hamburger-icon

Kliker.info

Utaja poreza : Berlusconi osuđen je na četiri godine zatvora!

Utaja poreza : Berlusconi osuđen je na četiri godine zatvora!

26 Oktobra
18:40 2012

Silvio Berlusconi (76) osuđen je radi porezne prevare nepravomoćno na 4 godine zatvora i na 5 godine zabrane obavljanja javnih dužnosti po izlasku iz zatvora, te na plaćanje privremene odštete od 10 milijuna eura Poreznoj upravi. Njegov posrednik Frank Agrama osuđen je na na 3 godine zatvora, a osuđeni su i bivši Fininvestovi menedžeri Daniele Lorenzano i Gabriella Galetto.Talijanskoga građevinskoga pa medijskog tajkuna, četverostrukoga bivšeg predsjednika Vlade s najduljim ukupnim stažem na toj dužnosti poslije Benita Mussolinija, sud u Milanu je našao krivim u takozvanoj „aferi Mediaset“.Roberto Pace, doveden 1998 u Berlusconijev holding Fininvest radi racionalizacije troškova, svjedočio je da je ubrzo utvrdio da Fininvest od Paramounta kupuje filmove za svoje televizijsko poduzeće Mediaset preko Franka Agrame (Egipćanina koji je u Italiji režirao kao Farouk Agrama, pa promijenio ime odselivši u SAD), te da te filmove plaća puno skuplje negoli bi plaćao da ih kupuje izravno. Pace je, kaže, pokušao otkazati usluge Agrami, koji ga je prijeteći upozorio da je Berlusconijev prijatelj i da ne zna u što dira.

Tvrdi da ga je Aldo Bonomo (tadašnji Fininvestov predsjednik, u međuvremenu umro) natjerao da Agrami i dalje jamči 40 milijuna dolara narudžaba godišnje.Istraga je utvrdila da je Agrama lavovski dio razlike u cijeni odmah uplaćivao na neke račune u Švicarskoj i Lihtenštajnu. Novac je prelazio s računa na račun, do posljednjeg korisnika, a taj je – po sudskoj presudi – bio Silvio Berlusconi. On je, dakle, za svoje „crne fondove“ izvan Italije uzimao znatan dio razlike između zbiljske cijene (po kojoj je Paramount prodavao) i napuhane cijene (po kojoj je Fininvest kupovao od Agrame za Mediaset), što znači da je prisvojio novac (oštetivši ostale dioničare) i izbjegao platiti porez državi (u kojoj je premijer 1994, 2001-2006, te 2008-2011).Berlusconija je zastara spasila za utaju do kraja 2001, ali je osuđen za 2002-2003.Tužilac Fabio De Pasquale zahtijevao je za Berlusconija 3 godine i 8 mjeseci zatvora.Berlusconijev pravni i parlamentarni zastupnik Nicola Ghedini odbio je komentirati presudu, objasnivši da čeka njezino obrazloženje (u Italiji se dispozitiv objavljuje odmah po završetku zatvorenog vijećanja sudskog vijeća, a onda ostaje još 30-60 dana za otpravak obrazloženja, od kojega teče rok za priziv). Drugi odvjetnik, Piero Longo, govori o „posve nevjerojatnoj presudi, koja se protivi svemu što je utvrđeno u raspravi“.Prvostupanjski proces u aferi Mediaset trajao je šest godina. Uspiju li Berlusconijevi odvjetnici Ghedini i Longo dovoljno dugo rastegnuti drugostupanjski postupak pred Prizivnim sudom i kasacijski pred Vrhovnim kasacijskim sudom, nije isključeno da Berlusconija opet spasi apsolutna zastara.

26 puta su ga spasile zastare, amnestije i promjene zakona

Protiv Silvija Berlusconija vođeno je odnosno vodi se 28 sudskih kaznenih postupaka. Za 26 se izvukao, za jedan ga još čeka presuda: za iznudu i korištenje maloljetnih prostitutki (slučaj Ruby), a za utaju poreza je osuđen, ali nepravomoćno.Pet puta je uspio otegnuti proces zbog zastare, dvaput ga je spasila amnestija, a četiri puta ga je spasila izmjena zakona koju je provela njegova većina u Parlamentu, depenalizirajući dotadašnje kazneno djelo krivotvorenja zaključnog računa: u skandalima All Iberian i SME, te dvaput u Fininvestu (svaki put je posrijedi bilo punjenje ili prikrivanje crnih fondova).Četiri puta je oslobođen zbog nedostatka dokaza a jednom zato što nedjelo nije kazneno djelo. Devet optužbi su suci odbacili ad acta. Iako se sumnjalo da je reciklirao novac mafije, nikada za to nije optužen. (Kliker.info-JL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku