hamburger-icon

Kliker.info

Upravni odbor PIC-a: Omogućiti komemoraciju 3. maja u Dobrovoljačkoj ulici

Upravni odbor PIC-a: Omogućiti komemoraciju 3. maja u Dobrovoljačkoj ulici

30 Aprila
13:22 2010

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) u BiH poručili su sa današnjeg sastanka da bilo koja grupa bilo gdje u BiH ima pravo na mirno okupljanje i demonstracije, uključujući i planiranu komemoraciju u Sarajevu 3. maja."Pozivamo sarajevske gradske i kantonalne zvaničnike, učesnike i građane da poduzmu sve neophodne mjere kako bi osigurali da komemoracija prođe u miru. Omogućavanje da se ovaj događaj održi i okonča na dostojanstven način doista će predstavljati snažan simbol da je Sarajevo multietnički grad u kojem su svi dobrodošli", navodi se u saopštenju ambasadora UO PIC-a, koje prenosi Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH.

..Obilježavanje na dvije lokacije          Odbor Vlade RS obilježiće u ponedjeljak, 3. maja, godišnjicu stradanja pripadnika JNA u Kreševljakovićevoj ulici na dvije lokacije – u Istočnom Novom Sarajevu i Sarajevu, potvrđeno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS.Obilježavanju godišnjice stradanja prisustvovaće i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Rade Ristović, koji je i predsjednik Odbora.Programom obilježavanja predviđena je mirna šetnja sa upaljenim svijećama i cvijećem u Kreševljakovićevoj ulici u Sarajevu, navodi se u saopštenju iz Ministarstva. Mirna šetnja sa upaljenim svijećama i cvijećem u Sarajevu biće održana od 10.00 do 10.30 časova. 

Boračka udruženja za zabranu skupa              Koordinacija boračkih udruženja općine Stari Grad Sarajevo poziva nadležne vlasti da prolongiraju okupljanje u povodu obilježavanja stradanja vojnika, pripadnika bivše JNA u Kreševljakovićevoj ulici 1992. godine, najavljeno za 3. maj. Koordinacija, istovremeno, podržava zahtjev gradskih vlasti za zabranu spomenutog okupljanja te podsjeća da se od 2. do 5. maja obilježavaju dani sarajevskih općina Stari Grad i Centar, te Kantona Sarajevo, odnosno da su to dani kada predstavnici brojnih boračkih udruženja odaju počast poginulim saborcima i civilnim žrtvama, stradalim u prvim danima agresije na BiH. Ovo je istaknuto danas na pres-konferenciji u Sarajevu na kojoj su o najavi spomenutog okupljanja govorili predsjednik Koordinacije boračkih udruženja Stari Grad Ibrahim Divović i predsjednici "Zelenih beretki", Udruženja demobiliziranih boraca i Udruženja antifašista NOR-a Vahid Alić, Ibrahim Mašić i Adil Mešanović.

Presudni datumi u odbrani BiH                          Ocijenili su da najavljeni skup zapravo predstavlja "smišljenu provokaciju i pokušaj manipuliranja žrtvama u izbornoj godini", izražavajući razočarenje "što iza svega stoji Vlada RS koja i na ovaj način nastoji izjednačiti žrtvu i agresora". Potcrtali su da su 2. maja grad Sarajevo, kao i općina Stari Grad bili u okruženju, te da je to jedan od presudnih datuma u odbrani Bosne i Hercegovine i njenog glavnog grada. Predstavnici boračkih udruženja Starog Grada istovremeno izražavaju bojazan da cijela situacija u vezi s najavljenim skupom predstavlja "dolijevanje ulja na vatru, te prst u oko stanovnika grada u kojem je tokom rata stradalo više od 10.000 njegovih građana". Stoga, iz Koordinacije boračkih organizacija pozivaju članstvo na suzdržanost da bi se izbjegle sve eventualne neželjene sljedice. Poručuju da nemaju ništa protiv obilježavanja datuma stradanja na dostojanstven način, ali i da se odlučno protive pokušajima revidiranja historijskih činjenica, političkoj manipulaciji i pokušajima izjednačavanja krivnje za dešavanja tokom agresije na BiH. (Kliker.info-Onasa-Fena-Srna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku