hamburger-icon

Kliker.info

Uzavreli Quebec : Veliki sukobi demonstranata i i policije u Kanadi (VIDEO)

Uzavreli Quebec : Veliki sukobi demonstranata i i policije u Kanadi (VIDEO)

05 Maja
15:11 2012

Jučerašnje demonstracije počele su kao dobro organizirani mirni prosvjed u Victoriavilleu (Quebec, Kanada), sjeverno od Montreala, za vrijeme zasjedanja regionalne "Quebec liberalne stranke", no – kako prenosi kanadski list National Post – uskoro se mirni prosvjed pretvorio u kaotične scene sukoba između policije i prosvjednika koje su trajale preko 2 sata.Jedno policijsko vozilo je uništeno, 3 prosvjednika su zadobila teže ozljede i morali su biti hospitalizirani. U sukobima su ozljeđena i 4 pripadnika policije, jedan policajac je teže nastradao nakon što se našao u okruženju prosvjednika, rekao je glasnogovornik policije, Jean Finet.

 Policija je na prosvjednike ispalila veću količinu suzavca i drugih kemijskih sredstava kako bi "odgurnuli" prosvjednike od hotela Victorin gdje je u isto vrijeme zasjedala regionalna liberalna stranka.Prosvjed je počeo mirno oko 17 sati, preko 1,000 prosvjednika okupilo se kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo s vladinim planovima po pitanju ekonomije, energetike i novih porasta cijena školarine. National Post prenosi kako su prosvjednici pokušali probiti zaštitnu ogradu, navodi se i kako je skupina "maskiranih muškaraca počela kamenjem i drugim projektilima gađati policiju". Uskoro je srušena zaštitna ograda ispred hotela i prosvjednici su se počeli kretati prema ulaznim vratima. Oko 200 policajaca odmah je reagiralo uporabom kemijskog sredstva poznatog kao "CS plin" nakon kojega se zrak doslovno više ne može disati. "CS plin" se klasificira kao "nesmrtonosno oružje", no u nekoliko slučajeva otrovni plin je doveo i do smrti, primjerice za vrijeme jednog od prosvjeda u Izraelu 2009. godine. Nakon ispaljivanja suzavca i ostalih kemijskih sredstava na prosvjednike, izbili su dvosatni sukobi s policijom na glavnom parkiralištu i obližnjim gradskim površinama.

National Post prenosi kako je "ispaljeno na desetke kanistara suzavca i korišteni su i gumeni meci". Tek oko 21:30 se situacija donekle smirila.Na zasjedanju unutar hotela, ministar prometa, Pierre Moreau, odmah je komentirao događanja ispred zgrade optuživši prosvjednike za nasilje – "Ovo je nečuveno. Demokratski stanovnici ne koriste se takvim nasiljem." Prosvjednici, mahom studenti, tvrde kako je još jednom policija prva reagirala i prouzročila nasilje. "Dosta mi je više toga da nas nitko ne želi saslušati. Došli smo mirno prosvjedovati i nismo bili spremni na ovo. Ispalili su suzavac na nas. Ne podržavam nasilje, ali došlo je do te točke. Jako smo ljuti", rekao je jedan od studenata u prosvjedu.Jedna od prosvjednica navodi kako su "labave" barikade ispred hotela postavljene namjerno, kao provokacija i "zamka". Policija je znala da će ih prosvjednici ukloniti i to im je onda dalo povod za uporabu sile, navodi studentica u prosvjedu.Podsjetimo, na snazi je najduži studentski štrajk u povijesti Quebeca, trenutačno u 12. tjednu. Studenti traže da se odustane od većih cijena školarina, no također inzistiraju na brojnim drugim elementima kao što je borba protiv mjera štednje . Masovna studentska pobuna u Kanadi više nije vezana uz školarine, ovo je sada otvorena pobuna protiv kapitalizma. (Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku