hamburger-icon

Kliker.info

Vasvija Vidović : Javna je tajna da je Del Ponte obećala Đinđiću da će uhapsiti Orića, Delića, Alagića…

Vasvija Vidović : Javna je tajna da je Del Ponte obećala Đinđiću da će uhapsiti Orića, Delića, Alagića…

26 Novembra
17:33 2011

Poznata sarajevska advokatica Vasvija Vidović jedna je od naših najboljih poznavalaca rada Haškog tribunala. Za "Dnevni avaz" Vidović, između ostalog, otvoreno govori o razlozima smanjenja broja dokaza u slučaju "Mladić", suđenju Karadžiću, odnosima Karle del Ponte (Carla) i srpske diplomatije, suđenju Radovanu Karadžiću, mogućnosti revizije tužbe BiH protiv Srbije…

Srpska diplomatija

– Mislim da smanjenje broja dokaza neće promijeniti strukturu optužbi protiv Ratka Mladića. S obzirom na njegovo zdravstveno stanje, a o čemu ovih dana pišu mediji, moj stav je da će se smanjenjem broja dokaza dobiti na efikasnosti postupka – ističe Vidović.Razloge zbog kojih je Tribunal doveden u ovakvu situaciju, Vidović, prije svega, vidi u odugovlačenju hapšenja  Mladića. – Više faktora utjecalo je na to da li će i kada doći do njegovog hapšenja. Prije svega, utjecala je nesposobnost prvog visokog predstavnika u BiH, blijedog skandinavskog diplomate Karla Bilta, pa i jednog broja njegovih nasljednika, koji nisu uspjeli dati prioritetan značaj Mladićevom hapšenju u vrijeme dok se on još slobodno šetao po Palama. Prvi ozbiljan pristup značaju hapšenja osoba osumnjičenih za ratne zločine, prema mom mišljenju, uslijedio je dolaskom lorda Ešdauna i odlučnim djelovanjem britanske diplomatije u vezi s tim – kaže Vidović.

Veliku odgovornost, prema njoj, za to što Mladić nije uhapšen na vrijeme ipak snosi sama Del Ponte, koja je bila tužilac u ključnom periodu za ovo pitanje.- Del Ponte je vješta srbijanska diplomatija uspjela godinama zamajavati različitim obećanjima i zahtjevima u vezi s tim. Mislim da je odavno postojala informacija da je Mladić bolestan i da je doživio moždani udar – navodi Vidović.Na naše pitanje koliko joj je poznata činjenica da je svojevremeno Del Ponte obećala Zoranu Đinđiću da će uhapsiti Nasera Orića, Rasima Delića, Mehmeda Alagića, Sefera Halilovića i druge visoke oficire Armije RBiH, Vidović navodi da je to "javna tajna". 

– Srbijanska diplomatija je prema Uredu Tužilaštva u Hagu postavljala brojne zahtjeve za optuženje nesrba. Imam razloga da vjerujem u to. Osim pobrojanih bosanskih oficira, tu su i Limaj, Haradinaj, zatim hrvatski generali. Brojne oslobađajuće presude najbolje govore o osnovanosti optužnica koje je potpisala tužiteljica Del Ponte. Državni organi BiH i Hrvatske su, prema onome što ja znam, dostavili solidne dokaze koji se tiču djelovanja vrha JNA početkom devedesetih te u ratu u Hrvatskoj i na početku rata u BiH. Ne znam zbog čega se Tužilaštvo nije bavilo ovim dokazima. Bavilo se, naime, samo sporadično u okviru pitanja političke pozadine različitih slučajeva. No, optužnica nije bilo – dodaje Vidović.

Nema podrške

Osvrćući se na trenutno suđenje Radovanu Karadžiću i njegovo uporno negiranje svih zločina koji mu se stavljaju na teret, Vasvija Vidović je uvjerena da će sudske presude ne samo u Karadžićevom već i u drugim predmetima biti donesene na osnovu dokaza koje prezentiraju tužilac i odbrana. Odlučujuće je, kaže, to kakve će dokaze tužilac prezentirati u pogledu krivice, a da li Karadžić negira zločine ili ne, prema njoj, manje je važno.  Kao branilac u nekoliko slučajeva gdje su pred domaćim sudovima za ratne zločine optuženi pripadnici Armije RBiH, Vidović ističe da je, nažalost, većina njih prepuštena sami sebi te da ne postoji institucija u državi koja pomaže njihovoj odbrani. Postoje, kaže,  fondacije koje su ustanovljene u tu svrhu, međutim, one su tek u začetku i nemaju dovoljnu podršku.

Mudžahedini su polagali račune stranim centrima

Na pitanje koliko su mudžahedini utjecali na kasnije širenje vehabijskog pokreta u BiH, i šta je bila njihova osnovna zadaća u proteklom ratu, Vidović je odgovorila da o tome kao pravnik koji komunicira samo dokazima ne može iznositi svoj sud, bez obzira što se u procesu generalu Rasimu Deliću srela s problemom mudžahedina.  – Prema mojim saznanjima, mudžahedini koji su u toku rata došli u srednju Bosnu polagali su račune i slali izvještaje stranim centrima, koji su svoja sjedišta imali van BiH, u različitim dijelovima Evrope, a i van nje. Dokazi o tome izneseni su i na suđenju generalu Deliću i javnost je imala priliku da to i čuje i vidi – iznosi Vidović.

Ima volje da se krene u reviziju tužbe protiv Srbije

– Koliko vidim, ima volje da se krene u proceduru obnavljanja tužbe BiH protiv Srbije za kršenje Konvencije o genocidu. Međutim, nisu dovoljne samo volja i snaga. To je jedno veoma ozbiljno pravno pitanje. Postupak koji je okončan pred Međunarodnim sudom pravde treba svestrano procijeniti, jer sve ono što je propušteno u tom postupku nije moguće ispraviti postupkom revizije. Moraju se pojaviti nove činjenice i u vezi s tim dokazi koji su takvi da mogu suštinski promijeniti raniju odluku Suda. Tome je potrebno objektivno pristupiti i realno procijeniti mogućnosti revizije – kaže Vidović, koju mnogi žele vidjeti u timu koji bi, eventualno, radio u procesu revizije tužbe BiH protiv Srbije. (kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku