hamburger-icon

Kliker.info

Velika akcija srbijanske policije : Zbog korupcije 79 uhapšenih, među njima bivši ministar i 7 pomoćnika (Video)

Velika akcija srbijanske policije : Zbog korupcije 79 uhapšenih, među njima bivši ministar i 7 pomoćnika (Video)

26 Decembra
15:08 2015

hapsenje79U velikoj akciji MUP u okviru borbe protiv korupcije, srbijanska policija uhapsila je 80 osoba u 20 različlitih slučajeva.Prema prvim i nezvaničnim informacijama, među njima je navodno i jedan poznati biznismen, pišu beogradski mediji.Među privedenima, između ostalog su i biznismen Željko Žunić, vlasnik “Beohemije” i nekadašnji ministar Slobodan Milosavljević.

Ministar policije Nebojša Stefanović na konferenciji za novinare rekao je da je uhapšeno 79 ljudi, a za pet se i dalje traga zbog zloupotreba pri nabavkama, davanje i primanje mita.Tih 79 osoba, kako kaže, uhapšeno je zbog korupcije u 20 različitih slučajeva.Uhapšeni su pričinili štetu u iznosu od 7 milijardi i 800 miliona dinara, što je oko 100.000 evra.

Među uhapšenima se nalazi bivši ministar i 7 pomoćnika.

Tačnije, među privedenima su bivši ministar, dvojica nekadašnjih pomoćnika ministara, bivša direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković, biznismeni, sadašnji i nekadašnji predsjednici opština i njihovi pomoćnici, brojni direktori velikih javnih preduzeća, direktori i zaposleni na najvišim pozicijama u nizu velikih domaćih firmi, bivši direktor SRC Pionirski grada, zatim sadašnji predsjednik Upravnog odbora FK Vojvodina Zoran Šćepanović… Među uhapšenima je Milenka Jezdimirović, direktorka “Dunav osiguranja” od 2009. do kraja 2012. godine.

Ministar je takođe rekao da će u redovnom postupku protiv još 39 lica biti podnijete krivične prijave.Stefanović je naglasio da su akcije sprovedene u cilju sprečavanja finansijskog kriminala i korupcije, kao i zloupotreba u državnim organima, a da je protiv uhapšenih podnijeto i više krivičnih prijava zbog osnovane sumnje da su od 2004. do danas počinili više krivičnih djela.

Riječ je o krivičnim delima pranja novca, zloupotreba položaja, falsifikovanja isprava, falsifikovanja službenih isprava, navođenja na overavanje neistinitog sadržaja, primanja mita, nesavesnog rada u službi i zloupotreba u proceduri javnih nabavki.

Činjenjem tih dela nanijeta je šteta od 7,8 milijradi dinara, odnosno 100 mioliona evra budžetima Srbije i AP Vojvodine, Gradu Beogradu, Željezari Smederovo, Republičkoj direkciji za imovinu, Dunav osiguranju, Ministarstvu poljoprivrede, Agenciji za borbu protiv korupcije i drugim organima.

Prema riječima ministra, jedan od najvažnijih ciljeva vlade je borba protiv korupcije, u čemu se neće stati i neće biti pošteđenih.”Javnost može da očekuje da policija nastavi intenzivno da radi na rasvetljavaju slučajeva i neće dozvoliti da se bilo ko izvuče”, rekao je Stefanović.

Najveći dio tereta podnele su kriminialistička policija i beogradska policija, a sa tužilaštvom se intenzivno radilo na rasvetljavanju tih slučajeva u pretnodnim mjesecima”, dodao je ministar.Stefanović je rekao da je reč o vrlo čvrstim dokazima.Istrage su vođene u različitim periodima, ali finalizacija je obavljena posljednjih godinu dana.”U poslednjih godinu dana smo za sva djela prikupljali finalne dokaze i najveći deo posla je tada urađen”, rekao je ministar.

(Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku