hrvata u BiH seže još od Dejtonskog mirovnog sporazuma. Poslije toga svaka promjena išla je na štetu Hrvata. Sada je posebno pokazan jasan stav domaćih partnera u vlasti i međunarodnih političkih moćnika da se prava jednog konstitutivnog naroda u BiH ignorišu. Uprkos tome, hrvatski narod se ne smije prepustiti depresiji, već hrabro mora da ustrajava na postizanju jednakih prava u ovoj zemlji.

GLAS: Kakva poruka je formiranjem vlasti na ovaj način poslata Hrvatima u BiH?

PULjIĆ: Ne znam što oni u stvari žele, ali je nepravda očigledna. Izgleda da misle da manje i malobrojnije treba ukloniti, kako bi se lakše riješilo pitanje BiH. Ovakovo stanje je izniklo iz nenormalnih izbornih zakona. Čudno je da bošnjačke stranke ne žele da priznaju Hrvatima ono što za sebe žele da izdejstvuju u vlasti.

GLAS: Smatrate li da je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko suspendujući odluke CIKa dodatno pogoršao situaciju

 PULjIĆ: Mislim da visoki predstavnik pjeva pjesmu koju su drugi komponovali. Njegov Nalog za suspenziju odluka CIK-a je poniženje, ali nije nas iznenadilo. Odranije nam je poznato da međunarodna zajednica svojim stavovima ide protiv jednakih prava, iako se kune da proklamuje ta ista prava. Puno je ovdje nelogičnosti i nerazumljivih poteza. Sigurno je da njih glava neće boljeti što je nas sve manje.

GLAS: Kakva bi rješenja za hrvatski narod u BiH, prema Vašoj ocjeni, bila najpravednija?

PULjIĆ: Nije moje kao vjerskom poglavaru davati takva politička uputstva, ali neću ćutati na nepravdu. Raniji prijedlog Biskupske konferencije prošao je nezapaženo, tako da smatram da nema smisla da dajemo neke nove prijedloge.

GLAS: Dva HDZa najavila su za polovinu aprila Hrvatski narodni sabor. Šta očekujete od ovog zasjedanja?

 PULjIĆ: Nemam potpunu informaciju o cilju i načinu održavanja tog sabora, tako da ne mogu ni da komentarišem namjere onih koji ga sazivaju. Političari su dužni i odgovorni da se svim zakonitim sredstvima bore za jednaka prava svih naroda u ovoj zemlji, a naročito naroda koji predstavljaju.

 GLAS: Kakvo je stanje sa Hrvatima u Sarajevu?

 PULjIĆ: Istina je da prolazimo kao manjina živeći s većinom koja ima svu vlast u rukama. Tako je to u Sarajevu, i svim drugim mjestima gdje se većina tako odnosi prema manjini. Ipak bi Sarajevo trebalo da bude primjer, kao glavni grad svih građana i naroda u ovoj zemlji. Ali je to još daleko od pravednih stavova. Dovoljno je reći da je samo jedan Hrvat direktor u javnom preduzeću u Sarajevu, a i njega će smijeniti ovih dana.

Imovina

GLAS: Ima li indicija da bi se imovina Katoličke crkve u Sarajevu uskoro mogla vratiti vlasnicima? Šta je sa imovinom Katoličke crkve koju je uzurpirao Bošnjački institut i gradnjom crkve na Grbavici?

 PULjIĆ: Odgovor na Vaša pitanja stao bi u cijeli elaborat. Imovina nam nije vraćena. Stalno se vade kako nema zakona o denacionalizaciji i restituciji, a veliki je problem što se ta imovina otuđuje i preknjižava na druga imena. Što se tiče svešteničkog doma, on je sagrađen uprkos velikim poteškoćama. Vlada FBiH je riješila pitanje stana u rezidenciji. Stan je dat bivšem udbašu, pa neka se sada i brinu za njega. Još nije pribavljena građevinska dozvola za crkvu na Grbavici. Došli smo u situaciju da moramo kupiti lokaciju za crkvu, pored tolike crkvene zemlje koja nam je oduzeta i koju je grad prisvojio.Željka Domazet (Glas Srpske)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku