hamburger-icon

Kliker.info

Vijeće američko-islamskih odnosa traži javno izvinjenje : Muslimanka izbačena sa skupa Donalda Trumpa (Video)

Vijeće američko-islamskih odnosa traži javno izvinjenje : Muslimanka izbačena sa skupa Donalda Trumpa (Video)

09 Januara
22:17 2016

Rosehamid1Jedna 56-godišnja američka muslimanka izbačena je sa skupa podrške republikanskom predsjedničkom kandidatu Donaldu Trumpu nakon njenog mirnog protesta.Rose Hamid su na silu izveli pripadnici osiguranja iz dvorane u Južnoj Karolini u petak, nakon što je ustala među okupljenima, odjevena u majicu na kojoj je pisalo: “Selam. Ja dolazim u miru”.

Hamid, kao i još nekoliko demonstranata koji su bili s njom, također su nosili žute Davidove zvijezde, na kojima je pisalo “Musliman”, u znak poistovjećivanja s prisilnim identifikacijskim oznakama u vrijeme nacističke Njemačke.Videosnimak, koji je objavio CNN u trenu kada Hamid izvode iz dvorane, prikazuje mnoge Trumpove pristalice koji su vikali na nju.

Hamid, po zanimanju stjuardesa, kazala je kako su joj neki upućivali pitanja poput: “Imaš li bombu?””Ovo pokazuje činjenicu kako dehumaniziranje drugih može pretvoriti ljude u veoma ružne ljude ispunjene mržnjom. Iskreno vjerujem da će se, kada se ljudi upoznaju jedan-na-jedan, prestati plašiti jedni drugih”, kazala je ona.

Učestali komentari

Vijeće američko-islamskih odnosa objavilo je pismeno saopćenje u kojem se od Trumpa traži javno izvinjenje za potez u Južnoj Karolini.

“Slika maltretiranja i izbacivanja muslimanke sa političkog skupa šalje groznu poruku američkim muslimanima i svim onima koji njeguju tradiciju naše nacije u vjerskoj različitosti i građanskom djelovanju”, izjavio je nacionalni izvršni direktor CAIR-a Nihad Awad.

Nakon izbacivanja Hamid, Trump je navodno okupljenima rekao: “Postoji mržnja prema nama koja je nevjerovatna. To je njihova mržnja, a ne naša.”Trump se nalazi na udaru kritika javnosti i političara zbog učestalih komentara koji se smatraju izazivanjem straha od muslimana, a neki od njih su da muslimani trebaju imati posebne identifikacijske dokumente te da džamije treba zatvoriti.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku