hamburger-icon

Kliker.info

Ured disciplinskog tužioca VSTV-a: Zahtjev za suspenziju glavnog tužioca Milorada Barašina

Ured disciplinskog tužioca VSTV-a: Zahtjev za suspenziju glavnog tužioca Milorada Barašina

24 Juna
05:55 2011

Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine sa glavnim disciplinskim tužiocem Arbenom Murtezićem na čelu jučer je pokrenuo disciplinski postupak koji bi mogao rezultirati suspenzijom Milorada Barašina, glavnog tužioca Tužilaštva BiH, saznaje Oslobođenje.Ovu informaciju za naš list potvrdio je i sam glavni disciplinski tužilac rekavši da odluku o suspenziji donosi prvostepena disciplinska komisija VSTV-a.„Razlog pokretanja procedure je uglavnom ono što je javnosti poznato iz medija. Riječ je o ponašanju koje šteti ugledu tužilačke funkcije i podriva kredibilitet i povjerenje u pravosuđe", rekao nam je Murtezić, te dodao da je procedura pokrenuta po službenoj dužnosti.

Pravo žalbe

Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a ima rok od osam dana da donese odluku o tome da li će Barašin biti suspendovan. On bi u slučaju suspenzije imao pravo da se žali, a o toj žalbi bi raspravljala drugostepena komisija VSTV-a. Ako i drugostepena komisija potvrdi suspenziju, prema našim informacijama, Tužilaštvo BiH će nastaviti raditi sa vršiocem dužnosti glavnog tužioca na čelu. Suspenzija može trajati do kraja disciplinskog postupka. Dakle, može se odužiti", objasnio je Murtezić.Kako se moglo čuti, VSTV će prilikom odluke razmatrati i videomaterijal FTV-a, odnosno snimke na kojima se nalaze Barašin, Slobodan Tešić, koji se nalazi na UN-ovoj crnoj listi zbog šverca oružja i Dragan Kapetina.

Podsjećamo, nakon što je glavni tužilac u emisiji „60 minuta" Federalne televizije izjavio da će podnijeti ostavku ukoliko mu se dostave videosnimci na kojima se nalazi sa Tešićem, Kapetinom i Cikotićem, snimci su objavljeni – Barašin nije posegao za ostavkom. Kada ga je novinar „60 minuta" Avdo Avdić „podsjetio" na obećanje od prije nekoliko mjeseci u Tesliću, došlo je do incidenta koji su zabilježile kamere ove televizije. Slobodna Bosna je prije izvjesnog vremena najavila da je Barašinu „sastavljanje ostavke sa godišnjim odmorom" preporučio i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko tokom njihovog privatnog sastanka. Pisali su i da je Barašin taj prijedlog odbio, no da mu je Inzko rekao da će ga – ako istraje u čuvanju funkcije – morati smijeniti upravo zbog snimka sa Tešićem, odnosno objavljenog kompromitirajućeg materijala. (Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku