hamburger-icon

Kliker.info

Valentin Inzko : Bihać može biti uzor za BiH ali i za Evropu

Valentin Inzko : Bihać može biti uzor za BiH ali i za Evropu

10 Aprila
15:44 2009

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić i visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a u BiH Valentin Inzko boravili su danas u radnoj posjeti Općini Bihać, gdje su se sastali sa načelnikom Hamdijom Lipovačom i njegovim saradnicima.Ovo je prvi put da predsjedavajući Vijeća ministara BiH i visoki predstavnik zajedno posjete jednu lokalnu zajednicu i Bihać nije slučajno odabran, kazao je Špirić novinarima nakon sastanka, dodajući da je ono što načelnik Lipovača radi sa svojim saradnicima vrijedno pažnje.Vijeće ministara ratifikovalo je sporazum sa Vladom Njemačke o projektu za prečišćavanje otpadnih voda u Bihaću, vrijednom 17,5 miliona eura, istakao je Špirić dodajući da se radi o značajnim sredstvima koja su u dobrim rukama, jer će ih načelnik Lipovača znati dalje oplemeniti za dobro grada Bihaća.
Razgovaralo se i o projektu izgradnje aerodroma Željava, plinifikaciji, te potrebi nove kategorizacije graničnih prijelaza u suradnji sa RH, kako bi se stanovnicima u pograničnim naseljima omogućilo da mogu lakše doći do svojih imanja.

Špirić je obećao ponovnu posjetu općini Bihać, sa resornim ministrima, kako bi se na licu mjesta vidjelo šta, primjera radi, može uraditi državno Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, ali i vlade oba bh. entiteta, da se život ovdašnjeg stanovništva učini lakšim.Načelnik Lipovača kazao je da je ova posjeta visokih gostiju bila prilika da se uvjere u sve projekte koji se rade u ovoj općini i sve ono što čini specifikum Bihaća, a to je suživot, tolerancija, ljubav, poštovanje i sve bolja ekonomija. Visoki predstavnik, Valentin Inzko kazao je da mu je ovo druga posjeta Bihaću. Prvi put je bio prije deset godina, te je danas izrazio svoje oduševljenje progresom koji se vidi na svakom koraku.Za mene je Bosna Evropa u malom, jer u njoj ima puno tradicija, vjera, jezika i kultura, kao i u Evropi, a posebno je Bihać Evropa u malom, te u tom smislu može biti uzor kako za BiH, tako i za Evropu, istakao je Inzko.On je kazao da za današnju posjetu Bihaću ima i jedan lični razlog. Naime, posjetit će MZ Brekovica, odakle potiče 20-tak porodica Bajrić koje žive u njegovoj općini u Austriji i vrlo su uspješni, a djeca su im najbolja u školama. (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku