hamburger-icon

Kliker.info

Vildana Selimbegović : Muslimani za čistu peticu

Vildana Selimbegović : Muslimani za čistu peticu

09 Maja
02:57 2011

Piše : Vildana Selimbegović (Oslobođenje)

Gazi Husrev-begova medresa ispratila je proteklog vikenda 461. generaciju. Ove godine najstarija odgojno-obrazovna institucija u našoj zemlji podijelila je 101 diplomu – 54 djevojke i 47 mladića položili su ispite zrelosti. No, umjesto da iz škole budu ispraćeni podsjećanjem na velika i značajna djela svojih prethodnika, jer ovu je školu završilo više hiljada bošnjačkih alima, imama, mualima, muftija, hafiza, ali i renomiranih filozofa, umjetnika i znanstvenika, maturanti, njihovi roditelji i prijatelji dobili su lekciju iz dnevnopolitičkog manipuliranja. Ako je vjerovati Dnevnom avazu, kažem ako jer je Avaz sklon političarenju za račun svog izdavača, sa svečanosti dodjele diploma reis Islamske zajednice BiH pozvao je ministra obrazovanja Kantona Sarajevo Emira Suljagića da podnese ostavku. U tekstu naslovljenom sa "Reis Cerić: Ukidanje vjeronauke je samo početak", Avaz piše:
"Ukazujući na značaj ove ustanove, ali i Begove džamije, bez kojih, kako je kazao, danas ne bismo znali šta je islam, poglavar IZ BiH osvrnuo se i na potez ministra obrazovanja i kulture KS-a Emira Suljagića i njegovu nakanu da u školama ukine vjeronauku. Od njega je javno zatražio da povuče odluku ili da da ostavku. – Te škole nisu ministrove, već državne! Oni koji leže na Kovačima nisu dali živote da bi on ukidao vjeronauku. To je samo početak. Kasnije će nam ukinuti medresu, pa džamiju… Ovo što najavljuju da će ukinuti vjeronauku samo je test da vide koliko smo izdržljivi. Djeca imaju pravo učiti vjeronauku u školama – kazao je reis Cerić."

Nije tajna: Emir Suljagić, iako kadar SDP-a BiH, od samog je konstituiranja Vlade KS-a na Avazovoj crnoj listi. Opravdano: Suljagić je relativno mlad, obrazovan – doktorirao je na prestižnom univerzitetu u Hamburgu, preživio je golgotu Srebrenice o kojoj je napisao i zapaženu knjigu „Razglednice iz groba", deset godina se profesionalno bavio novinarstvom, dakle – posjeduje sve one osobine protiv kojih se već deceniju i po avazovštinom bori izdavač i utemeljitelj ove kuće. Dodaju li se Suljagićevim spornim osobinama i njegovi ministarski potezi koji nedvojbeno ukazuju da je vrlo riješen svoj mandat potrošiti u radu, eto idealne kombinacije za gostovanje u Avazovim SMS porukama i sličnim prljavim rubrikama. No, otkud reis Cerić u Avazovoj kampanji protiv Suljagića?

Ni to nije tajna: reis tokom izborne kampanje nije krio svoje simpatije spram Radončića baš kao što danas Radončić ne krije ambiciju da od Muamera Zukorlića napravi Cerićevog nasljednika. No, upravo su profesori Gazi Husrev-begove medrese svjedočili Cerićevom činu pokajanja – po nekima od njih, u zbornici ove neskriveno važne obrazovne institucije, reis se požalio kako je Rijaset pogriješio što se svrstavao tokom izbora. I zaista, ni Cerića ni njegovih (političkih) hutbi mjesecima nije bilo na stranicama ove novine onako često kako smo navikli. Sada se ukazao s teškom optužbom: ministra Suljagića tereti da ukida vjeronauku u školama, te da kani ukinuti i medrese i džamije?!

Istina je bitno drugačija: Emir Suljagić je kao ministar obrazovanja donio odluku po kojoj ocjena iz vjeronauke više neće ulaziti u prosjek za uspjeh đaka. Suljagić je odluku obrazložio – i to obrazloženje su prenijeli svi mediji u BiH, ne računajući, naravno, stranački i ideološki ostrašćene – potrebom da sva djeca budu jednaka. Javna je tajna, naime, da vjeronauku u školama nemaju na jednak način obezbijeđenu sva djeca, a ima i djece koja je ne pohađaju. Suljagić, dakle, nije ukinuo vjeronauku, već njezino ocjenjivanje. Misli li zaista reis Cerić da su dobri muslimani samo oni koji imaju čistu peticu iz vjeronauke? I šta ćemo sa onom djecom koja se jedva provlače iz ovog predmeta? Treba li ih – za kaznu – ministar dekretom poslati da izučavaju samo matematiku ili ne daj Bože još neke teže znanosti? U čemu je uopće problem što odluka Ministarstva djecu rasterećuje na časovima vjeronauke pritiska ocjene? Nije valjda da se reis plaši da musliman bez ocjene i nije neki musliman? I u konačnici: otkuda bilo kome pravo – pa makar to bio i reis IZ-a BiH – da usred škole koja je u sistemu obrazovanja Kantona Sarajevo poseže za neistinama i odluku o fakultativnom pohađanju vjeronauke proglasi odlukom o njezinom protjerivanju?

Reis je u jednoj stvari u pravu: škole nisu ministrove, već državne. To također znači da škole nisu ni reisove. I mada reisu Ceriću niko ne spori pravo na javno iznošenje vlastitog stava o ukidanju ocjene iz vjeronauke, bojim se da ima bezbroj razloga da se ospori reisovo posezanje za Kovačima. Otkud reisu pravo – opet kažem, ukoliko nije u pitanju tipična Avazova manipulacija – da prekopava Kovače i maše ukopanima u Memorijalnom centru kao vlastitim zalogom za vjeronauku kakvu on želi?
Kada je, prije nekoliko godina, akademik Rešid Hafizović, jedan od najznamenitijih muslimanskih intelektualaca ne samo u BiH i ne samo u Evropi, objavio tekst o vehabijama, reis Cerić ga je optužio za nastavak genocida u Srebrenici. Akademik Hafizović je 22 člana porodice izgubio u Srebrenici. Emir Suljagić je u Srebrenici ostao bez oca. Kao što su uostalom desetine hiljada djece i majki ostali bez svojih očeva i sinova, i kao što smo svi koji smo imali sreću da preživimo ostali bez nekog od svojih najbližih. I Potočari i Kovači kao i brojna druga mezarja i grobovi diljem Bosne i Hercegovine svjedočanstva su herojske odbrane ove zemlje od agresije. Ali, baš kao što je prije nekoliko dana, na stranicama ove novine napisao akademik Esad Duraković, "dovođenje u istu ravan dobrobiti bošnjačkog naroda, islamske vjere i države Bosne i Hercegovine izražava ideološki i politički haos, čak krivotvorenje karaktera i ciljeva borbe koja je vođena u BiH." Akademik Duraković to objašnjava ovako: "Time se nanosi velika šteta državi BiH, posebno Bošnjacima, a ponajviše samoj Islamskoj zajednici; upravo to ide naruku onima koji nastoje Bošnjake uvesti u gabarite vjerske zajednice koju može, navodno, najuspješnije predstavljati njihov vjerski lider. Šteta je zaista golema." Golema i pregolema.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku